Arne Dahl


Författaren Arne Dahl


Jan Arnald (f. 1963) är författare, kritiker och tidskriftsredaktör.
Arne Dahl förblev en pseudonym under hälften av sin tiobandssvit om Paul Hjelm och A-gruppen. Men nu har ett ansikte tonat fram ur skuggan
Det var i mitten av nittiotalet som författaren Jan Arnald kastade om bokstäverna i sitt efternamn och blev Arne Dahl.

Som Arne Dahl har han skrivit tio böcker i sviten om "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen. Det är ovanliga kriminalromaner, andlöst spännande, erkänt välskrivna, bitvis mycket roliga och djupt försänkta i samtiden. Svåra att lägga ifrån sig

http://www.arnedahl.net


Kronologi

1. Misterioso (utkom 1999, utspelar sig 1997)
2. Ont blod (utkom 1998, utspelar sig 1998)
3. Upp till toppen av berget (utkom 2000, utspelar sig 1999)
4. Europa Blues (utkom 2001, utspelar sig 2000)
5. De största vatten (utkom 2002, utspelar sig 2001)
6. En midsommarnattsdröm (utkom 2003, utspelar sig 2002).
7. Dödsmässa (utkom 2004, utspelar sig 2003).
8. Mörkertal (2005, utspelar sig 2004).
9. Efterskalv (2006, utspelar sig 2005).
10. Himmelsöga (Utkommer i augusti 2007, utspelar sig 2006).

Men det betyder naturligtvis inte att man måste läsa i den ordningen. Böckerna är helt fristående.


Utgivning som Jan Arnald:

Chiosmassakern (1990), roman
Nalkaden (1992), prosasamling
Klä i ord (1997), novellsamling
Barbarer (2001), roman
Genrernas tyranni (1995)
3 variationer (1996)

A-gruppen - Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, Uppställning inför åttonde romanen:

Kerstin Holm: Chef för A-gruppen och möjligen nyförälskad.
Sara Svenhagen: Leder styrkorna i de ångermanländska skogarna.
Lena Lindberg: Vandrar genom egen ödemark i Ångermanland.
Gunnar Nyberg: Ånyo motvillig actionhjälte, denna gång längs Ångermanälven.
Jorge Chavez: Tillbaka hos de kära gamla datorerna, letar dubiösa nätverk.
Jon Anderson: Parhäst med Chavez samt drygt tre decimeter längre.
Arto Söderstedt: Sveriges vitaste polis på jakt efter bestialisk mördare.
Viggo Norlander: Den nyssnämndes kontaktyta med bl.a. korvgubbar.
Jan-Olov Hultin: Utmärks främst av sin totala frånvaro från denna bok.
Bengt Åkesson: Inte med i A-gruppen men möjligen nyförälskad.
Paul Hjelm: Internutredarnas konung som tvingas samarbeta på oväntat håll.
Joseph Conrad: Författare till Mörkrets hjärta och pappa till mistah Kurtz.
Esbjörn Svensson: Jazzpianist och inte alls med i boken. Men hans musik är det.


image69

En svensk finansman mördas i sitt vardagsrum. Ytterligare en svensk finansman mördas i sitt. Allt tyder på att det kommer att fortsätta.
Rikskriminalen inrättar snabbt en specialenhet bestående av sex handplockade poliser från hela landet. De står inför ett mysterium. Vem är den spårlösa gestalt som sitter i svenska finansmäns vardagsrum, lyssnar på jazz och skjuter dem med två kulor genom huvudet? Vad är det han vill? Media kallar honom Maktmördaren, och när spåren börjar leda i riktning mot ryska maffian blir läget riktigt kritiskt.
Misterioso utspelar sig i den svenska finanskrisens efterdyningar, en tät, spännande och välkomponerad kriminalroman som skär ett djupt snitt genom den svenska samtiden. Återigen tvingas polisen blicka in i sitt hjärta för att finna lösningen.
Misterioso inleder sviten om Paul Hjelm och hans kollegor i den så kallade A-gruppen.


image68

En svensk litteraturkritiker med anknytning till USA blir avlivad på det mest sataniska sätt i en skrubb på flygplatsen Newark utanför New York.

SAS-planet till Stockholm är fullbokat men nu finns en stol ledig och mördaren bokar in sig på SK 904. Det enda den svenska polisen vet är att det nu sitter en osedvanligt brutal seriemördare på ett plan med Stockholm som destination, men de vet inte vem av passagerarna det är.

En specialenhet från Rikskriminalen beger sig till Arlanda. Det är bråttom. Sverige är på väg att importera sin första äkta amerikanska seriemördare.

Det är upptakten till en häpnadsväckande och fasansfull händelsekedja som leder Paul Hjelm och hans kollegor i A-gruppen, specialenheten för "våldsbrott av internationell art", allt närmare mörkrets hjärta. Den vackra sensommaren övergår i regntung höst. Stockholm försänks i mörker. Och därinne famlar A-gruppen vidare efter den hemska, oväntade, undflyende sanningen.

 Ont blod är den andra boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen


image67

En ung fotbollsspelare blir dräpt med en ölsejdel på en känd Stockholmskrog.Det är ett vanligt grått och rått vardagsvåldsbrott i huvudstadens centrum.
In kallas ett par straffkommenderade kriminalare från det som en gång var rikskriminalens specialitet på våldsbrott av internationell art" mer känd som A-gruppen.
Och någonting sker.Bakom det blodiga ölsejdelsplittret tonar ett helt annat händelselopp fram.Det leder till många riktningar.Mot Kumlabunkern,där en cell exploderar.
Mot Sickla industriområde,där en uppgörelse inom den undre världen äger rum.Mot internet,där grova övergrepp dokumenteras.
Mot det förflutna,där helvetets djupaste hålorskymtar till.Och mot ett berg i en bättre värld än vår....
Upp till toppen av ett berg,är den tredje boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen.image56

Europa blues
Ett makabert fynd görs en morgon bland rovdjuren på Skansen. En liten flicka blir skjuten på väg från ett födelsedagskalas.

Åtta öststatskvinnor försvinner spårlöst från en flyktingförläggning i Stockholm. Runt, runt i tunnelbanenätet åker en nittioårig professor i sällskap med döden. En mobiltelefon ringer i en avsliten hand på ett tunnelbanespår.

För kriminalkommissarie Jan-Olov Hultin börjar tiden bete sig underligt. Det förflutna är inte i ordning. De skenbart så åtskilda händelserna formar sakta men säkert ett nät som kastas ut över Europa. Och de som håller i nätet är Hultins team, "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen.

 Europa blues är den fjärde boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen.

image72

I ett kök i en av miljonprogrammets förortslängor sitter fem utvisningsdömda afrikaner. En stund senare gör de inte längre det. Strax därefter tar sig en snuvig inbrottstjuv in i en lägenhet på Södermalm. Det visar sig inte bli ett riktigt vanligt inbrott.

I och med att dessa båda dörrar öppnas sveper en stank från det förgångna in över "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen. Inte minst drabbar den kriminalinspektör Kerstin Holm, som finner sig alltmer personligen indragen. Långsamt tvingas hon allt närmare de allra blindaste fläckarna i sitt förflutna.

De största vatten är den femte boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen.


image66
Det går mot midsommar, snart semesterdags. Ett visst lugn borde infinna sig. Men för Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art, mer känd som A-gruppen, blir det en intensiv vecka.

En i gruppen anklagas plötsligt för brott i det förgångna, och en mindre bomb av säregna våldsbrott briserar i Stockholm. En gästarbetande polsk sjuksköterska yxmördas, en programansvarig TV-chef skjuts ihjäl efter premiären på en färsk dokusåpa, ett tilltänkt hedersmord tar en oväntad vändning, ett lik flyter upp ur Riddarfjärden och vänder ut och in på allt. Och till slut blir allt väldigt personligt.

En midsommarnattsdröm är den sjätte boken i Arne Dahls serie om A-gruppen.
image73

Mars 2003. Krig i Irak. Före detta hustrun till en medlem av Rikskriminalpolisens enhet för våldsbrott av internationell art, mer känd som A-gruppen, går in på en bank på Östermalm i Stockholm för att uträtta några ärenden. Det är upptakten till en besynnerlig räcka händelser som via ett dramatiskt gisslandrama, ett mystiskt skrivbord och ett antal fossiler leder rätt in i andra världskrigets mest dramatiska skeenden och dess återverkningar i det följande kalla kriget. Allt för att en man vill ändra det förflutna ...
A-gruppens sjunde fall är en djupdykning ner i 1900-talets mörkaste hörn. Paul Hjelm, Kerstin Holm, Arto Söderstedt och de andra står till att börja med inför en gåta som är lika handfast som undflyende: vad är det som inte stämmer med gisslandramat på Karlavägen i Stockholm? Alltmedan ett kuvert i en spionbrevlåda i Östberlin är på väg till sin adressat.

Dödsmässa är den sjunde fristående boken i Arne Dahls serie om A-gruppen. Det nya decenniets kriminalromaner.image55

2004. Försommar. En sjundeklass från Stockholm är på resa i de djupa ångermanländska skogarna. När en av fjortonåringarna plötsligt försvinner finns det tillräckligt många oroväckande tecken för att A-gruppen, rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, ska kopplas in. Mystiska baltregistrerade bilar har rört sig i trakten, och dessutom tycks flickan själv, Emily, bära på mörka hemligheter.

Samtidigt som Sara Svenhagen, Lena Lindberg och Gunnar Nyberg från A-gruppen ger sig av till Ångermanland händer det saker i Stockholm. En hantverkare gör ett häpnadsväckande fynd i en grop i Gamla stan och försvinner sedan spårlöst. Bengt Åkesson vid Stockholmspolisen, som just inlett ett förhållande med Kerstin Holm, A-gruppens nya chef, tvingas på grund av en säregen utpressning ta sig an försvinnandet - och drar med sig Paul Hjelm, numera internutredare. Tillsammans närmar sig de två en märklig sanning med historiska djup.

Det udda paret Jorge Chavez och Jon Anderson jobbar sig samtidigt in i den försvunna Emilys dator och hittar helt andra saker än de förväntat sig. Och det desto mer såta paret Arto Söderstedt och Viggo Norlander får ta sig an ett brutalt mord på Mariaberget, som successivt visar sig ingå i en egenartad mordserie.

Och till slut visar sig allting hänga ihop. I takt med att Emilys sanna karaktär friläggs blottläggs ett nätverk av mänskliga perversioner som sträcker sig både ner i historien och ut i världen via Internet.

image71

År 2005. Augusti. Terrorismen har kommit till Sverige. Det är i alla fall så det verkar när en tunnelbanevagn sprängs i Stockholm och människor dör. När dessutom en terrorgrupp som visar sig bestå av invandrargrabbar tar på sig dådet tycks det glasklart att det finns aktiva terroristceller i det alltmer trängda Skandinavien. Men smällen har efterskalv, många efterskalv, och med på ett hörn i den stora utredningen finns Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationella art, mer känd som A-gruppen.

A-gruppens nionde fall är en hisnande nagelbitarresa in i terrorhotets och kulturkrockarnas djupt oroväckande värld.


image65

Det är sensommar i Stockholm. Rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, emellanåt känd som A-gruppen, väntar med visst vemod in hösten. Ett föga uppseendeväckande rån i en videobutik på en bakgata ändrar på den saken. En övervakningskamera fångar förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får vittgående konsekvenser. En märkvärdig, skrämmande form av brottslighet blottas sakta och tvingar A-gruppen att konfronteras med samtidens allt galnare fixering vid yta och sken.
   Samtidigt dras den forne A-gruppsmedlemmen Paul Hjelm in i en internationell härva. En högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen försvinner abrupt, och Hjelm sätts på att försöka hitta honom. I takt med att han sugs mot de globala konflikternas dolda epicentrum tvingas han hantera frågan om hur man försvarar sig mot ondskan utan att själv bli ond. Måste verkligen demokratin alltid försvaras med odemokratiska medel?

Eftersom Himmelsöga är den tionde boken i Arne Dahls internationellt prisbelönade serie om A-gruppen uppstår här en egen deckargåta: Blir Himmelsöga verkligen den sista boken i sviten? Är den märkliga sagan om pseudonymen Arne Dahl härmed över? Svaret finns i Himmelsöga...Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0