CocaCola och tomten

Jag dricker Cocacola som folk dricker kaffe.Jag kan faktiskt ej klara mej utan det.
Hittade detta om coca cola som jag kopierade:

www.di.se
image228

Den amerikanska läskjätten Coca Cola hävdar envist att bolaget ligger bakom vår bild av jultomten. Detta är dock inte hela sanningen.Tomten som väsen har länge funnits i den nordiska folktron. Det dröjde dock till i mitten av 1800-talet innan vår moderna bild av jultomten skapades.

Läskjätten Coca Cola har särskilt pekats ut som ansvarig för "nidbilden" av tomten. Även bolaget självt har tagit på sig äran för att ha skapat den moderna jultomten. Detta är dock bara en modern myt eftersom jultomten i mångt och mycket baserar på gamla germanska traditioner och sägner om den hjälpsamme Saint Nicolas.

Däremot går det
att hävda att Coca Cola faktiskt har haft ett finger med i den moderna amerikanska bilden av tomten som sedermera blivit förhärskande på många håll, skriver den amerikanska dryckessajten Bevnet

Sundbloms bilder visade en rundlagd,
 glad tomte i röd rock och reklamen gick i Coca Colas företagsfärger, rött och vitt. Denna figur har sedermera blivit något av en stereotyp för hur tomten gestaltats i USA, även om konkurrenten White Rock redan 15 år tidigare gjorde affischer med en snarlik röd jultomte
Innan dess hade jultomten haft många gestalter där han framställts både som stor och liten och varit klädd i såväl pälsrockar som andra bjärta färger som grönt, blått eller purpur. Redan på 1920-talet sägs jultomten dock ha fått rött som sin standardfärg.

Vår svenska tomtebild har påverkats av Sundbloms verk, men även formats av Viktor Rydbergs klassiska juldikt Tomten samt illustratören Jenny Nyströms teckningar av tomten, bilder som i sin tur lär ha inspirerat Sundbloms Coca Colatomte.

Kommentarer
Postat av: Anonym

lite mer kuriosa: det lär ska ha varit en ålänning som ritade tomten åt Coca Cola, återkommer med namnet!

2007-12-17 @ 19:50:17
URL: http://frumju.blogspot.com
Postat av: Helena

Åh, visst är det gott!! Jag är också en cola-addict. Hehe, det var tur att ingen budade på Ellen, då hade jag blivit riktigt pissed!!

2007-12-17 @ 22:14:38
URL: http://helenasnackar.blogg.se
Postat av: maria

jepp, du hade ju redan Haddon Sundblom i din text och att han inspirerades av Jenny Nyström... :-)

2007-12-17 @ 23:12:10
URL: http://frumju.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0