Halloween

image178

Idag firas det Halloween runt om i världen.Här i Sverige har denna högtid blivit lite fel tycker jag för den hålls ju oftast isamband med våran Allahelgonaafton.Det blir ju jättedumt för det är ju dock två skilda firanden.
Jag tycker det är jätteroligt med Halloween men jag tycker att man  måste skilja dessa dagarna åt.Att hedra våra döda måste respekteras.


Halloween, en sammandragning av den ursprungliga formen all hallows eve(ning) som betyder alla helgons afton .Dagen firas den 31 oktober, då Alla helgons dag ursprunglingen inföll den 1 november.
Kopplingen till denna helg har dock gjort 31 oktober något osäkert, och det förekommer på många håll i
Sverige att man istället firar halloween på fredagen före den lördag då det är Alla helgons dag.
 Kelterna firade slutet på sommaren den 1:a november, de kallade sin högtid för Samhain (summers end). Det var nyårsafton för dem, och en tid att tänka tillbaka på allt som har varit de senaste året, och på bortgångna vänner och släktingar.

Halloween har rötter i den förkristna keltiska traditionen som sedan övertogs av de kristnade germanerna. Man firade sommarens slut och vinterns början och tog då hem boskapen från betesmarkerna.
 Man trodde att allehanda onda väsen var i farten denna natt och därför behövde skrämmas bort med eldar när det mörknade. Seden att göra "dödskallar" av urgröpta pumpor (ursprungligen kålrötter) och tända ljus i dem har sitt ursprung i dessa föreställningar.
Enligt gammal
irländsk tradition skulle också de döda denna natt återvända hem och behövde vägledas med ljus och eldar.

Dessa gamla traditioner spreds under 1800-talet till USA med irländska immigranter och fick där den utformning som i dag förknippas med ordet halloween. Det firas i regel med att barn går omkring, utklädda till spöken, vampyrer och liknande, och knackar på hos folk och frågar "bus eller godis?" (engelska "Trick or treat?"). I Storbritannien och USA har barnen ofta ett party.(Källa, http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween  )

Alla helgons dag,
 är en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden 31 oktober - 6 november.
1 november kallas Allhelgonadagen.

Seden att fira helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom den kristna kyrkan och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en "Alla (övriga) helgons dag" för dessa.(Källa; http://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_helgons_dag )

image179


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0