Dreamtime

Har alltid varit fascinerad av Australiens urbefolkning Aboriginals.
Tycker deras sätt att tänka och leva i harmoni med naturen verkar vara så bra.
Men tyvärr så kan de ej få leva ett med naturen längre.De blir bortskuffade från sitt eget land och mark.
När jag var i Australien 1990 besökte vi många platser som var Aboriginals platser.Att se deras konst på klippor var helt otroligt.Vi besökte även en by Kuranda  uppe i Norra Australien där var vi på en show av Aboriginals
Vi klättrade även upp på Ayers Rock -Ulura som är den allra viktigaste platsen för en Aboriginal.
Traditionellt har aboriginals  aldrig ägt någon mark, istället har marken ägt människorna och lagarna har krävt att man sett efter och vårdat den.
Enligt 1996 års folkräkning så består Australiens urbefolkning av 352,970 personer, vilket är ungefär 2 % av Australiens totala population på ca 19 miljoner.
I norra Australien har Aboriginerna på ett helt annat sätt lyckats kombinera den nya världen med den gamla, något som mer eller mindre verkar ha gått förlorat i storstäderna.
Den Aboriginska kulturen i Australien är mänsklighetens äldsta kvarvarande obrutna kultur. Det är en kultur som trots enorma påfrestningar fortfarande kämpar för sin överlevnad,
Det har tagit sin tid och det är oerhört långt kvar, men sakta och säkert så får Aboriginerna allt mer att säga till om i samhället. Det dröjde dock ända fram till 1967 innan Aboriginerna efter en folkomröstning fick medborgliga rättigheter och rösträtt. 1976 började de första landområdena lämnas tillbaka till Aboriginer. 1984 lämnades Uluru (Ayers Rock)över till urbefolkningen.
Visst finns det en Aboriginsk medelklass med studenter och yrkesarbetare, men arbetslösheten är drygt 25 % hög och utanförskapet är påtaglig. Vad det gäller försörjning så är en stor del av Aboriginerna arbetslösa och lever på bidrag från staten
image535

I begynnelsen reste sig förfäderna ur jorden och gav liv till människor, djur och natur. De sjöng sin väg över hela världen. De sjöng floderna och bergskedjorna. De jagade, åt, älskade, dansade, dödade: vart än deras spår ledde fram lämnade de efter sig en slinga av musik.
De svepte in hela världen i en väv av sång. Man lärde ut lagar och regler för hur samhället skulle fungera. En av lagarna var att jorden var perfekt i sin skapelse och inte fick manipuleras. När förtidsvarelserna hade skapat allt gick man tillbaka in i jorden. Några sjönk ner i marken där de stod. Andra kröp in i grottor, somliga kravlade bort till sina fäderneärvda vattenhål där de en gång fötts. De gick alla tillbaka in."

Uttrycket drömmandet syftar inte bara på förfädernas ursprungliga skapelseverksamhet utan också på en tidsdimension som hör samman med nuet. Landskapet är som en levande bok, där topografin är en som en bok som berättar om ursprunget, samtidigt som sånglinjerna som korsar kontinenten är heliga stigar vilka leder de initierade till evighetens dimension.

Enligt Aboriginernas myter, religioner och trosuppfattningar är jorden källan till allt liv och all betydelse. Jorden är sammanflätat med människornas liv och allt hör ihop med allt. Jorden, människorna, floran och faunan skapades under Drömtiden. Drömtiden är den kraftfullaste och mest betydelsefulla myten i den aboriginiska tron. Det är berättelsen om hur världen skapades och den betyder extremt mycket för aboriginerna. Drömtiden är en helig tid, den tid av stora kosmiska krafter då andliga, fysiska och moraliska världarna höll på att skapas. Hela aboriginernas universum föddes i detta obestämda förgångna. Aboriginerna tror att de ska återförenas med sina förfäder i döden. De tror också att Drömtiden ska komma tillbaka och ge nytt liv åt traditionella aboriginiska värden och vanor.

Källahttp://www.larswallin.nu/aboriginer.htm ,

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_866243.svd    Läs den här artikeln om hur Australiens premiärminister ber det Australienska folket om ursäkt.

image536Kvar till Resa: 12dagarimage537
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Varför firar vi Annandag Påsk?

Annandagens texter i bibeln talar om hur den Uppståndne Jesus uppenbarar sig för sina lärjungar och några av de kvinnor som troget vakat vid hans sida. Uppenbarelserna övertygade dem om att deras Herre verkligen blivit uppväckt och fortsättningsvis är närvarande i sin församling. Församlingen lever i gemenskap med den Uppståndne i 40 dagar fram till Kristi himmmelsfärdsdag!På dessa 40 dagar ska Jesus övertyga lärljungarna att sprida hans budskap vidare.


Kommentarer
Postat av: Margaretha

Vad mycket roligt jag fått lära mig....tack.tack..
Kram
Margaretha

2008-03-24 @ 17:56:07
URL: http://catfriend.blogg.se
Postat av: Marie

Det ligger mycket i deras trosuppfattning. Det kanske är vi som är helt fel ute när vi tror att vi kan göra vad som helst..även om det strider mot naturen...Det är antagligen vi som kommer att köra miljön i botten och inte de! Ha en riktigt fin kväll!

2008-03-24 @ 18:04:00
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: sandra

haha han är hemsk inte buse ;P
Min påsk har varit bra, själv då?

2008-03-24 @ 18:14:24
URL: http://sooulie.blogg.se
Postat av: C.

vad härligt att resa.
haft en fin påsk? =)

2008-03-24 @ 18:25:31
URL: http://christie.blogg.se
Postat av: Malin

Tack! Det är ju inte mycket, men ändå nedåt! Tänkte att värdet skulle blit bättre så motivationen kommer tillbaka ordentligt igen!

2008-03-24 @ 18:27:58
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se
Postat av: Hanna

svar: jadå (: din också?

2008-03-24 @ 18:34:23
URL: http://alltomhanna.blogg.se
Postat av: Inger

Ohh vad härligt att ha resan att se fram emot...
Ha en fortsatt fin vecka.
Varm kram till dig i kylan..

2008-03-24 @ 18:39:41
URL: http://IngerEmksson.blogg.se
Postat av: Helena

Bloggtoppen måste du lägga till själv, gå in på den sidan, registrera dig och så ska det finnas en kodsnutt som du skall lägga in i kodmallen på lämpligt ställe.

Bildlänkar till mig gör du genom att kopiera kodsnutten jag har i rutan på min blogg och lägga in den också i kodmallen, under länkar, det kan jag fixa åt dig om du vill?

I övrigt så tack :-) Jag vet att du gillar färger bättre men jag är en vit eller svart person jag *fnissar* Hoppas att din påsk varit bra också!

2008-03-24 @ 18:40:37
URL: http://helenasnackar.blogg.se
Postat av: anneli

Tack för bra info! Lyckos dig som har resan kvar....min är över och det snöar eländigt utanför och jag vill BARA HA VÅR!!!! Ha en skön kväll!

2008-03-24 @ 18:47:24
URL: http://www.nygamlajag.blogg.se
Postat av: Inger

Jaa, men det gör väl inget om LHC vinner, eller hihihi.
Kram

2008-03-24 @ 18:48:26
URL: http://IngerEmksson.blogg.se
Postat av: Mia

Oj, vad tiden går fort! Nu är det inte ens två veckor kvar... *L*

2008-03-24 @ 18:54:13
URL: http://www.matmia.blogg.se
Postat av: britten

å jag förstår att det börjar pirra i resenerven för dig..det gör det här också ska bli såååå skönt med värme...vad spännande du skriver om
aborginerna...stor kram till dig

2008-03-24 @ 18:57:16
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: Helena

Tack för det, alltid lär man sig något nytt.
Snart är det dags att packa väskan för dig. Förstår att du längtar nu.
Ha det så bra.

2008-03-24 @ 19:06:16
URL: http://solgudinna.blogg.se
Postat av: Linda

Tack så mycket, det värmde. Detsamma! Apropå Aborigin-folket, har du läst boken Budskap Från Andra Sidan av Marlo Morgan (Mutant Message Down Under) - om inte
- gör det! Fantastisk berättelse om deras liv och leverne sedd ur en modern kvinnas ögon.

2008-03-24 @ 19:30:15
URL: http://songbirdie.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Av det jag hört om denna ursprungsbefolkning i Australien, så verkar det vara ett mycket spännande folk, deras sätt att leva och tänka.
Det är så mysigt att läsa och höra om deras sätt att se på naturen, livet och livet efter detta.
Men tyvärr har de blivit bortskuffade, precis som hänt och händer i olika delar av vår värld där ursprungsbefolkningar och minoriteter blir bortskuffade.
Mycket trist tycker jag.
Vad bra att Aboriginerna nu har fått mera att säga till i samhället, men visst är det trist att det folk som från början levt i Australien skulle få det så svårt. Väldigt orättvist.
Ett mycket intressant inlägg, med så fin information.
Kram

2008-03-24 @ 19:37:58
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Anna

Hv ligger under med 3-0 så jag är oxå för****annad. :( Men dom kommer igen... :)

2008-03-24 @ 20:01:55
URL: http://filipendula.blogg.se
Postat av: Marie

Det är lärorikt att besöka dig!
=)
Vad jobbar du som???
=)
Jag själv arbetar som fritidspedagog på en skola, trivs kanonbra!
Idag blev det lite shopping på backaplan för mig!
Visst är det såååå kul att shoppa!
Hoppas att du får en bra kväll, imorgon är det dags att dra sig upp till arbetet igen!
Kram kram

2008-03-24 @ 20:06:10
URL: http://marie2u.blogg.se
Postat av: Tobias

svar: sant, dom bör hålla käften ;) ha en toppenkväll :D

2008-03-24 @ 20:24:41
URL: http://grymtroligperson.blogg.se/
Postat av: Melina

svar:tack!ha en bra kväll
haha hade ingen aning om varför man firade annandag påsk..

2008-03-24 @ 20:42:29
URL: http://mmelina.blogg.se
Postat av: Ulla

Godmorgon! Kan tro att du läser in dig på Australien nu när det bara är 12 dgr kvar. Jag vill åka med. Kanske jag får plats i en resväska *tror inte det*

2008-03-25 @ 07:58:05
URL: http://www.ulla67.blogg.se
Postat av: kats

Jag har alltid varit intresserad av australien och deras urbefolkning... alltid...men jag har inte varit där... läste en sådan bra bok om en kvinna som var där på "walkabout" heter det så... jag minns inte namnet på boken... men den
grep tag i mig ännu mera...
Förstår dig,
att det var en underbar resa å lite avis är jag ;-)) fniss

2008-03-25 @ 08:15:21
URL: http://kats.blogg.se
Postat av: t0tta

Tack =) Mycket tänkvärt på din sida.. Så pass att man får stänga av för att inte börja problematisera och analysera för mycket.. Har en konstig förmåga att gör adet.. och ställa frågor som folk inte kan svara på *skratt* Men jag kommer helt klart läsa mer här.. =)

2008-03-25 @ 14:50:00
URL: http://t0tta.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0