Burka/Niqab


 Staffan Danielsson och Lennart Pettersson, båda riksdagsmän för Centern, vill att det ska bli förbjudet att bära burka eller niqab.
Förslaget får hård kritik - både från partiet och islam.
Jag tycker det är upp till dem som vill bära dessa plagg att ha det på sig om de vill men i vissa situationer får de helt enkelt acceptera att ta den av sig.
På vissa ställen är det viktigt att visa sitt ansikte ex.i skolor,inom sjukvården och på andra ställen där man ska  veta vem man pratar med.Det borde vara en självklarhet anser jag.

Så ser det ut i andra länder
DANMARK
Regeringspartiet Konservative vill ha ett förbud mot att bära burka och niqab offentligt, och backas upp av Socialdemokrater och Dansk folkeparti.
FRANKRIKEEtt stort antal parlamentariker har med stöd från president Sarkozy initierat en utredning som ska granska burkafrågan.
TYSKLAND
I hälften av alla tyska delstater får eleverna inte bära slöja i skolan.
HOLLANDFrån och med 2010 kommer alla typer av ansiktstäckande kläder vara förbjudet inom utbildningsväsendet i Holland.
Fakta lånad hos Expressen,,


Burka är en heltäckande dräkt som Muslimska kvinnor bär framför allt i Afgahnistan,Pakistan,Indien.


Niqab är en slöja som bärs framför ansiktet av vissa muslimska kvinnor tillsammans med en huvudduk eller sjal och på så sätt endast lämnar ögonen oskylda. Användandet av niqab är utbrett framförallt i Saudiarabien och kring Persiska viken
Jag har aldrig stött på någon kvinna med Burka här i Sverige.När jag var i Marocco mötte jag dem och även i London på flygplatsen har jag sett dem.Det ser så mystiskt ut att ej se vem det är därinnanför tycker jag.
Kvinnor med Niqab har jag träffat fast de flesta muslimska kvinnor jag stött på har enbart huvudduk och de täcker ej ansiktet helt.
Vem bestämmer vad dessa muslimska kvinnor ska bära.?Är det beroende på vilken sorts Islam de tillhör?
Någon som vet??

Kommentarer
Postat av: Eva

Jo sånt där såg man en del i både Egypten och Dubai. Tur att man slipper sånt.

Sv: Ja ibland är man nästan rädd att man ska flippa ur av allt konstigt som händer, men jag är tydligen starkare än jag trodde. Fast jag är ENORMT trött på att aldrig få vara ifred :-(

2009-10-06 @ 19:10:16
URL: http://detspokar.blogg.se/
Postat av: Lena

Jag tycker väl att det är upp till varje person om de vill bära den eller inte. Men i tex skolor och inom vården bör de föbjudas. Och det finns säkert fler offentliga platser där det inte passar sig.

Men egentligen tycker jag nog inte om det.

//Ha de

Lena

2009-10-06 @ 19:19:03
URL: http://lenasoderberg.blogg.se/
Postat av: Carina

Var en kvinna med på tv förra veckan som höll på att utbilda sig till barnskötare som inte kunde förstå varför hon inte fick ha burkan på sig i jobbet! Superviktigt att kunna se ansiktsuttryck i det yrket, det är ju där vi läser varandras känslor!

Kram Carina

2009-10-06 @ 19:37:47
URL: http://skalet2001.blogg.se/
Postat av: anne

Visst är det upp till bäraren om hon vill ha det, men egentligen kan jag inte tycka annat än att det är kvinnoförtryck och inget annat. Klart att många kvinor vill ha det, de har ju uppfostrats till det och inget annat. Helt rätt att Nederländerna förbjuder det inom utbildningar inte heller hör det hemma inom sjukvård eller andra ställen där man behöver veta vem man har att göra med (bank, affärer av olika slag).

2009-10-06 @ 19:40:21
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Bjorne

Det är deras män som bestämmer och har du set ett bröllopsfoto på dom någon gång,det har jag, 1tygpåse är det med en gubbe på sidan och tycker det ska va förbjudet och när dom vet det så är det bara att låta bli att komma hit eller ta seden dit du kommer som vi får göra när vi åker till annat land,ha så bra ,kram.

2009-10-06 @ 19:41:26
URL: http://bjornesmagazin.blogg.se/
Postat av: mimmi

Jag tycker inte de skall ha det om jag får säga min mening. vill de bo här måste de snart lära sig att bli svensk ..det är inte vi som skall bli och godta det de vill

2009-10-06 @ 20:33:57
URL: http://mimmisfotosida.nu/
Postat av: Anna ..dansar in

När jag var i Egypten Soffie..fick jag en ögonkontakt jag aldrig glömmer..jag gick där du vet i shorts och linne..möter en kvinna med burka..hennes ögon åt nästan upp mig..det minnet sitter som fast på näthinnan..jag kände att hon gärna skulle vilja gå där lättklädd som jag..suck..det är synd om människorna..

2009-10-06 @ 20:54:34
URL: http://filipendula.blogg.se/
Postat av: Marina

Det var ett tag sen jag var in på din sida. Vad mycket bra du skrivit, Riolig historia. Bra citat. Fina bilder. Ja, synpunkter om burka? Man får väl ta seden dit man kommer. Jag har burit heltäckande i de länder som krävt det, alltid visat respekt för andras kulturer. Vi i sverige vill gärna ha ett ansikte på den som är i vår närhet, gäller väl även rånarluvor och andra huvor.. Hemma i sin bostad får de vara hur täckta de vill.Det är den respekten vi svenskar begär, vad är det för skillnad på respekt för religion och respekt för hur vi vill leva.Ha en bra kväll. :D

2009-10-06 @ 21:07:58
URL: http://gallerigavelin.blogg.se/
Postat av: Gabriella

Hmm... ingen aning, faktiskt. Har tänkt på det själv. Var i Malaysia en gång, vilket till större delen är islamskt. Kvinnorna där bär bara en liten duk på huvudet som de antingen knyter under hakan, eller i nacken. Samtidigt fanns det många turister från andra islam-länder som var helt total svartklädda, vissa med galler för ögonen. Jag observerade hur de åt frukost på hotellet - kaffekoppen åkte in & ut under "duken", det såg märkligt ut (särskilt som deras shortsklädda män satt bredvid). Jag håller nog med dig om att det borde finna situationer där de får finna sig i att ta av sig burkan.

Och ja, visst är det härligt att rida! Kan inte påstå att jag är särskilt duktig, men njuter av det ändå och vill bara bli bättre och bättre.

2009-10-06 @ 21:41:43
URL: http://ibag.blogg.se/
Postat av: Anna G

En mycket känslig fråga...

En härlig dag som går till sin ända!

Önskar dig allt gott!

Kram Anna

2009-10-06 @ 22:12:52
URL: http://skrivanne.wordpress.com
Postat av: Inger Maryissa

Bra information du har här om slöjor och burkas.Här där jag bor stöter jag på en del som bär burkas m.m. då jag bor i ett invandrartätt område.Jag håller med om att det är upp till dem som vill bära dessa plagg,

men tycker också att i vissa situationer måste de nog acceptera att de inte kan bäras.

En huvudduk / slöja på huvudet är ok i de flesta sammanhang tycker jag.

Men heltäckande burka och att bara ögonen syns tycker jag inte man kan ha i skolor, sjukvård och övriga yrken.Det är viktigt tycker jag att respektera hur det är i det land man bor i.

Men privat så tycker jag folk får klä sig som de vill.Jag vet inte heller vem som bestämmer vad dessa muslimska kvinnor ska bära.

Tror det har att göra med vilken inriktning av Islam de tillhör,

och tror att det även har lite med kultur att göra.Intressant inlägg.

Kramar2009-10-06 @ 22:15:37
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Viktoria

sv: visst är dom.Jag själv skulle inte kunna leva med burka och förstår helt enkelt inte vitsen med det, tyvärr inte den mest insatta personen men jag ser det som fel fel fel! =)

2009-10-06 @ 22:20:10
URL: http://vickanss.blogg.se/
Postat av: Yvonne

Dom kanske har en bad hair day ;) Nä...det är nog helt upp till kvinnorna, det blev tydligen modernt igen i Afghanistan...

2009-10-06 @ 22:24:19
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Daniel

Ja det e ju upp till var å en.Dte har ju med kultur å religion att göra å ingen har ju rätt att klandra på det - fastän man inte förstår.

2009-10-06 @ 22:26:04
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av: Ulrika

Mig spelar det ingen roll men jag förstår att i vissa situationer måste eller borde man visa sitt ansikte, som tex förskolor, skolor och inom sjukvården.

Annars är det upp till var och en även om det är svårt att förstå, men man kan inte förstå allt och för det betyder det ju inte att det är fel.:)

stor kram till min fina v'än.

2009-10-06 @ 22:38:50
URL: http://mittmirakel.blogg.se/
Postat av: messan

Det är ett hett ämne och kommer nog diskuteras länge och hett misstänker jag.Jag själv skulle inte trivas i den men så är jag inte uppväxt med det. Måste bli varmt därinne...

Kram

2009-10-06 @ 22:41:21
URL: http://www.jagochminms.blogspot.com
Postat av: Ragnvi

Hett ämne! Jag gillar inte att kvinnor allt som oftast tvingas bära dessa tygstycken! För nog tvingas många av männen i familjen! Så vad händer med dessa kvinnor om dom slutar bära dom?! Men jag vill inte att dom ska bäras i Sverige....

Morning förresten o tack för dina goa rader hos mig!

Nåt röntgensvar är inte klart...suck!

Kramen!

Ragnvi

2009-10-07 @ 02:47:58
URL: http://rankans.blogg.se/
Postat av: Susanne

Godmorgon!!! Tittar in och önskar dig en bra dag. Kram Susanne

2009-10-07 @ 05:50:38
URL: http://vejers.blogg.se/
Postat av: Ulla

Jag är alldeles för dåligt insatt i detta ämne för att kunna uttala mig så jag kikar bara in för att önska dig en go onsdag!

2009-10-07 @ 06:26:20
URL: http://ulla67.blogg.se/
Postat av: Mia

Morning Soffie...Hoppas ni får en fin dag, här regnar det småspik!!!

2009-10-07 @ 06:39:09
URL: http://matmia.blogg.se/
Postat av: marie

varför lägga sej i något som inte vet något om...

2009-10-07 @ 07:21:29
URL: http://tallrotsmarie.blogg.se/
Postat av: Sussi

Det där är en riktigt knivig fråga. Samtidigt som man förstår att det är deras tro och sätt så måste dom förstå att ta seden dit man kommer! Jag har ingenting emot att dom bär dessa klädesplagg men skulle jag vara en läkare eller lärare ville jag nog se ansiktet på den man ska prata med..Ha en bra dag

Kramisar

2009-10-07 @ 07:59:48
URL: http://allt-om-inget.bloggagratis.se
Postat av: Cissi

Folk får vara klädda hur som helst för mig men jag tycker också att man ska ta seden dit man kommer. Jag skulle inte vilja uppsöka sjukvården och bli behandlad av någon jag inte såg ansiktet på.Min pappa bor i Åre.

Kram

Cissi

2009-10-07 @ 08:09:55
URL: http://cissilina.blogg.se/
Postat av: carro

Hejsan! ville bara säga att jag verkligen älskar din bloggdesign! Den är hur snygg som helst!Kramar

2009-10-07 @ 08:18:31
URL: http://carrobruden.blogg.se/
Postat av: Annette

Hejsan, tack för din hälsning på min blogg, det är verkligen intressant och fint här på din blogg. Tar del av dina tankar kring detta med burka och niqab. Jag tror inte jag skulle uppskatta att "umgås" med någon som jag inte ser ansiktet på, faktiskt. Det är ju halva mötet, att se ansiktsuttryck och kroppsspråk.

Må så gott.

Annette

2009-10-08 @ 16:10:30
URL: http://tankarihaga.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0