div id="wrapper">

Arne Dahl


Författaren Arne Dahl


Jan Arnald (f. 1963) är författare, kritiker och tidskriftsredaktör.
Arne Dahl förblev en pseudonym under hälften av sin tiobandssvit om Paul Hjelm och A-gruppen. Men nu har ett ansikte tonat fram ur skuggan
Det var i mitten av nittiotalet som författaren Jan Arnald kastade om bokstäverna i sitt efternamn och blev Arne Dahl.

Som Arne Dahl har han skrivit tio böcker i sviten om "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen. Det är ovanliga kriminalromaner, andlöst spännande, erkänt välskrivna, bitvis mycket roliga och djupt försänkta i samtiden. Svåra att lägga ifrån sig

http://www.arnedahl.net


Kronologi

1. Misterioso (utkom 1999, utspelar sig 1997)
2. Ont blod (utkom 1998, utspelar sig 1998)
3. Upp till toppen av berget (utkom 2000, utspelar sig 1999)
4. Europa Blues (utkom 2001, utspelar sig 2000)
5. De största vatten (utkom 2002, utspelar sig 2001)
6. En midsommarnattsdröm (utkom 2003, utspelar sig 2002).
7. Dödsmässa (utkom 2004, utspelar sig 2003).
8. Mörkertal (2005, utspelar sig 2004).
9. Efterskalv (2006, utspelar sig 2005).
10. Himmelsöga (Utkommer i augusti 2007, utspelar sig 2006).

Men det betyder naturligtvis inte att man måste läsa i den ordningen. Böckerna är helt fristående.


Utgivning som Jan Arnald:

Chiosmassakern (1990), roman
Nalkaden (1992), prosasamling
Klä i ord (1997), novellsamling
Barbarer (2001), roman
Genrernas tyranni (1995)
3 variationer (1996)

A-gruppen - Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, Uppställning inför åttonde romanen:

Kerstin Holm: Chef för A-gruppen och möjligen nyförälskad.
Sara Svenhagen: Leder styrkorna i de ångermanländska skogarna.
Lena Lindberg: Vandrar genom egen ödemark i Ångermanland.
Gunnar Nyberg: Ånyo motvillig actionhjälte, denna gång längs Ångermanälven.
Jorge Chavez: Tillbaka hos de kära gamla datorerna, letar dubiösa nätverk.
Jon Anderson: Parhäst med Chavez samt drygt tre decimeter längre.
Arto Söderstedt: Sveriges vitaste polis på jakt efter bestialisk mördare.
Viggo Norlander: Den nyssnämndes kontaktyta med bl.a. korvgubbar.
Jan-Olov Hultin: Utmärks främst av sin totala frånvaro från denna bok.
Bengt Åkesson: Inte med i A-gruppen men möjligen nyförälskad.
Paul Hjelm: Internutredarnas konung som tvingas samarbeta på oväntat håll.
Joseph Conrad: Författare till Mörkrets hjärta och pappa till mistah Kurtz.
Esbjörn Svensson: Jazzpianist och inte alls med i boken. Men hans musik är det.


image69

En svensk finansman mördas i sitt vardagsrum. Ytterligare en svensk finansman mördas i sitt. Allt tyder på att det kommer att fortsätta.
Rikskriminalen inrättar snabbt en specialenhet bestående av sex handplockade poliser från hela landet. De står inför ett mysterium. Vem är den spårlösa gestalt som sitter i svenska finansmäns vardagsrum, lyssnar på jazz och skjuter dem med två kulor genom huvudet? Vad är det han vill? Media kallar honom Maktmördaren, och när spåren börjar leda i riktning mot ryska maffian blir läget riktigt kritiskt.
Misterioso utspelar sig i den svenska finanskrisens efterdyningar, en tät, spännande och välkomponerad kriminalroman som skär ett djupt snitt genom den svenska samtiden. Återigen tvingas polisen blicka in i sitt hjärta för att finna lösningen.
Misterioso inleder sviten om Paul Hjelm och hans kollegor i den så kallade A-gruppen.


image68

En svensk litteraturkritiker med anknytning till USA blir avlivad på det mest sataniska sätt i en skrubb på flygplatsen Newark utanför New York.

SAS-planet till Stockholm är fullbokat men nu finns en stol ledig och mördaren bokar in sig på SK 904. Det enda den svenska polisen vet är att det nu sitter en osedvanligt brutal seriemördare på ett plan med Stockholm som destination, men de vet inte vem av passagerarna det är.

En specialenhet från Rikskriminalen beger sig till Arlanda. Det är bråttom. Sverige är på väg att importera sin första äkta amerikanska seriemördare.

Det är upptakten till en häpnadsväckande och fasansfull händelsekedja som leder Paul Hjelm och hans kollegor i A-gruppen, specialenheten för "våldsbrott av internationell art", allt närmare mörkrets hjärta. Den vackra sensommaren övergår i regntung höst. Stockholm försänks i mörker. Och därinne famlar A-gruppen vidare efter den hemska, oväntade, undflyende sanningen.

 Ont blod är den andra boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen


image67

En ung fotbollsspelare blir dräpt med en ölsejdel på en känd Stockholmskrog.Det är ett vanligt grått och rått vardagsvåldsbrott i huvudstadens centrum.
In kallas ett par straffkommenderade kriminalare från det som en gång var rikskriminalens specialitet på våldsbrott av internationell art" mer känd som A-gruppen.
Och någonting sker.Bakom det blodiga ölsejdelsplittret tonar ett helt annat händelselopp fram.Det leder till många riktningar.Mot Kumlabunkern,där en cell exploderar.
Mot Sickla industriområde,där en uppgörelse inom den undre världen äger rum.Mot internet,där grova övergrepp dokumenteras.
Mot det förflutna,där helvetets djupaste hålorskymtar till.Och mot ett berg i en bättre värld än vår....
Upp till toppen av ett berg,är den tredje boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen.image56

Europa blues
Ett makabert fynd görs en morgon bland rovdjuren på Skansen. En liten flicka blir skjuten på väg från ett födelsedagskalas.

Åtta öststatskvinnor försvinner spårlöst från en flyktingförläggning i Stockholm. Runt, runt i tunnelbanenätet åker en nittioårig professor i sällskap med döden. En mobiltelefon ringer i en avsliten hand på ett tunnelbanespår.

För kriminalkommissarie Jan-Olov Hultin börjar tiden bete sig underligt. Det förflutna är inte i ordning. De skenbart så åtskilda händelserna formar sakta men säkert ett nät som kastas ut över Europa. Och de som håller i nätet är Hultins team, "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen.

 Europa blues är den fjärde boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen.

image72

I ett kök i en av miljonprogrammets förortslängor sitter fem utvisningsdömda afrikaner. En stund senare gör de inte längre det. Strax därefter tar sig en snuvig inbrottstjuv in i en lägenhet på Södermalm. Det visar sig inte bli ett riktigt vanligt inbrott.

I och med att dessa båda dörrar öppnas sveper en stank från det förgångna in över "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen. Inte minst drabbar den kriminalinspektör Kerstin Holm, som finner sig alltmer personligen indragen. Långsamt tvingas hon allt närmare de allra blindaste fläckarna i sitt förflutna.

De största vatten är den femte boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen.


image66
Det går mot midsommar, snart semesterdags. Ett visst lugn borde infinna sig. Men för Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art, mer känd som A-gruppen, blir det en intensiv vecka.

En i gruppen anklagas plötsligt för brott i det förgångna, och en mindre bomb av säregna våldsbrott briserar i Stockholm. En gästarbetande polsk sjuksköterska yxmördas, en programansvarig TV-chef skjuts ihjäl efter premiären på en färsk dokusåpa, ett tilltänkt hedersmord tar en oväntad vändning, ett lik flyter upp ur Riddarfjärden och vänder ut och in på allt. Och till slut blir allt väldigt personligt.

En midsommarnattsdröm är den sjätte boken i Arne Dahls serie om A-gruppen.
image73

Mars 2003. Krig i Irak. Före detta hustrun till en medlem av Rikskriminalpolisens enhet för våldsbrott av internationell art, mer känd som A-gruppen, går in på en bank på Östermalm i Stockholm för att uträtta några ärenden. Det är upptakten till en besynnerlig räcka händelser som via ett dramatiskt gisslandrama, ett mystiskt skrivbord och ett antal fossiler leder rätt in i andra världskrigets mest dramatiska skeenden och dess återverkningar i det följande kalla kriget. Allt för att en man vill ändra det förflutna ...
A-gruppens sjunde fall är en djupdykning ner i 1900-talets mörkaste hörn. Paul Hjelm, Kerstin Holm, Arto Söderstedt och de andra står till att börja med inför en gåta som är lika handfast som undflyende: vad är det som inte stämmer med gisslandramat på Karlavägen i Stockholm? Alltmedan ett kuvert i en spionbrevlåda i Östberlin är på väg till sin adressat.

Dödsmässa är den sjunde fristående boken i Arne Dahls serie om A-gruppen. Det nya decenniets kriminalromaner.image55

2004. Försommar. En sjundeklass från Stockholm är på resa i de djupa ångermanländska skogarna. När en av fjortonåringarna plötsligt försvinner finns det tillräckligt många oroväckande tecken för att A-gruppen, rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, ska kopplas in. Mystiska baltregistrerade bilar har rört sig i trakten, och dessutom tycks flickan själv, Emily, bära på mörka hemligheter.

Samtidigt som Sara Svenhagen, Lena Lindberg och Gunnar Nyberg från A-gruppen ger sig av till Ångermanland händer det saker i Stockholm. En hantverkare gör ett häpnadsväckande fynd i en grop i Gamla stan och försvinner sedan spårlöst. Bengt Åkesson vid Stockholmspolisen, som just inlett ett förhållande med Kerstin Holm, A-gruppens nya chef, tvingas på grund av en säregen utpressning ta sig an försvinnandet - och drar med sig Paul Hjelm, numera internutredare. Tillsammans närmar sig de två en märklig sanning med historiska djup.

Det udda paret Jorge Chavez och Jon Anderson jobbar sig samtidigt in i den försvunna Emilys dator och hittar helt andra saker än de förväntat sig. Och det desto mer såta paret Arto Söderstedt och Viggo Norlander får ta sig an ett brutalt mord på Mariaberget, som successivt visar sig ingå i en egenartad mordserie.

Och till slut visar sig allting hänga ihop. I takt med att Emilys sanna karaktär friläggs blottläggs ett nätverk av mänskliga perversioner som sträcker sig både ner i historien och ut i världen via Internet.

image71

År 2005. Augusti. Terrorismen har kommit till Sverige. Det är i alla fall så det verkar när en tunnelbanevagn sprängs i Stockholm och människor dör. När dessutom en terrorgrupp som visar sig bestå av invandrargrabbar tar på sig dådet tycks det glasklart att det finns aktiva terroristceller i det alltmer trängda Skandinavien. Men smällen har efterskalv, många efterskalv, och med på ett hörn i den stora utredningen finns Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationella art, mer känd som A-gruppen.

A-gruppens nionde fall är en hisnande nagelbitarresa in i terrorhotets och kulturkrockarnas djupt oroväckande värld.


image65

Det är sensommar i Stockholm. Rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, emellanåt känd som A-gruppen, väntar med visst vemod in hösten. Ett föga uppseendeväckande rån i en videobutik på en bakgata ändrar på den saken. En övervakningskamera fångar förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får vittgående konsekvenser. En märkvärdig, skrämmande form av brottslighet blottas sakta och tvingar A-gruppen att konfronteras med samtidens allt galnare fixering vid yta och sken.
   Samtidigt dras den forne A-gruppsmedlemmen Paul Hjelm in i en internationell härva. En högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen försvinner abrupt, och Hjelm sätts på att försöka hitta honom. I takt med att han sugs mot de globala konflikternas dolda epicentrum tvingas han hantera frågan om hur man försvarar sig mot ondskan utan att själv bli ond. Måste verkligen demokratin alltid försvaras med odemokratiska medel?

Eftersom Himmelsöga är den tionde boken i Arne Dahls internationellt prisbelönade serie om A-gruppen uppstår här en egen deckargåta: Blir Himmelsöga verkligen den sista boken i sviten? Är den märkliga sagan om pseudonymen Arne Dahl härmed över? Svaret finns i Himmelsöga...


2007-08-27 @ 21:47:38 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


SKOLSTART

Tänk vad ett sommarlov går snabbt!
Naturligtvis var det den varmaste dagen på hela sommaren.Men mina stora ungar var jättenöjda och pirriga i dag.
Min stora Je började 8:an.Hjälp vart har min lilla tjej tagit vägen.
Min Jo började högstadiet idag.6:an.Han vill nog ej bli kallad min lille plutt mer nu!
Ja tänk vad tiden går snabbt.När jag var liten och för bara några år sedan(va jag liten då?!) då kändes dagarna som evigheter.
Men nu skulle jag behöva minst 48tim.på ett dygn!!!Hur tusan hinner folk allt har jag funderat på!
Så nu är sommarlovet slut och mörkret börjar komma på kvällarna!Hoppas hoppas det kan få vara fint länge nu så ej hösten blir så himla lång.
2007-08-23 @ 21:42:46 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


MAMMA

Hittade den här hos en annan blogg:Den är så himla bra
Ewaoch barnen:

Mamma

Sanningen om att vara mamma.

Dina kläder:
Första barnet: Du börjar ha mammakläder så fort din gynekolog berättar att du är gravid.

Andra barnet: Du har dina vanliga kläder så länge som möjligt.

Tredje barnet: Dina vanliga kläder ÄR dina mammakläder.

Barnets namn:
Första barnet: Du lusläser alla namnbäcker som finns och övar på uttal och olika stavningskombinationer på alla dina favoritnamn.

Andra barnet: Någon måste väl döpa sitt barn efter faster Agda, eller hur? Det kan lika gärna vara du.

Tredje barnet: Du slår upp en bok, blundar och pekar och tittar efter vad fingret pekar på. Carl-Rutger? Det får duga...

Förberedelser inför förlossningen
Första barnet: Du övar på andningen regelbundet.

Andra barnet: Du orkar inte öva eftersom du kommer ihåg att förra gången så gjorde det absolut ingen skillnad alls med den där andningen.

Tredje barnet: Du ber om bedövning i åttonde månaden.

Barnets kläder
Första barnet: Du förtvättar din nyföddes kläder, ordnar dem systematiskt efter färgerna och viker dem fint i babyns egna lilla byrå.

Andra barnet: Du kollar kläderna för att se om de är rena, men slänger bara de med de mörkaste, mest synliga fläckarna.

Tredje barnet: Varför skulle inte pojkar också kunna ha rosa kläder?!

Saker att oroa sig för
Första barnet: Vid minsta lilla tecken på att allt inte är som det ska - ett kort skrik eller vad som helst - så plockar du upp babyn.

Andra barnet: Du plockar upp babyn först när dess skrikande blir så högljutt att det kan väcka din förstfödda.

Tredje barnet: Du lär din treåring hur man vrider upp mekaniska leksaker.

Aktiviteter
Första barnet: Du tar med din baby till babygymnastik, babysim och sagoläsning för babyn.

Andra barnet: Du tar med din baby till babygymnastik.

Tredje barnet: Du tar med din baby till affären och kemtvätten.

Att gå ut
Första barnet: Första gången lämnar barnet hemma med barnvakt så ringer du hem fem gånger.

Andra barnet: Precis innan du går ut genom dörren så kommer du på att du kanske skulle lämna ett telefonnummer där du kan nås.

Tredje barnet: Du säger till barnvakten att bara ringa om hon ser blod.

Hemma
Första barnet: Du tillbringar större delen av dagen med att bara titta på babyn.

Andra barnet: Du tillbringar en del av dagen med att se till så att ditt äldre barn inte kväver, knuffar eller slår babyn.

Tredje barnet: Du tillbringar en liten del av varje dag med att gömma dig från barnen
2007-08-17 @ 17:59:59 Permalink Tankar Kommentarer (0) Trackbacks ()


Sommaren som försvann

Varför ska det blåsa så.Här stormar det nästa.Har fått plocka ner alla mina blommor för de hade nästan blåst sönder under tiden jag va på jobbet.
*Antingen har det blåst under sommaren och jag bor ändå inte på kusten
* Eller så har det varit mulet
* Eller så har det regnat och då har det spöregnat..
* De få dagar som solen tittat fram har avslutat med åska..
*Ingen badtemp att skryta med,brrr när det är 18 grader i Augusti....
Nej nu känns det som om vi har höststormar,tycker inte om detta!!!!
image54

2007-08-17 @ 17:53:22 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jobba

Nu va det slut på ledigheten och latandet.
Jag har vikkat i dag som Fritidspedagog.Ska va på samma ställe tom.23/8.Sen har jag ett vik.fr.31/8-10/9.Det är skönt att veta i förväg och så himla bra att få va på samma ställe.
Lilltjejen va på dagis idag och det hade gått jättebra.Skönt!!!
Jag hoppas att jag får ett vik.som lärare i höst.

image53


© Reseguiden.se 2007


Semester lagstadgades i Sverige år 1938, då fick alla arbetare rätt till två veckors semester. 1946 fick alla ungdomar under 18 år rätt till tre veckors semester, från 1951 kom detta att gälla alla anställda. Fyra veckor infördes 1963 och fem veckor 1978.  I många europeiska länder är den lagstiftade semestern ungefär lika lång som i Sverige, medan den är mycket kortare (typiskt en vecka eller två) i Nordamerika och Asien.
Källa:Wikipedia.org

2007-08-14 @ 19:37:38 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Simsons the movie

image50


En mycket sevärd film.Även om man inte är ett Simpsons fans så går den hem.Det är en påkostad och bra animering.
I min familj är dottern J 14år och sonen J inbitna Simpsonsfans.De älskar filmen.
Min lilla dotter N 3år säger D*OH och kan namnen på alla figurerna.Så jag kanske är lite partisk när jag säger att filmen är superbra!
Men men jag har ännu inte hört någon som inte gillar den!

ONÖDIGT VETANDE
Familjen Simpsons kom till i korta sketcher i "Tracey Ullman Show" år 1989. Året därpå fick de en egen serie som nu är inne på sin 18:e säsong. Därmed är "The Simpsons" den mest långlivade komediserien någonsin.


Resencion från :  http://www.moviezine.se/filmsidor/simpsons.shtml


Alltsammans tar sin början med en tam gris, en överfull tank med avföring och mitt i allt detta vår käre familjefar Homer. Ett garanterat recept för olycka alltså. Som så många gånger förr så ska det gå fel och plötsligt finner sig staden Springfield och dess invånare inför ett hot större än... ja, t.o.m terrorism. Hatad och förkastad av inte bara sina grannar och vänner utan också sin familj blir det mot alla odds Homer som får axla rollen som hjälte. I alla fall försöka, för frågan är om det inte redan är för sent?

Handlingen är faktiskt inte så mycket mer komplicerad än ovanstående. Men så brukar inte heller de olika serieavsnitten vältra sig i filosofiska djup eller intrikata livshistorier, utan mer på sitt eget lilla sätt tackla de stora och små tingen här i världen. Ett koncept som också visar sig funka bra på film. För det här är en riktigt bra film. Alla de som bävat inför en flopp eller utropat "helgerån" bör känna sig säkra och minst sagt roade inför att Matt Groening och hans gäng nu får en och en halv timme på sig att förolämpa, pika och skämta i gammalt Simpsons-manér.

En animerad film är ju som bekant svår att ta på allvar om det inte å ena sidan visar sig vara en riktig snyfthistoria eller å andra nyttjar humorn som vapen. Det är då skönt att "Simpsons - Filmen" verkligen fyller ut benämningen komedi och skippar resten. Även om filmskaparna har sänkt skämtnivån ett snäpp visar det här sig vara ett riktigt lyckat drag. Satiriska kängor och välriktade skämt blandas med en genuin klanthumor och är antagligen det som gör att filmen har skratt att erbjuda de flesta. "Simpsons - Filmen" bjuder helt enkelt på en gul skrattfest värd sitt pris.

Recension från http://www.svd.se/dynamiskt/rec_film/did_16398643.asp
Visst är det roligt att se Springfield på vita duken ? i synnerhet som animationerna ser lyxiga och snygga ut ? men man har inte lyckats fylla ut formatet så att det motsvarar seriens bästa avsnitt. I stället känns Simpsons ? filmen som en bukfylla på vägen till nästa säsong av ljuvliga småsnacks.

Aftonbladet skrev: http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,1127564,00.html

image52

Simpsons filmen slår hårt och skämten viner tätt
Animerad komedi i regi av David Silverman, med röster av bl a Dan Castellaneta, Julie Kavner, Hank Azaria, Nancy Cartwright, Harry Shearer och Yeardley Smith.
   Simpsons slår fortfarande hårt. Örfilarna och skämten viner tätt när den långlivade tv-serien nu gör ett 80 minuter långt avsnitt för bioduken.
  Berättelsen håller för längden. Humorn också. Efter 400 avsnitt vet de vad de gör, och här har de bästa författarna återsamlats.
  För oss som älskar serien är det mer av allt som gjort den sevärd. Homer är sensationellt korkad. Gång på gång. Många elakheter kring filmer och nöjesbranschen.Det är alltid kul!!!

Recension från DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=674449
The Simpsons movie" är precis så bra som jag förväntat mig. Nivån är rysligt hög och detaljerna fantastiskt finurliga. Filmen är som ett antal trimmade Simpsonsavsnitt rygg i rygg. Inget jobbigt extra fyrverkeri bara för att det är långfilm. Det behövs inte, "The Simpsons" står redan för en så överlägset hög standard vad gäller populärkultur att man bara behöver tuffa på. Här finns inget att överträffa, liksom. I vissa scener har man visserligen använt sig av snygga tre­di­men­sionella dataeffekter men på det stora hela är filmens 87 minuter mycket traditionellt Simpsonstecknade.

I Springfield har inte heller något särskilt hänt för att snygga till staden inför biopremiär. Otto röker holk i sin bil. Alkisarna på Moes sitter kvar. Staden håller på att gå under och alla tänker som vanligt bara på sig själva.

Simsons familjen:
image51

Simpsons är en populär tecknad serie om en arbetarklassfamilj som består av pappan Homer, mamman Marge och deras tre barn Bart, Lisa och Maggie. De bor i staden Springfield där många andra lustiga människor också har sina hem.


Homer Simpson är fadern i familjen Simpsons och är utpräglat lat och korkad. Han är 39 år.
På fritiden vill Homer helst äta, titta på TV och dricka öl.Gift med Marge och de har barnen Bart,Lisa och Maggie!

Marge är mellan 34 och 38 år gammal (uppgifterna varierar i olika avsnitt), hennes födelsedag är den 20 april. Hon är gift med Homer och mamma till Lisa, Bart och Maggie Simpson

Bart är 10år och är Homers och Marge Simpsons första barn och orsaken till att de "tvingades" gifta sig. När Bart var liten sa han inte pappa utan han sa Homer. Bart är busig, ibland elak, presterar ganska dåligt i skolan och ställer hellre till med bus.

Lisa

Lisa är den åttaåriga dottern till Homer och Marge Simpson.
Lisa är extremt intelligent och mycket duktig i skolan; hon har alltid fått högsta betyg i alla ämnen förutom idrott. Hon är en skicklig saxofonist

Maggie
Maggie är 1år.
 Maggie har också en röd napp som hon använder nästan hela tiden. Hon pratar nästan aldrig, förutom i ett Halloween-avsnitt och i ett avsnitt i Säsong 4 där hon sa "daddy". Det räknas som hennes första ord. Hon har även sagt "I love you daddy". Hon kallade även Mr Burns "Santa" i ett avsnitt och sade "Dadeli dodeli" när hon, Bart och Lisa var adopterade av Flanders

2007-08-12 @ 19:17:20 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (0) Trackbacks ()


Karin Wahlberg

Nu har jag läst alla hennes böcker.
Mycket välskrivna böcker där den spännande historien trissas upp så man kan absolut inte sluta läsa!
Det känns så verkligt allt hon skriver om.Gillar man läkarserierna som går på TV då gillar du att läsa hennes böcker!

Här är hennes hemsida!
http://www.karinwahlberg.se/


image49

Karin Wahlberg
är gynekolog och förlossningsläkare men blev författare vid 51 års ålder när hon debuterade med boken Sista jouren, en deckare i sjukhusmiljö. Boken blev mycket framgångsrik och karin har sedan dess fortsatt att skriva deckare. Deckare som skildrar vanliga människors med- och motgångar i vardagen, ofta med handlingen förlagd till sjukhusmiljö.

Karin Wahlberg föddes 1950 och växte upp i Kalmar,
Tyckte om skolmiljön och ville bli lärare. Åkte till Lund och läste en fil. kand. i svenska (litteraturhistoria och nordiska språk), filosofi och religionskunskap och gick därefter ett år på lärarhögskolan i Malmö, med examen 1975.
Träffade under studietiden sin blivande make Peter, som läste medicin. Dottern Åsa föddes 1973. Sonen Erik föddes1977.
Wahlberg påbörjade doktorandstudier i Nordiska språk och blev fascinerad av ämnet, men hade svårt att finna sig till rätta med ett så utpräglat ensamarbete. Hoppade därför av, och påverkad av makens yrke började Wahlberg i stället på läkarutbildningen1987.
Efter avslutade medicinstudier gjorde Wahlberg så kallad AT-tjänstgöring i knappt två år på sjukhuset i Oskarshamn. Hon trivdes på detta lilla sjukhus som delvis har stått modell för miljöerna i hennes kriminalromaner
Direkt därefter började Wahlberg på kvinnokliniken i Lund, som fortfarande är hennes arbetsplats. Wahlberg har varit specialist i gynekologi och obstetrik (förlossningsvård) sedan 1999.
Wahlberg börjar skriva, mest som en hemlig lek, för att ha något att fly till. Sista jouren tog många år att skriva och kom ut 2001. Sedan gick det fortare: Hon som tittade in kom redan 2002. Därefter började Wahlberg arbeta deltid som läkare och fortsatte skriva.
Hittills har det blivit fem böcker om kriminalkommissarie Claes Claesson och kirurg Veronika Lundborg.


image44

Sista Jouren 2001
När Veronika Lundborg-Westman cyklar till arbetet en vanlig torsdagsmorgon kan hon knappast ana vad som väntar henne. Vårsolen tittar fram, det finns hopp om ljusare tider. Men när hon kliver in i sjukhusets omklädningsrum förändras allt i ett slag. I personalduschen hittar hon kirurgen Maria Kaahn nedhasad i en obekväm ställning mot den blöta kakelväggen. Med van klinisk blick konstaterar Veronika att hennes kollega är död. Den ansträngda situationen på sjukhuset - stress, ständig personalbrist och nedskärningar - förbättras knappast av den tragedi som inträffat. En obehaglig, tryckt stämmning breder ut sig och snart börjar spekulationerna ta fart. Var det en olycka eller rentav ett mord ? Och vem hade i så fall önskat livet ur Maria ? Kriminalkommissarie Claes Claesson och hans kolleger börjar förhöra personer i Maria Kaahns omgivning och så småningom växer bilden av en komplicerad människa fram, en kvinna som inte var helt omtyckt på sin arbetsplats -åtminstone inte av alla.

image45
Hon som tittade in 2003
En läkare blir påkörd under en skidtur. Trots ett snabbt ingripande från sjukvårdspersonal går hans liv inte att rädda, han avlider senare på intensiven. Den chockade bilföraren hade inte någon möjlighet att väja och polisen avskriver fallet som en tragisk olyckshändelse. Men en kort tid därefter försvinner en av läkarens före detta arbetskamrater. Hon hittas mördad i sitt hem - skjuten från nära håll med flera skott. Kan det verkligen vara en slump att två personer knutna till samma sjukhus förolyckas under så kort tid? När det sedan framkommer att offren inte hade en helt okomplicerad relation till varandra inser kommissarie Claes Claesson att de har att göra med ett invecklat fall. Under polisförhören träder bilden av en hård arbetsplats fram, där rädsla och maktbegär styrt personalen. En plats där mobbing lett till ett tragiskt människoöde. Och framför allt - en våldsam längtan efter hämnd

image46

Ett fruset liv 2004

En gråkall novemberdag hittas en ung kvinna flytande i vassen vid en ödslig strand. Hon är mördad, men trots att hon varit död en tid verkar ingen ha saknat henne. Varför är det så märkligt tomt omkring den unga sjuksköterskeeleven Malin? Vem är mannen hon skriver om i sin dagbok? Och vad var det som skrämde henne på kyrkogården dit hon under sin sista kväll i livet gick för att tända ljus på de ensammas gravar?

När kriminalkommissarie Claes Claesson börjar nysta i historien visar det sig snart att trådarna leder till ett antal till synes helt vanliga människor i den lilla sydsvenska staden. Han inser snart att de står inför ett av sina mest svårlösta fall.


image47

Flickan med majblommorna 2005
Ett osedvanligt brutalt överfall äger rum i en tvättstuga i en hyresfastighet. Offret, en äldre dam, avlider och polisen inser snart att hon inte varit populär i huset. Har mordet något med den infekterade tvättstugefejden att göra? Eller finns svaret närmare, bland offrets anhöriga? Och vad har flickan som sålde majblommor i huset egentligen sett? Frågorna hopas och när flickan plötsligt är försvunnen blir det bråttom.

image48

Blocket,2007
denna gång får vi följa jakten på en mördare i de vindlande mörka korridorerna på Lunds universitetssjukhus ... En kväll på hemväg genom fridfulla villakvarter blir Cecilia, Veronicas dotter, brutalt nedslagen. Medan Veronica vakar vid hennes sida, hittas en man strypt i en städskrubb på det väldiga sjukhuset i Lund, kallat Blocket. Claes Claesson försöker i samarbete med lundapolisen nysta i den mördade mannens förflutna, då den idylliska staden skakas av ännu ett våldsdåd. En av Cecilias tidigare rumskamrater hittas död och våldtagen i sin bostad. Kan det finnas något samband mellan de till synes så olika brotten? Och vad är det egentligen som pågår i den krets av unga läkare där såväl Cecilia som hennes tidigare rumskamrater rört sig?
2007-08-12 @ 18:40:56 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jättespindel!!!

Huu nu har det kommit läskiga kryp oxå.Jag gillar inte småkryp alls men när folk nu upptäcker jättespindlar .Kan bara rysa fyy va läskigt.
Kolla in bilden:image43

http://www.nwt.se/ArticlePages/200708/09/20070809120602_NWT978/20070809120602_NWT978.dbp.asp#ArtStart

2007-08-10 @ 17:03:12 Permalink Djur/Fåglar/Insekter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Äntligen..........

image42

Äntligen en riktig sommardag men värme på 26grader i  skuggan.Så underbart att ligga vid stranden en hel dag och bara njuta av allt!Att lyssna på min lilla 3-årings skratt och plaskande.Äta en glass som smälter så fort.Det här är så härligt men vart tar dagarna vägen när det är så här.Önskar att ett dygn kunde dubblas ibland.
Ett dopp i Vänern blev det,ett kort dopp för det var inte direkt varmt 18grader men svalkande var det!!!

ÖPPNA LANDSKAP
(Words & Music : Ulf Lundell)


Jag trivs bäst i öppna landskap,nära havet vill jag bo,
några månader om året, så att själen kan få ro.
Jag trivs bäst i öppna landskap, där vindarna får fart.
Där lärkorna slår högt i skyn, och sjunger underbart.
Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört,
och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört.
Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo.

Jag trivs bäst i fred och frihet, för både kropp och själ,
ingen kommer in i min närhet, som stänger in och stjäl.
Jag trivs bäst när dagen bräcker, och fälten fylls av ljus,
när tuppar gal på avstånd, när det är långt till närmsta hus.
Men ändå så pass nära, att en tyst och stilla natt,
när man sitter under stjärnorna, kan höra festens skratt.
Jag trivs bäst i fred och frihet, för både kropp och själ.

Jag trivs bäst när havet svallar, och måsarna ger skri,
när stranden fylls med snäckskal, med havsmusik uti.
När det klara och det enkla, får råda som det vill,
när ja, är ja, och nej, är nej,och tvivlet tiger still.
Då binder jag en krans av löv, och lägger den runt närmaste sten,
där runor ristats för vår skull, nån gång för länge sen.
Jag trivs bäst när havet svallar, och måsarna ger skri.

2007-08-06 @ 21:01:30 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vädret igen

Nu har de lovat att imorrn kommer högtrycket svepande in över Sverige.
Jag tror nästan att jag tror dem för det kändes varmare nu på kvällen.
Å vad jag vill ligga vid en strand imorrn.....
Ska vikka på en skola i två veckor från.tisdag nästa vecka.Så please ge mig lite solsken som jag kan leva på i höst..............................
Kom att tänka på en sak att  Sol och solsken finns egentligen i alla väder, om inte annat så ovan molnen. Solsken är således egentligen bara ett uttryck för mindre molnighet.Så kanske jag ska tänka varje gång jag ser dessa hemska moln som täcker solen!
Så i mitt nästa liv ska jag se till att bli pilot;O)

image41Så här skriver SMHI om Solen::

Soligt

Solen skiner från en klar eller näst intill molnfri himmel.

Solen dominerar

Endast kortvarigt döljer sig solen bakom ett moln.
Övervägande soligtSamma sak som solen dominerar.

Ganska soligt

En aning mer moln än när solen dominerar, men det går bra att njuta av solen om man vill det.

Vackert väder

Ungefär som ganska soligt, men det bör även vara rätt svag vind.

En del sol

Lika med växlande molnighet.

En del solchanser

Lite sämre än växlande molnighet, men man väntar inte förgäves på att solen ska komma fram en stund eller flera.

Solglimtar

Solen kikar fram då och då, men det är ändå molnigt.

Soldis

Solen skiner igenom tunna slöjmoln eller genom disig luft.

                                                 
2007-08-05 @ 23:40:21 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Patricia Cornwell

    Den här kvinnan hör till mina favoriter bland alla författare jag har läst.
Patricia Cornwell är en superduktig författarinna och när man väl har börjat att läsa dem går det inte att släppa hennes böcker.Det märks att hon själv har arbetat som rättsläkare.Patricia Cornwell har bland annat arbetat på en rättsläkarstation innan hon inledde sin författarkarriär
Hon avlönar en särskild stab som bedriver resarch för hennes kriminalromaner.
När Patricia Cornwell kom med den första boken i serien om rättsläkaren Kay Scarpetta 1990, "Postmortem" var det något nytt och fräscht. En kvinna, rättsläkare, som löste mord genom att undersöka den döda kroppen och dra slutsatser. Det var ovanligt, det var spännande och det var bra.
När jag har sökt om Patricia Cornwell på nätet så är det många som tycker att hon inte är någon bra författare.Många menar att har man läst en av hennes böcker så har man läst alla.
Jag håller inte med här jag tycker fortfarande att patricia Cornwell skriver mycket bra och att hennes böcker är spännande och skrämmande.
Så ni som tycker så läs inte då!De har länge varit ett oslagbart par, den överbegåvade obducenten Kay Scarpetta och hennes systerdotter Lucy, som är ett geni när det gäller datorer. Kays pojkvän, psykologen Benton Wesley, kompletterar dem väl, likaså Scarpettas gamla kompis Pete Marino som står för det oförblommerade, dumma raseriet. Man behöver en sån ibland också.

Patricia Cornwell

Patricia Cornwell, född 1956 i Miami, är sedan barndomen passionerat intresserad av brott. Redan som nioåring skrev hon en skoluppsats om mordet på Abraham Lincoln där hon ingående beskrev skottskadan i presidentens huvud. Nu är hon med böckerna om rättsläkaren Kay Scarpetta en av världens mest sålda kriminalförfattare. Hennes böcker är översatta till 24 språk och finns utgivna i 56 länder.

Patricia Cornwell har i åratal som journalist och arbete hos rättsmedicin byggt upp sina litterära romaner hos rättsläkaren Scarpetta.
Idag är hon bosatt i New York och Richmond, Virginia

Hennes böcker:

 Handlar om:Kay Scarpetta

 • Postmortem (1990; "Den osynlige")
 • Body of Evidence (1991; "Indicier")
 • All That Remains (1993; "Allt som återstår")
 • Cruel and Unusual (1993; "Kuslig likhet")
 • The Body Farm (1994; "Kroppsspråk")
 • From Potter's Field (1996; "Offer utan namn")
 • Cause of Death (1996; "Dunkla vatten")
 • Unnatural Exposure (1997; "Dödlig smitta")
 • Point of Origin (1998; "Eldens öga")
 • Black Notice (1999; "Mörkrets makt")
 • The Last Precinct (2000; "Sista Utvägen")
 • Blow Fly (2003; "Flyg fula fluga")
 • Trace (2004; "Dödligt spår")
 • Predator (2005; "Rovdjuret")


         Om  Judy Hammer

         Biografi

Övrigt

http://patriciacornwell.com/

image29

Fyra kvinnor har dött. De har ingenting gemensamt - utom sin mördare. De har fallit offer för en seriemördare som rör sig genom staden och efterlämnar brutalt skändade offer.

En kvinna är fast besluten att avslöja honom: rättsöverläkaren dr Kay Scarpetta, framgångsrik forskare och den första kvinna som lyckats bli chef för en amerikansk delstats rättsmedi-cinska institution, till många manliga kollegors avund. Men gradvis upptäcker Scarpetta att hon har flera fiender. Någon inifrån hennes eget laboratorium vill sabotera hennes utredning. Dessutom vill någon se henne död.

image28

Någon är ute efter Beryl Madison. Någon spionerar på henne och ringer obehagliga, skrämmande samtal. Beryl flyr till Key West för at slippa undan, men måste så småningom återvända till sitt hem i Richmond, Virginia. Då bjuder hon oförklarligt in sin mördare. Detta blir för rättsöverläkare dr Kay Scarpetta upptakten till en lika invecklad som bisarr utredning. Varför öppnade Beryl dörren för någon som därefter knivskar henne till döds? Kände hon mördaren? I vilket egendomligt förhållande stod hon till en prisbelönt författare, och varför saknas hennes eget manuskript? Kay Scarpetta försöker rekonstruera Beryls sista tid, och den utredning som började i laboratoriet bland mikroskop och lasrar blir snart till en ohygglig mardröm, inte minst för henne själv

image30
Allt som återstår:
Ett antal unga par försvinner oförklarligt från sina hem i trakten av Richmond, Virginia, och återfinns efter lång tid döda i ödsliga skogstrakter. Det som återstår av deras kroppar räcker inte för att rättsmedicinskt avgöra dödsorsaken.
När ännu ett par försvinner kompliceras situationen av att flickan är dotter till en av USA:s ledande politiker. Polis och FBI utsätts för en ny sorts press och när Kay Scarpetta upptäcker att vitala bevis hålls hemliga även för henne, blir hennes undersökning av de sammanlänkade fallen farlig inte bara för mördaren.


image31

Fingeravtrycken visar att mördaren är en man som just har avrättats...

Mördaren Ronnie Joe Waddell förklaras död i den elektriska stolen kl 23.05 en decemberkväll i Richmond, Virginia. På bårhuset väntar Dr Kay Scarpetta på hans kropp. Att förbereda en obduktion redan innan personen är död känns lite konstigt men Scarpetta har gjort det förrut. Och Waddells död är inte den enda stora nyheten den här kalla kvällen: den illa tilltygade kroppen av en ung man hittas uppstöttad mot en sopcontainer. Fallen verkar inte ha något med varandra att göra, men så minns Scarpetta att Waddells offer hade arrangerats i en liknande position

image32

Black Mountain, North Carolina, är en sömnig liten småstad där folk ännu inte vant sig vid att behöva låsa ytterdörren om natten. Det är knappast platsen där man väntar sig att en seriemördare ska slå till, men det verkar vara fallet när 11-åriga Emily Steiner hittas dödad och misshandlad på ett sätt som påminner om mordet på en unge pojke i Virginia. Dr Kay Scarpetta, som utrett mordet på pojken blir inkallad och likheterna förefaller nästan alltför uppenbara när man plötsligt får ett dödsfall till att utreda den lokale polisman som varit inkopplad på Steiner-fallet men plötsligt själv blivit misstänkt.

image33

Kvinnans nakna kropp är uppallad mot en ishöljd fontän i en ödslig del av New Yorks Central Park. Hon har skjutits i höger tinning från nära håll, och bitar av huden från insidan av låren och vänster axel har skurits bort. Allt tyder på att Temple Brooks Gault, den farligaste bland mördare, har slagit till igen. Men när Scarpetta lägger ihop de svaga spår han lämnat efter sig märker hon att han inte mördar urskillningslöst ? allt kretsar den här gången kring henne själv, och hon anar hans hånleende.


image34

Tio meter under den nedisade ytan i flodens gyttjiga vatten hänger en livlös dykare. När doktor Kay Scarpetta anländer till platsen på nyårsafton har det gått flera timmar sedan luften slutade pumpas ner genom dykarslangen.

Tillsammans med sina följeslagare, Pete Marino vid Richmondpolisen, FBI-profileraren Benton Wesley och datasnillet Lucy, nystar Scarpetta upp en sällsynt fasansfull mord-härva

image35

Torson av en svårt sargad äldre kvinna hittas på en soptipp. Är det fråga om ännu ett offer för den gäckande styckmördaren som härjar i delstaten? Det kan tyckas så, men Kay Scarpetta, första rättsläkare i Richmond, Virginia, upptäcker snart skrämmande skillnader mellan seriemorden och det nya fallet?

Doktor Scarpetta är plötsligt insnärjd i en mardrömslik härva av olösta mord. Ett dödligt virus av smittkoppstyp sprider skräck och förvirring. Spåren efter förövaren är få och svårtydbara. Och mördaren blir allt djärvare: Med "deadoc" (Dead Doctor?) som nätalias skickar han (eller hon?) via ett chattrum på Internet hotfulla meddelanden till Scarpetta, däribland en bild av mordoffret på brotts-platsen. Men medan "deadoc" hånskrattar ute i cyberrymden kommer Scarpetta allt närmare lösningen. Till sin hjälp har hon bland annat ett team av dataspecialister under ledning av Lucy, hennes älskade systerdotter, som nu avancerat till specialagent och teknisk dataanalytiker vid FBI.

image36

Rättsläkaren Kay Scarpetta har en livsfarlig fiende som är ute efter att tillfoga henne ett dödligt sår. Och när mördarjakten är över har Scarpetta drabbats av en svår personlig förlust. Doktor Scarpetta står i begrepp att ta en välbehövlig semester tillsammans med sin älskade Benton Wesley när ett kryptiskt brev från Carrie Grethen når henne. Carrie som suttit på rättspsykiatrisk anstalt för sin inblandning i en mordhistoria är nu på fri fot. En ondskefull psykopat går lös, en samvetslös varelse som till råga på allt haft en het förbindelse med Scarpettas systerdotter Lucy. I samma veva kallas Scarpetta till en brottsplats: En hästgård har brunnit ner till grunden och man kan konstatera att branden varit anlagd. Ett förkolnat kvinnolik påträffas. Detta är bara början på en mardrömslik mördarjakt. Semestern får alltså vänta, och när elden sluta härja och sanningen uppenbarats har Scarpetta drabbats av en djup sorg..

image40

Liket av en man påträffas i en container i Richmonds hamn. Containern kommer från Belgien där den förseglats. Den döda kroppen är stadd i stark förruttnelse. Ingenting i mannens kläder förråder hans identitet, polisens enda ledtråd är en tatuering på den dödes rygg. Kay Scarpetta kopplas in som rättsläkare. Sökandet efter den dödes identitet leder henne till såväl Interpols högkvarter i Lyon som till Paris. Under berättelsens gång blir Lucy allvarligt skottskadad vid en misslyckad narkotika razzia, och Marino har stora problem med Richmonds nya kvinnliga polischef.


I Sista utvägen, Patricia Cornwells elfte bok om rättsläkaren Kay Scarpetta, är vår hjältinna själv föremål för en korrupt polisutredning som försöker dra fram hennes mörkaste hemligheter ur det förgångna.


image39

Handlingen tar vid där förra romanen Mörkets makt slutade och återigen får vi stifta bekantskap med Kay Skarpettas systerdotter Lucy, som är agent vid narkotikapolisen samt Pete Marino, chefen för våldsroteln. Scarpetta slits mellan sin instinkt att smita undan likt ett sårat djur eller att rentvå sig i den korrupta polisutredning som hon blir föremål för. Hon fingranskar de rättsliga bevisen som verkar koppla ihop hennes älskade Benton Wesleys mördare med andra hemska händelser i hennes förflutna. Den här gången måste hon lita mindre på vad hon kommer fram till i bårhuset och mer till de olösta frågor som kommer upp i samtalen med sin terapeut. Var tar du vägen när du har prövat alla vägar?image37

Kay Scarpetta har blivit av med sitt jobb som rättsläkare i Richmond efter att ha varit inblandad i mordet på en kvinnlig polischef. Hon har dragit sig tillbaka till Florida och arbetar som konsulterande rättsläkare samtidigt som hon försöker komma över den personliga förlust som drabbade henne då hennes älskade Benton Wesley brutalt mördades.

Då hon gästföreläser på National Forensic Academy möter hon poliskommissarien Nic Robillard som behöver hjälp med att spåra tio kvinnor som försvunnit från henens polisdistrikt och som befaras vara döda. Samtidigt får hon ett brev från Jean-Baptiste Chandonne, Varulven, som än en gång gäckar Scarpetta. När hon sedan tar sig an ett fall med en kvinna som dött av en överdos börjar Scarpetta se en koppling mellan de försvunna kvinnorna och gör avslöjanden som dramatiskt kommer att förändra hennes eget liv.

image38

Scarpetta frilansar numera med bas i södra Florida, men återvänder till Richmond, Virginia, efter en märklig kallelse från den nytillträdde chefsrättsläkaren. Den här gången gäller det en 14-årig flickas mystiska död - blev hon mördad? Tillsammans med sin partner Pete Marino och med sitt skarpa kunnande lyckas Scarpetta säkra de spår som otvivelaktigt tyder på att det är ett mord. Men spåren pekar också på fler möjliga offer i ett rättsmedicinskt pussel, där en av bitarna passar in på en person
som står Scarpetta själv mycket nära.

image27

I Boston jobbar rättspsykiater Bentley Weston med ett projekt som involverar redan dömda brottslingar. Det visar sig emellertid att en av dem har begått långt fler mord än han dömts för. Samtidigt håller Scarpetta och Marino på med en undersökning av en försvunnen familj i Florida. En granne har vänt sig till dem eftersom den lokala polisen inte tog försvinnandet på allvar. De inser snart att grannen inte var den han utgav sig för att vara. Det hela är en komplott där någon bevakar deras steg. Doktor Kay Scarpetta får göra skäl för sin lön genom att göra det hon är bäst på: att få de döda att tala

2007-08-05 @ 23:06:23 Permalink Böckernas värld Kommentarer (1) Trackbacks ()


Mari Jungstedt

Jag håller på att läsa Den döende dandyn

Mari Jungstedt skriver så himla bra.Jag har läst de andra böckerna med som hon har skrivit och det går inte att släppa dem förrns man har läst klart dem.
Kan bara säga till er som inte upptäckt den här underbara och skickliga  författarinnan.LÄS HENNES BÖCKER!!!!
Jungstedt dkriver så spännande att varenda nagel har jag bitit av.Hon skriver på ett trovärdigt och så beskrivande sätt att det känns som man är inne i boken.

image23

En vinterkall söndagsmorgon hittas en mördad man upphängd till allmän beskådan i en port i Visby ringmur. Offret är den väl ansedde konsthandlaren Egon Wallin som dagen före haft en succéartad vernissage där en litauisk konstnär visat sina verk.

Kommissarie Anders Knutas och hans kolleger undersöker fallet och finner att Egon Wallin stod i begrepp att lämna sitt gamla liv; sin hustru sedan tjugo år, galleriet och bostaden på Gotland. I största hemlighet hade han förberett sitt uppbrott. Vart var han på väg och varför?

När en stöld av konstnären Nils Dardels berömda målning ?Den döende dandyn? inträffar i Stockholm blottläggs tydliga samband med mordet på den gotländske konsthandlaren och mediaintresset blir enormt. TV-reportern Johan Berg går sina egna vägar för att söka fakta. Han är något avgörande på spåren utan att se konsekvenserna av sin våghalsiga framfart. Relationen med gotländskan Emma Winarve äventyras -- men också deras lilla dotters liv.

image24

Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen. Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten går Helena Hillerström ut med sin hund. Någonstans på den dimmiga stranden möter hon sin mördare.

När småbarnsmamman Frida Lindh rapporteras saknad och sedan hittas död inser Anders Knutas vid Gotlandspolisen att han har med samma mördare att göra. Någon som kommer att döda igen.

Hela Sverige följer händelseutvecklingen. Medias framfart skapar en panik som är på väg att lamslå både öns bofasta och de kommande turisterna. Knutas söker febrilt ledtrådar när han får det besked han mest önskat slippa - ännu ett offer har hittats...

image25

Det börjar närma sig advent och snön faller redan över det vindpinade Gotland. Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet.
När kriminalkommissarie Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen börjar utreda Fannys liv växer bilden fram av en ensam flicka med ett för stort ansvar för hemmet, en alkoholiserad mamma, en frånvarande pappa och en påtaglig avsaknad av vänner. Men någon har Fanny träffat i hemlighet.
Har hennes försvinnande något samband med det besinningslösa mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare ett par veckor tidigare? Anders Knutas söker intensivt efter beröringspunkter, pressad av bristen på ledtrådar men också av mediedrevet vars intresse växer för varje dag som går utan att Fanny hittas. En av journalisterna är TV-reportern Johan Berg, tillbaka på ön för att bevaka händelserna. Där återser han Emma Winarve som han försökt glömma.

Gotlänningarna pyntar till jul, men i ljusens skuggor vandrar en mördare.

image26

En grupp arkeologistuderande från olika länder deltar i en internationell utgrävningskurs på Gotlands västkust. Under den heta högsommarsolen gräver de med hackar och spadar ut en vikingatida hamn som visar sig vara rik på fynd.

Så hittas en av studenterna, 21-åriga holländskan Martina Flochten, mördad ute på en fågelholme inte långt ifrån utgrävningsplatsen. Märken på kroppen tyder på att mordet har rituella drag.

Kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kollegor undersöker om den unga kvinnans död har något samband med en halshuggen ridhäst som hittas av några småflickor i en hage. Hästens huvud saknas och när det dyker upp spetsat på en påle utanför huset till byggnadsnämndens ordförande tätnar mystiken ytterligare.

Fallet får stor uppmärksamhet i medierna och TV-reportern Johan Berg, som under sommaren är stationerad på Gotland, rapporterar om händelserna. Samtidigt försöker han få förhållandet med gotländskan Emma Winarve att fungera.

I det fördolda samlas en snäv krets människor för att utöva sin tro ? några av dem går för långt.

2007-08-05 @ 21:51:37 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Mari Jungstedt

299754-21

 Mari Jungstedt,
 född 1962, bor i Nacka med sin man och sina två barn. Sina somrar tillbringar hon på Gotland. Hon har arbetat som journalist inom radio och TV i tio år, bland annat på Ekot och Rapport, och senast som nyhetsankare på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC. Nu delar hon sin tid mellan författandet och programledarrollen i TV4:s program Förkväll.
De två första romanerna har blivit tyska långfilmsproduktioner, inspelade på plats på Gotland. De två följande böckerna står på tur att filmas.
Hon debuterade 2003 med "Den du inte ser" och det har blivit fyra kriminal-romaner på fyra år som utspelar sig mestadels på vackra, vindpinade och mystiska Gotland.
I denna stilla natt ( sep.2004)
Den inre kretsen (sep.2005)
Den döende dandyn (sep.2006)
i denna ljuva sommartid (sep.2007)


Jungstedt själv tycker att skrivandet är oerhört lustfyllt och det är spännande att få berätta om den värld kriminalkommissarien Anders Knutas, TV-journalisten Johan Berg och den gotländska lärarinnan Emma Winarve tillhör.


http://www.jungstedtsgotland.se/

http://www.marijungstedt.se/

2007-08-05 @ 21:26:44 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Sommarångest

 image20

Nu är augusti här och i går lovade vädergubbarna på TV vackert väder,men vart tusam tog det vägen tro.??
Jag läser böcker och drömmer mig bort från detta tråkiga.
Jag tror att jag har försökt att gjort allt man kan när det är dåligt väder.Möblerat om nästan hela lägenheten.Städat,bytt gardiner mm.Jag får väl ta tag i garderoberna men va skoj är det.Då plötsligt inser man att guu va tråkiga kläder jag har.
Nej nu hoppas jag att min sista vecka innan jobb börjar kan bjuda på lite fint väder så man orkar när mörkret kommer insmygandes i höst.
det är ju redan mörkt på kvällarna.
Drömmer mej bort till Mars då jag ska resa lååångt bort och vara borta i 3,5vecka.Härligt underbart ska det bli!!!Sydney ska jag till då,
Jag har varit där !1990 då reste jag runt i 10v.
Neej nu ska jag underhålla min lilla dotter!!!

Kolla vem som leder solligan denna veckan!!
Karlstad men när f**n va solen här då.Måste varit på morgonen innan 9 när jag går upp!!!

Soligast i Sverige senaste veckan:

Karlstad75.6 timmar2007-08-05
Nordkoster65.8 timmar2007-08-05
Norrköping61.7 timmar2007-08-05
Göteborg59.5 timmar2007-08-05
Lund56.9 timmar2007-08-05
Stockholm49.8 timmar2007-08-05
Östersund48.8 timmar2007-08-05
Borlänge47.2 timmar2007-08-05
Visby42.4 timmar2007-08-05
Växjö40.3 timmar2007-08-05
Kiruna34.0 timmar2007-08-05
Luleå31.5 timmar2007-08-05
Umeå26.2 timmar2007-08-05

Oj oj jag kanske har missat nåt!
Hör och häpna!!!
"Nyttigt med regn och kyla"

- Medierna skapar hysteriska vädervinklingar under sommarmånaderna. Det får många att tro att de har gått miste om något livsviktigt eftersom de inte får njuta av mängder av sol och värme. Den som tänker så, kan lätt uppfatta sig som misslyckad
Professor Arnulf Kolstad anser att det är mediernas och resebranschens fel att tusentals norrmän blir vädersjuka.

Det regnade rekordmycket i södra Sverige i juli. Men på andra håll i landet har det regnat mindre än normalt.

-I Malmö har det regnat 232 millimeter under juli månad. Därmed slogs rekordet från 1941 då det kom 158 millimeter, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Också i grannstaden Lund har det regnat mycket i juli - med 221 millimeter raderades det gamla rekordet på 198 millimeter från 1958.
Men det är långt ifrån hela Sverige som har haft en ovanligt regnig sommar. Tvärtom har det regnat mindre än normalt på flera håll. I Stockholm, till exempel, regnade det bara 51 millimeter under juli - den genomsnittliga nederbörden för månaden är 72 millimeter. Tv4vädret.se 1/8-2007


2007-08-05 @ 17:13:14 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Snöstorm och mandeldoft,Om författarinnan Camilla

Snöstorm och mandeldoft

Snöstorm och mandeldoft är en kortroman som Camilla skrev som juldeckare för tidningen Allas 2006.

Martin Molin från Tanumspolisen inbjuds av flickvännen till släktträff på Valön dit han anländer som siste gäst. Förbindelsen med fastlandet avbryts av en snöstorm och fasliga händelser utspelas på den isolerade ön. Här anknyter Camilla Läckberg till en klassisk deckarsituation: mord i en sluten miljö. 

image17


Camilla Läckberg
Ålder: 32 år
Familj: Barnen Wille och Meja
Yrke: Författare
Hemsida:http://www.camillalackberg.com/

image18

Camilla Läckberg kommer ursprungligen från Fjällbacka, den ort i böckerna där folk mördar varandra. Hon utbildade sig till civilekonom på Handels i Göteborg och jobbade några år som det, bland annat på Telia.

Det har gått fort för Camilla Läckberg. År 2003 kom hennes första bok, Isprinsessan. När den andra boken kom sålde den så bra att hon kunde försörja sig på sitt författande. Förra året var hon den svenska författare som sålde mest. I april i år hade hon sålt totalt 1,3 miljoner böcker.

Nyligen släpptes hennes femte bok, Tyskungen,
I höst visas Läckbergs två första böcker, ?Isprinsessan? och ?Predikanten?, som filmer på SVT. Hon har kontrakt på att skriva tre deckare till för förlaget Forum.


Bokens Erika bär drag av Camilla Läckberg själv och en del av händelserna är självupplevda
Mest inspiration får hon av engelska deckarförfattare. Dessutom ser hon alla polisserier, deckare och dokumentärer om seriemördare på TV. Och hon läser mycket psykologi.
Hon har ständiga kontakter både inom polisen och rättsmedicin som hjälper henne att reda ut begreppen, men också läser manusen och rättar eventuella fel.

2007-08-04 @ 16:27:09 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Stenhuggaren

image16Det är en tidig oktobermorgon i Fjällbacka och fiskaren Frans Bengtsson är ute och vittjar sina hummertinor. Vid den sista tinan är det dock något som tar emot. Den kärvar rejält och Frans förstår snart att det inte är någon vanlig fångst han fått. Men när tinan skär vattenytan kastar han sig mot relingen och spyr. För tvärs över nätet hänger en livlös liten flicka ...
Patrik Hedström och hans kollegor vid Tanumshede polisstation dras åter in i ett komplicerat fall. Vid obduktionen upptäcker man nämligen att den lilla flickan har sötvatten med tvålrester i lungorna. Någon har alltså dränkt henne inomhus och sedan dumpat kroppen i havet. Men vem kan ha velat göra henne illa - och varför? Det visar sig snart att de måste gräva långt bakåt i tiden för att få reda på sanningen.

"Läsaren hålls fången i exakt rätt grad av ovisshet. Berättartempot är lugnt och metodiskt, med gott om tid till psykologisk fördjupning, samtidigt som spänningen obönhörligt ökar när vi närmar oss detta ödesdramas fasansfulla upplösning
2007-08-04 @ 16:11:07 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Tyskungen

image15 

Sveriges bäst säljande författare 2006
Belönad med Folkets litteraturpris 2006

Hur mycket vet vi egentligen om våra föräldrar? Vilka hemligheter i det förflutna kan förklara handlingar i nuet? Dessa frågor tvingas Erica brottas med när hon inser att hennes döda mor under andra världskriget umgicks i samma krets som den äldre man som hittas mördad i sitt hem i Fjällbacka. 

Trots att Erica egentligen borde skriva på sitt nya bokmanus kan hon inte låta bli att gräva djupare i fallet. Och trots att Patrik precis inlett sin pappaledighet dras även han in i utredningen. 

Erica börjar läsa moderns dagböcker och upptäcker att Elsy varit med om fruktansvärda upplevelser. Dramatiska, sorgliga händelser som förklarar varför hon var oförmögen att knyta an till sina döttrar. Men många frågetecken kvarstår. Vad var det som väcktes till liv när Erica några månader tidigare sökte upp den mördade mannen? Vem eller vilka var beredda att döda för att sanningen om det förflutna inte skulle komma fram?


 

2007-08-04 @ 16:08:59 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Olycksfågeln

image14Vinnare av Svenska folkets litteraturpris 2006

»Läckberg är bra på att intrigera, lika bra på att skissa levande och komplicerade personer
Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har haft en lugn vinter. Men när våren kommer börjar det hända saker. Den omdiskuterade dokusåpan Fucking Tanum drar in i samhället och än en gång drabbas Fjällbacka av ond bråd död.
     Det som först ser ut som en vanlig bilolycka visar sig vara ett mord. Sedan Patrik upptäckt kopplingar till liknande fall runt om i Sverige inser han att gärningsmannen troligen har fler liv på sitt samvete. Kort därefter hittas en av dokusåpadeltagarna död i en soptunna. Har detta brutala mord något samband med seriemördaren som polisen jagar?
    Olycksfågeln är en spännande, engagerande och brännande aktuell kriminalroman där Patrik Hedström ställs inför sitt livs största utmaning.
2007-08-04 @ 16:07:19 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Predikanten

image13
Predikanten är en vass, mogen kriminalroman som skänker stort läsnöje."

En sommarmorgon smiter en liten pojke ut för att leka riddare i Kungsklyftan i Fjällbacka. Leken får ett brådstörtat slut när han får syn på en död kvinna. Polis kallas till platsen och mystiken tätnar när man under den mördade kvinnan finner två kvinnoskelett.

Patrik Hedström och hans kollegor i Tanumshedes poliskår ställs inför ett svårlöst mysterium. Det visar sig att skeletten härrör från två kvinnor som försvann 1979. Vilken koppling har morden till varandra? Söker man en mördare som återkommit efter mer än tjugo år, eller någon som bara inspirerats av de tidigare morden?

Sanningen visar sig vara grymmare än man någonsin kunnat ana.

"Kontrasten mellan idyll och inferno utnyttjas till det yttersta, effekterna är starka och trycket högt.
2007-08-04 @ 16:04:02 Permalink Böckernas värld Kommentarer (1) Trackbacks ()


Isprinsessan

image12
Intrigen byggs upp långsamt, men tempot ökar successivt, och slutet är inte bara spännande utan skakande." Jury

Huset var ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Golvet han satt på var iskallt, men kylan bekymrade honom inte. Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för länge sedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende.

I debutromanen Isprinsessan förlägger Camilla Läckberg handlingen vintertid till sin hemort Fjällbacka och låter morden växa fram ur småstadsandans sämre sidor. Hon tecknar ett porträtt av ett slutet samhälle där alla, på gott och ont, vet allt om varandra och där det yttre skenet har stor betydelse. Något som under fel omständigheter kan bli ödesdigert...
2007-08-04 @ 16:01:30 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Camilla Läckberg

Har nu läst den sista av hennes böcker.
Måste säga att jag tycker att Camilla skriver bra och det är trevligt att få följa Polisen Patrik och hans kollegor och familj.
Det jag känner ang.författarinnan är att det kan bli lite väl mycket av henne.Man kan ju läsa om henne lite överallt.
fast hon är duktig,det säger jag inget om.
2007-08-04 @ 15:52:46 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Änglar

Änglar

Vad är en ängel?

En ängel är ett könlöst andeväsen, som förekommer till största delen inom både judendom, kristendom och islam, och vars uppgift är att tjäna Gud. Oftast förekommer de i de tre religionernas respektive heliga skrifter som budbärare mellan människorna och Gud, men de är även beskrivna som väktare, rådgivare, domare och krigare. Läran om änglar heter Angelologi.

Änglarna är Guds budbärare, men deras främsta uppgift är att vara Hans rådförsamling. Somliga tror att vi har en skyddsängel som vakar över oss dag som natt, och enligt Dödahavsrullarna har varje människa en ond och en god ängel som ser över ens steg, den ena vill leda henne rätt på livets väg, den andra in på dödens.

Det är också en vanlig tro att man efter döden blir hämtad och ledsagad till himlen av änglar.
Det svenska ordet ängel härstammar från latinets angelus eller grekiskans ángelos som betyder budbärare.

I de gamla Judiska skrifterna omtalas änglar på flera platser  som när Abraham ser tre män närma sig, vilka senare visade sig vara budbärare eller när Jacob ser en stege som sträckte sig från jorden till himmelen där Guds änglar steg upp och ner på den. I Bibelboken Hesekiels kapitel 9 berättar han hur han i en syn ser hur sju änglar verkställer Guds dom över Jerusalem. Änglar beskrivs för det mesta i Gamla testamentet som män, oftast mycket vackra. Inga av de tidiga änglarna har vingar, men senare beskrivs bevingade änglar i mer poetisk mening, till exempel i Jesaja där han beskriver serafer med sex vingar. Varje par hade sin funktion: med ett par täckte de sina ansikten, med det andra sina fötter och med det tredje flög de.

Nya testamentet uppenbarar änglar sig ofta som Guds sändebud eller bärare av uppenbarelser.Ärkeängeln Gabriel är traditionellt sett den ängel som uppenbarar sig för jungfru Maria och berättar att hon ska föda Messias och flera andra änglar ska ha uppenbarat sig runt Jesu födsel. Två änglar klädda i skinande vita kläder uppenbarar sig även runt Jesu död för att berätta för Maria och Maria Magdalena att Jesus har återuppstått
Vingprydda änglar började inte förekomma förrän på 300-talet efter Kristus, då förmodligen för att förklara änglarnas förmåga att färdas mellan himmel och jord.

Tron på änglar är central inom Islam och den börjar med hur Koranen dikterades för Muhammed av änglarnas härskare, Djibril (Gabriel). Änglar är inom Islam välvilliga varelser, skapade av ljus, som inte har någon fri vilja utan endast existerar för att dyrka och tjäna Gud (Allah) och vara hans sändebud. Man betonar även att änglar är könslösa.Bland deras uppgifter finns att skriva ner alla människors handlingar, ge varje nyfött barn en själ och ta själen vid en persons död. De beskivs som mycket vackra och har olika antal vingar. De kan ta mänsklig form, men bara till utseendet.
Källa:Wikipedia Den fria encyklopedin

2007-08-03 @ 01:00:01 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Skyddsängel

Skyddsängel

SKYDDSÄNGEL

En skydds ängel är vår alldeles personliga beskyddare som alltid ser till vårt bästa.  Din egen skyddsängel är en speciell som är vid din sida från den dagen du föds för att hjälpa dig närmare ljuset. Din ängel vill hjälpa dig. Dessa änglar finns nära oss. Deras intresse ligger i de händelser som finns inom den mänskliga och fysiska manifestationen. De tycker mycket om de andra änglarna de förmedlar budskap och energi från det gudomliga till oss och tvärtom. De är våra allra närmaste följeslagare. Vi får dem då vi föds och de följer oss under hela vår inkarnation på jorden. De hjälper oss att födas och att dö då det innebär förändringar av vårt medvetande tillstånd. De hjälper oss att arbeta med vår egen unika livsplan för detta livet. De skyddar oss och hjälper oss när vi får problem de har möjlighet att kalla in alla de andra ängla styrkorna när det behövs. Men de lägger sig inte i våra affärer eller vad vi med viljan väljer att ägna oss åt om vi inte ber dem om råd.

 När du ber dem om hjälp ska du vara så noggrann som möjligt, så precis du kan när du ber om det du vill ha. Det är viktigt att du har en god och kärleksfull intention ? vilja.

De lägsta änglakörerna sänds till oss som skyddsänglar. Skyddsänglarna kan inverka på våra sinnen och våra föreställningar och genom dessa samma själsförmögenheter på vår vilja. Inte endast de döpta utan varje person, inklusive barn, tar emot en skyddsängel, som stannar kvar hos oss även i himlen.

 

2007-08-03 @ 00:44:06 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ängeln

Ängeln

Änglar har alltid fyllt mej med ro när jag tänker på dom.
Jag tror att det finns en skyddsängel för oss alla.
Jag har inte själv upptäckt min alldeles egen ängel men jag vet att nånstans så finns den ängeln som vakar över mig.
Jag kallar alltid mina barn för änglar,sen en dag läste jag att man brukar kalla döda barn för ängelbarn.Jag ryste i hela kroppen för att för mig så är ju mina änglar helt levande.
Men det visar väl vad olika vi människor är.Jag tänker ju inte mig nåt sorgligt när jag hör ordet ängel utan för mig är en ängel nåt som är så vackert och fint,rofyllt,vakande.

2007-08-03 @ 00:35:24 Permalink Tankar Kommentarer (1) Trackbacks ()


Stieg Larsson

Det här är det bästa jag har läst.Kan säga att jag istort sätt sträckläste dessa så välskrivna böcker.Det är ju tusan oxå att han inte finns mer.Skulle vilja haft mer av denne man.
2007-08-03 @ 00:16:25 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Operahuset i Sydney

Operahuset i Sydney


 

Operahuset i Sydney, utgör en av världens mest kända byggnader, och är beläget i Sydney, Australien. Arkitekt till Sydney Opera House var dansken Jørn Utzon. Det invigdes 20 oktober 1973.

Operahuset ligger på Bennelong Point i Sydneys hamn,
De sfärformade skalen som utgör operans yttre påminner många om segel.
Byggnaden är täckt av 1 056 000 glaserade, vita kakelplattor som är tillverkade av dåvarande Höganäs-Billesholms AB (nu: Höganäs AB) från Sverige.

1957 utlyste man en tävling om ett nytt operahus i Sydneys hamn. Utzons förslag blev först förkastat av domarna, då man ansåg det vara alltför extravagant och omöjligt att bygga med dåtidens teknik. 
1959 sattes spaden i jorden. Projektet kantades av problem och förseningar då den komplicerade konstruktionen verkligen var svår att lösa. 
Operahuset stod färdigt 1973 och hade då kostat 102 miljoner australiska dollar (AUD) Den ursprungliga budgeten (1957) var på 7 miljoner AUD och huset var tänkt att vara färdigställt den 26 januari 1963.

Egentligen är det inte ett hus utan tre,
nämligen ett konserthus, en opera och
en restaurang. Sydney Opera House rymmer över 1000 olika rum


Operahuset i Sydney togs upp på Unescos Världsarvslista på torsdagen 27/6-07
2007-08-03 @ 00:11:10 Permalink Australien Kommentarer (0) Trackbacks ()


299754-6

299754-6
2007-08-02 @ 23:59:23 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Australien

image5Australien


Australien
är världens minsta kontinent och utgör den största delen av landmassan i världsdelen Oceanien.

Kontinenten har varit bebodd i minst 40 000 år.

Den första europé som nådde Australien var den nederländske upptäcktsresanden Willem Janszoon, 1606, men regelrätta expeditioner dit inleddes inte förrän på 1700-talet. 1770 gick den brittiske kaptenen James Cook i land vid Botany Bay i närheten av dagens Sydney och tog kontinentens östra två tredjedelar i besittning för Storbritannien.
 1788 inleddes Australiens tid som straffkoloni, vilken pågick till 1868. Efter 1850 skedde en stor invandring av britter.

Urbefolkningen kallas oftast för aboriginer
Australien är världens torraste och plattaste bebodda kontinent, och har de äldsta och minst bördiga jordarna. Bara sydöstra och sydvästra hörnorna av kontinenten upplever ett tempererat klimat. Norra delen av landet, med ett tropiskt klimat, hyser regnskogar, skogar, gräsmarker och öken. Det stora barriärrevet, världens största korallrev, ligger inte långt från den nordöstra kusten och sträcker sig över 2 000 kilometer.

2007-08-02 @ 23:42:03 Permalink Australien Kommentarer (0) Trackbacks ()


Luftslottet som sprängdes

Luftslottet som sprängdes


Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla. Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.

Stieg Larssons sista bok i hans hyllade Millennium-serie är en politisk thriller av bästa märke.
2007-08-02 @ 23:33:52 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Män som hatar kvinnor

Män som hatar kvinnor


Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium.
I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.
2007-08-02 @ 23:32:35 Permalink Böckernas värld Kommentarer (1) Trackbacks ()


Stieg Larsson (1954-2004) .

Stieg Larsson (1954-2004) var journalist och chefredaktör på tidningen Expo. Tidigare hade han jobbat 20 år på TT. Han var en av världens främsta experter på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser.Stieg Larsson var journalist och chefredaktör på tidningen Expo. Han var en av världens främsta experter på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser. 2005 debuterade han med Män som hatar kvinnor. En formidabel deckardebut trots att författaren avled året innan boken kom ut.
2007-08-02 @ 23:30:52 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Flickan som lekte med elden

Flickan som lekte med elden
Utsedd till årets bästa deckare på svenska av Svenska Deckarakademin

I uppföljaren till Män som hatar kvinnor är det Lisbeth Salander som står i centrum. Hon blir anklagad för trippelmord och dras in i en härva som leder tillbaka till hennes mörka förflutna.

Lisbeth Salander återkommer till Sverige efter en längre tids vistelse utomlands. Tack vare finansmannen Wennerströms pengar har hon det bättre ställt än någonsin, men hon återvänder till ett Stockholm där hon inte längre har familj eller vänner. Lisbeth är helt ensam i världen. En rad dramatiska händelser inträffar som får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint, och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Hon ska straffa dem som förtjänar att straffas.

Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas i traffickinghärvan har högt uppsatta positioner i samhället.
När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Mikael Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...
Det är dags för Blomkvist och Salander att mötas igen.

Flickan som lekte med elden är andra delen i Stieg Larssons Milllennium-trilogi. Den första delen, Män som hatar kvinnor, blev en stor framgång och väckte mycket uppmärksamhet.
2007-08-02 @ 23:29:17 Permalink Böckernas värld Kommentarer (0) Trackbacks ()


Välkommen till min nya blogg!

Halloj!
Soffie här.
Här har jag tänkt att skriva om det jag känner för just då jag sitter här.
Jag kommer skriva om olika författare och deras böcker.
Jag hämtar källor från Internet och så mina egna tankar dåklart.
kommer skriva om mej själv,ungar,skolan,läraryrket,resor,och som skrivet det jag känner för precis då.
Så väl mött hos mej.
2007-08-02 @ 23:20:49 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0