div id="wrapper">

Tusen strålande solar

Den här boken är ett måste känner jag som precis har läst den.
Jag kan inte med några ord beskriva hur underbart vacker och samtidigt hemsk denna bok  är!Boken beskriver nutid i Afgahnistan.
Jag blir så förbannad på hur grymt livet är för så otroligt många kvinnor och flickor runt om i världen.
Under bokens gång kan jag bara säga att jag blir mycket tagen av de här kvinnornas öden ,det blev många tårar som föll kan jag säga.Det gick absolut inte att lägga ifrån sig boken.


Tusen strålande solar av Khaled HosseiniÖdet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

Med nästan plågsam spänning visar Hosseini hur en kvinnas kärlek till sin familj kan driva henne till heroiska självuppoffringar, och att det i slutändan är kärlek, eller kanske till och med minnet av kärlek, som är nyckeln till människans överlevnad.

Hosseini är född 1965 i Kabul i Afghanistan, men sedan 1980 bosatt i usa. År 2006 mottog han fn:s flyktingkommissariats Humanitarian Award och utsågs även till U.S. Goodwill Envoy för samma kommissariat. Han bor i norra Kalifornien med sin fru och sina barn.
Från Adlibris har jag lånat bild och om boken
2008-11-30 @ 19:14:14 Permalink Böckernas värld Kommentarer (22) Trackbacks ()


Veckans ord:Advent


Idag är det första advent och alla barnen och vuxna väntar på julen av olika anledningar,Många speciellt för att det är en kristen högtid och många för att det är extra ledighet.Barnen säkert för att det är julklappsutdelning och jullov.
Vi har nu nedräkning varje söndag ända fram tills den 4e advent.
I år infaller julafton på en onsdag och det innebär att offrar man 3 semesterdagar kan man vara ledig från onsdagen den 24dec.-onsdagen den 7januari.
Alltså 14dagar,
Men har du mer semester eller kompledighet att offra kan man vara ledig från 20 som är på lördagen tills den 7/1 många skolor börjar då.
Härligt !
Själv slutar jag mitt vikariat den 19/12 och börjar nästa jobb den 7/1-09.så jag får några fler lediga dagar!Advent!-Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus (Domini) vilket betyder(Guds)  ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan.
Med första söndagen i advent inleds det kristna kyrkoåret.Den här dagen är en av våra största kyrkogångsdagar.
Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar.
På 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor. Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton.

Adventsstaken,  började  att spridas i Sverige på 1930-talet.
Den härstammar från en tysk sed, att från och med första söndagen i advent tända sju ljus, ett för varje veckodag, var och en av de fyra adventssöndagarna fram till jul.
Adventsstjärnan kommer ursprungligen även den ifrån Tyskland och fick sitt verkliga genombrott i vårt land efter andra världskriget.


Om Advent
................................................................................................................................................................................................................................

2008-11-30 @ 09:51:52 Permalink Veckans ord!!! Kommentarer (25) Trackbacks ()


Julmarknad

Idag var vi på Julmarknaden som de har vid Alsters Herrgård.
Tyvärr var det grått och trist så någon direkt julstämning infann sig aldrig.Jag letade efter ett par fårskinnstofflor till Nellie men det fanns inga där,synd!
Smakade på jättegod ostkaka med hallonsylt och honungsglögg mycket söt var den.
Det doftade så där härligt av granris och glögg och ljus.
Det blev en liten tomte som vi köpte med oss hem och vi lyssnade på Jennifers kompis Amie som sjöng med en vacker stämma-Gläns över sjö och strand,En glad Nelliepå julmarknaden.

Storasyster Jennifer var med.

Även storebrorsan Jonathan var med,helt otroligt alla tre syskonen var med mamma på en gång!

Min nya tomte den är jättegullig!
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2008-11-29 @ 17:49:37 Permalink Allmänt Kommentarer (29) Trackbacks ()


Arn, Riket vid vägens slutNu har jag sett Arn 2.
Den här filmen är  mycket blodig med läskiga stridsscener och en gripande fortsättning på den förra Arnfilmen .
Nu fick inte den här filmen speciellt bra kritik men det verkar som om jag gillar dessa filmer som alltid får usel kritik.
Gudsmakten och krigsmakten är ständigt närvarande i filmen, när Arn återvänder hem till Arnnäs måste han kämpa för sin kärlek och det som har blivit hans livsmål: att ena Sverige till ett enda rike." 
Joakim Nätterqvist får fram en mer sorgsen och tänkande Arn i den här filmen .Tycker även att de andra gör en bra skådespelarinsats.
Kolla in den om ni får tid för den är klart sevärd.


Arn Magnusson (spelad av Joakim Nätterqvist) befinner sig i det heliga landet. Han är trött och luttrad på kampen mot ärkerivalen Saladin (Milind Soman). Det är ett fruktlöst krig om samma Gud. Men hans tid som tempelriddare är snart över. Det är äntligen dags att vända hemåt, tillbaks till sin trolovade Cecilia (Sofia Helin).
Men i hemlandet råder osäkerhet. Den styrande Kung Knut (Gustaf Skarsgård) ansätts hårt av Sverkarna och deras allierade, danskarna. Kriget väntar i skogarna runt omkring.
 Om filmen och bild lånad här
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2008-11-29 @ 10:34:25 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (18) Trackbacks ()


HelgNu är det helg och jag sitter med ett Glas rött  Chill out och väntar på att potatisgratängen ska bli klar med en marinerad fläskfile' till.
Ikväll börjar På spåret igen ska bli roligt att kolla in det!
Ha en go fredagskväll alla mina kära vänner,
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2008-11-28 @ 17:32:54 Permalink Allmänt Kommentarer (29) Trackbacks ()


Veckans fnissDet lyckliga paret Agneta och Bengt var en dag ute å rodde på sjön, då plötsligt Bengt säjer till sin fru:
        
-  Börjar du få gråa hår på musen älskling?

Agneta svarar lite surt:

- Nej det är spindelväv din slöe fan!

2008-11-28 @ 09:23:25 Permalink Skratt Kommentarer (17) Trackbacks ()


En annorlunda barndom

Har läst ut en bok: En annorlunda barndom .
Den här boken är mycket bra och man får följa Iris under hennes liv. Boken ger en fascinerande inblick i en värld som tycks obegriplig och stängd för oss vanliga människor.

Iris Johansson kan varken känna sorg eller glädje.Hon är född autistisk.

Hennes pappa är en helt otrolig man som vägrar sätta sin lilla annorlunda dotter på institution han kämpar för Iris så hon får en bra barndom med mycket kärlek och gemenskap.Pappan bar henne på ryggen tills hon var fyra år och talade till henne hela tiden fast han inte fick något svar.
Det som gör att jag fastnar för boken är att man får en inblick i en Autistisk persons liv,hur personen fungerar och tänker.
Det är helt otroligt hur Iris upplever den värld som de allra flesta av oss lever i och att få en inblick i hur en autistisk människas liv fungerar.
Jag har arbetat med många människor med den här dysfunktionen och den här boken borde alla läsa som har kontakt med Autistiska människor,ja även andra som tycker en del människor i samhället är konstiga och knäppa.
Det jag saknade i boken är att få veta hur Iris liv ser ut idag och hur henne mor och far har det.
En bok jag varmt rekomenderar!
Läs aftonbladets  och DN.s artikel om Iris
Iris egen hemsida Insidan
Författare: Iris Johansson
Antal sidor: 380

En kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt
"Läs den här boken och känn hur marken gungar under fötterna." SvD

Vad är det för fel på Iris? Hon är ofta svår att kontakta, hon pratar osammanhängande. Hon matvägrar, hon kissar på sig, skriker för det mesta, biter småbarn och gör aldrig som man säger. Och varför kan hon under korta sällsynta ögonblick lösa problem som inte ens vuxna klarar av? Hur kan hon lära sig så många invecklade ord som hon bara hört en enda gång? Varför är hon redan som litet barn en fullfjädrad lögnare och bedragare?

En annorlunda barndom är en fascinerande självbiografisk skildring av hur det är att växa upp med autism. En sann berättelse om kärlekens transformerande kraft och en unik dokumentation inifrån ett autistiskt barns liv och kamp för att skapa sig en plats i tillvaron.

Om boken  och bild lånad hos Adlibris
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008-11-27 @ 17:27:27 Permalink Böckernas värld Kommentarer (23) Trackbacks ()


Utmärkelse


Jag har fått en utmärkelse av Hippamorsan och  Sus i dus och Lissento  och Anja72
Tack så mycket för den vad jag blev glad för den.

Reglerna:
1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån
3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor.
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden

Jag gör så att jag skickar den vidare till den som vill anta den för det är så många bra bloggar jag läser så jag kan ej välja någon.
Kram till er alla!
______________________________________________________________________________________
2008-11-27 @ 16:06:48 Permalink Allmänt Kommentarer (8) Trackbacks ()


Veckans dikt

SOM NU


Jag också ville väl andra
och ljusare stigar att gå -
andra stigar att vandra
förrn mörknaden faller på.

Jag också - skulle man tycka,
kunde väl finna en bro
som leder - om inte till lycka
så bara till vardagsro.

Jag också kunde väl hitta
ett ärende - likasom du.
Det blir lite tradigt att sitta
och stirra tillbaks - Som nu.
Nils Ferlin
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
2008-11-27 @ 10:44:29 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (11) Trackbacks ()


Virus

Jag är sjuk fast det var inga streptokocker i min onda hals iallafall men ett läskigt virus som har satt sig i mina lymfkörtlar som på nåt knepigt vis gör mig yr och febrig.
På ett sätt är det väl bra att slippa penicillin ,att kroppen själv får läka ut infektionen,men man blir ju snabbare pigg om man får en liten penicillinkur.Sen är det ju så himla tråkigt att bara ta det lugnt,men jag orkar inte mer ju.
Jag ska ta det lugnt, dricka mycket och hålla febern i schack sa doktorn sen ska jag komma tillbaka till doktorn på måndag om nu jag inte är frisk då.
Tänk om Jag kanske lyckats ha fått ett helt nytt virus som ingen vet om så att jag kanske blir så yr och knepig att jag försvinner och ingen hittar mej men däremot kommer det in massor av smittande  folk med samma symtom som mej
.Hmmm feberyrar jag nu eller???
Tänk er bara att Influensaepidemin Spanska sjukan (1918-19) dödade runt 40 miljoner miljoner människor i världen varav 38 000 i Sverige. Det är fler än vad pesten och AIDS någonsin gjort.


Ett influenza virus particles (brown) invade cilia (blue) in the airways of the human lung. 
,bilden lånad hos  http://www.science.nationalgeographic.com/ 


Fakta om Virus
*Virus upptäcktes av ryssen Dmitry Ivanovsky 1892. Själva ordet virus kommer från latin och refererar till gift.
*De dödligaste virus man känner till idag tillhör kategorin Filovirus som består av två virusfamiljer: Marburg och Ebola.Båda har en dödlighet som varierar mellan 20 och 100 procent.
*På senare tid har man utvecklat antivirala medel som kan till exempel hindra virus från att sätta sig fast och tränga in i kroppscellerna eller som stoppa förökningen. Dessa kan bara använtas på ytterst få virus.

*Virus är mikroorganismer som inte kan föröka sig utan hjälp av levande celler.
*Virus är de minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer.
*Virus brukar inte räknas som en livsform, då de saknar egen ämnesomsättning, utan beskrivs ofta snarare som "ett mellanting mellan liv och död".
*Virus kan inte föröka sig utan att infektera en levande cell. Med hjälp av cellens maskineri tillverkar viruset fler viruspartiklar.

*Virus kan infektera alla levande organismer: bakterier, växter, djur och människor.
*Sjukdomar orsakade av virus kallas virussjukdomar eller mer vetenskapligt viroser.
 *Det finns minst 600 virus som kan infektera människor.
*Virus som infekterar bakterier kallas bakteriofager.
*Virus kan inte förflytta sig av egen kraft, utan förlitar sig på att det förr eller senare kommer i kontakt med en möjlig värdcell av rätt slag för just denna typ av virus.
 *Virus sprids ofta via kroppsvätskor och avföring, direkt kontakt med smittokälla eller via luften i aerosoler
Om virus
__________________________________________________________________________________________

2008-11-26 @ 18:11:07 Permalink sjukdomar Kommentarer (42) Trackbacks ()


Pulkaåkning

I går åkte Nellie pulka.
TJOHOOO vad det var roligt tyckte hon!Det har inte kommit så himla mycket snö men det funkade att åka pulka ändå.
Lika bra att passa på då de lovar mildare väder är på väg in över landet igen!


Jag orkar dra upp pulkan för hela den stora backen.
Kolla på mej!!

Det är lite tungt att dra men det går.

TJHOOHOO vad det är roligt!
Jag vill att det ska va snö jämt mamma !
(Nej tack säger mamman)

Tjolahopp då var man nere då,nu ska jag gå uppför backen igen och åka hundra gånger!
___________________________________________________________________________________
2008-11-26 @ 09:22:18 Permalink Nellie Kommentarer (18) Trackbacks ()


Sjuk

Nu har jag varit krasslig sen i lördags morse och det är verkligen inget kul.
Jag hatar att gå på halvfart och jag hatar att se pengarna flyga iväg som de tyvärr gör när man är sjuk.
Visst är det sjukt att man måste tänka på ekonomin när man är sjuk.
Har fortfarande ej fått pengarfrån f-kassan då Nellie var sjuk i September så jag ligger efter med allt känns det som.

Det knäppa är att det inte blir nåt av min krasslighet utan jag går runt och är yr,ont i kroppen och har feber.
Ingen snuva,ingen hosta .Känner mej helt enkelt dålig.
Nu har jag alltså varit hemma i 2dagar och jag ska va hemma imorrn med.
USCH vad trist det är.
Men jag börjat tänka på att egentligen ska jag inte gnälla över detta för tänk så många människor som jag vet som har cancer och andra hemska sjukdomar och då plötsligt tänker jag
Att tjohoo vad jag mår bra,
fast jag gör ju inte det
och ibland måste jag helt enkelt acceptera att även jag kan vara sjuk!
Har jag feber imorrnbitti ska jag ringa till vårdcentralen och be att en läkare kollar mej!
Jag missar teckenspråkskursen ikväll och det hatar jag .


Nu har jag gnällt färdigt för idag!!!
**********************************************************************************************************************************
2008-11-25 @ 18:08:17 Permalink sjukdomar Kommentarer (42) Trackbacks ()


Hej mitt vinterlandHej mitt vinterland, nu är jag här
Nu biter frosten i min kind, ty kall är kvällen
Hej mitt vinterland, se månen där
Den lyser kyligt kring, på mörka himlapällen

Bjällrans klang nu friden stör
När vi genom skogen kör
Bofink uti granens topp
Förlåt att vi väckte dig opp

Hej mitt vinterland nu är jag här
Och vinter håll i dig
Nu blinkar stugans ljus mot mig
I mitt vita vinterland

Bjällrans klang nu friden stör
När vi genom skogen kör
Bofink uti granens topp
Förlåt att vi väckte dig opp

Hej mitt vinterland nu är jag här
Och vinter håll i dig
Nu blinkar stugans ljus mot mig
I mitt vita vinterland
I mitt vita vinterland :Agnetha Fältskog
*********************************************************************************************************************************
2008-11-25 @ 09:15:17 Permalink Artister/Kändisar Kommentarer (12) Trackbacks ()


Pepparkaksbak

Igår ville Nellie baka pepparkakor .
Storasyster hjälpte till med pepparkaksbaket.
MMM vad gott det luktade i hela huset.
Vi hade hittat riktigt roliga pepparkaksformar i år ute på Maxi,det var Nellie som hade valt dem.
Djungeldjur:kamel,elefant,krokodil,lejon och giraff.
Storasyster och lillasyster bakar pepparkakor ,

De här söta tomtegardinerna ska jag ha iår imitt kök.
*****************************************************************************************************************************
2008-11-24 @ 18:06:41 Permalink Allmänt Kommentarer (29) Trackbacks ()


Julklappsbestyr

I År kom min kära syster med ett jätteroligt förslag angående julklappsbytet.
Vi brukar ge varandra julklappar allihopa men i år har vi bestämt att vi 5 som brukar ge varandra något ska enbart ge en av de här 5 och det får max kosta 500kr.
Det är jag,syrran,svågern,min mamma och min pappa.
Igår drog vi lott om vem vi ska ge en julklapp och vi måste hålla tyst om vem vi fick på lotten.
Vi ska inte heller avslöja när vi ger julklappen eller julklapparna utan varje person ska försöka lista ut vem som gett till vem.
Ska bli så spännande det här.
Julklapp!
Julen är en kristen högtid, men sedan att utdela julklappar har på många platser kommit att sekulariseras och omfatta även personer utan anknytning till den kristna tron.

Julklapp kallas en gåva som utdelas i samband med julen. I de nordiska länderna och Tyskland utdelas klapparna på julafton, medan de i många andra länder utdelas på juldagen.
 I Sverige läggs julklapparna ofta under julgranen innan de delas ut på julaftonens kväll.

Julklappar utdelades i Sverige sannolikt redan mot 1700-talets slut av en till julbock utklädd person, en roll som hundra år senare övertagits av jultomten.

Själva ordet julklappar kommer från en tradition att överlämna en gåva på ett skämtsamt sätt. Man smög sig fram, klappade på dörren, slängde in presenten och sprang sedan sin väg.
Fakta om Julklapp


2008-11-24 @ 09:28:38 Permalink Vänner Släkt Kommentarer (28) Trackbacks ()


Kusinbesök

Igår kom min kära syster hit och hälsade på med mina goa systerbarn.
Vi passade på att gå ut och leka i det vackra vädret.

Två busiga kusiner som gungar!

Tjolahopp här står vi alla tre kusinerna.
Kusinerna är tripp,trapp,trull det skiljer nästan exakt 1år emellan dem.Först Agnes som nu är 5,sen Nellie som är 4 och så Elin som är 3år.Tänk vad roligt de har alla tre när de träffas.

Brr idag har det varit kallt här i Karlstadrunt -7.
Men det är så skönt att vara ute när solen tittar fram!
Tänk vad mycket det gör när det kommer lite snö och solen är framme.Hoppas det kunde komma lite mer snö så att vi kunde få åka pulka.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
2008-11-23 @ 18:28:43 Permalink Vänner Släkt Kommentarer (28) Trackbacks ()


Din tills döden...

Såg en Varg Veum film igår.Din tills döden (2008)
Den här filmen var mycket bra och spänningen byggs upp under filmens gång.Har ni inte sett någon av de filmer som finns om Varg Veum så kolla in dem,Han som spelar Veum är dessutom snygg att se på;
 Tailsweep Page CounterSmågnatandet mellan Veum och Kriminalkommisarien är roligt och de hjälper varandra tillslut!

Privatspanare Varg Veum är på jakt efter sin klients stulna bil, som visar sig ha blivit använd vid ett rån vid travbanan. Klienten Jonas Andresen har just separerat från sin fru, som efter många diskussioner bestämt sig för att sälja bilen på egen hand. Jonas blir mördad och polisen misstänker ex-frun. Varg vet att fallet är mer komplicerat än så, och än mer invecklat blir det när alla han misstänker avlider och Varg börjar allt mer frukta för änkans liv. "Din till döden" är den tredje filmen i thrillerserien om privatdetektiven Varg Veum.
Fakta och bild lånad från Love film

2008-11-23 @ 10:18:59 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (12) Trackbacks ()


Lussebulle

MMMM jag älskar lussebullar,
Har ej bakat några själv än i år brukar göra det runt Lucia men igår när vi va på Maxi så köpte jag min första Lussebulle i år.Så nu har jag tjuvsmakat!
mmm gott ihop med pepparkaka!


Lussekatt, lussebulle, saffranskuse eller julkuse många namn har den goda Saffransbullen

Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska etymologiskt härledas till Lucifer, alltså djävulen. Det var i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till.
Djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljuskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. De ljusa bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer.
I slutet av 1600-talet kom lussekatten till Sverige
Först på 1800-talet när vi i Sverige började fira Lucia spreds lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.
Om
Lussekatten

2008-11-22 @ 10:32:12 Permalink mumsigt och gott Kommentarer (30) Trackbacks ()


Första snön

Idag snöade det här i Karlstad tyvärr slutade det ganska snabbt så det blev inte mycket som la sig på backen.
Nellie blev jätteglad och ville ut och leka i snön direkt.

Lite vitt blev det iallafall.

Å kolla här kan man ju faktiskt rita,

Mörkt blir det så snabbt men det går att vara ute och följa massa roliga spår som man kan se i snön.

En storasyster mötte vi när vi var på väg ut i snön.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^¨
2008-11-21 @ 17:23:04 Permalink Allmänt Kommentarer (19) Trackbacks ()


Veckan fräckis

Varning ,
läs ej detta om ni ej gillar snuskiga historier ,fick lite påpekande om detta förra gången jag la ut en fräckis,

En kille kommer hem sent på kvällen och hans fruga frågar:
- Var i helvete har du varit någonstans?
- Jag har varit och tatuerat mig.
- Jasså, vad har du tatuerat för nå´t då?
- Jag har gjort en tusenlapp på snoppen
- Varför en tusenlapp och varför just på snoppen?
- För det första så gillar jag att se mina pengar växa. För det andra så är det kul att sätta sprätt på slantarna ibland, och för det tredje. I stället för att du springer på sta´n och shoppar så är det ju bättre att du är hemmma och suger på pengarna!

********************************************************************************************************************************
2008-11-21 @ 09:21:06 Permalink Skratt Kommentarer (18) Trackbacks ()


Novemberkaktus

Jag har en Novemberkaktus som är riktigt rolig,den blommar två gånger/år fast inte hela blomman utan halva blommar runt påsk och halva blommar någon gång i november.Kanske att det är två sorter som satts ihop från början.Men fin är den och jag kan på så sätt njuta av den 2 gånger/år.


I år är det massor av blommor på den och de är så vackra!


Vi tog oss en promenad runt halv fyra i eftermiddags och det var kallt och vackert men redan mörkt.

Här skymtar Karlstad Domkyrka vid Klarälven som sakta glider förbi

Nellie blir så trött i benen när vi är på promenad så det blir många vilostunder längs vägen!

*********************************************************************************************************************************

2008-11-20 @ 18:00:38 Permalink Allmänt Kommentarer (26) Trackbacks ()


Veckans dikt

2008-11-20 @ 09:26:35 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (8) Trackbacks ()


Trofe'samlaren

Ett boktips:


Författare: Björn Hellberg
Antal sidor: 315
Utgiven: 200705,

Jag har läst andra böcker av Björn Hellberg och har fastnat direkt för dem.Så gjorde jag även med Trofesamlaren.
Man kan helt enkelt inte sluta läsa när man väl börjat.
Trofésamlaren, är den sjuttonde boken i Sten Wall-serien. Som vanligt utspelas största delen av handlingen i den fiktiva Staden och huvudperson är kommissarie Sten Wall.
Hellberg skriver på ett sådant sätt att iallafall jag kommer in i historien direkt och läsningen blir spännande ju längre in i boken man kommer.

 I Björn Hellbergs kriminalroman Trofesamlaren , förbereder sig den lilla kuststaden inför högsäsongens invasion av badlystna semesterfirare från när och fjärran. Allt andas lugn och harmoni.
Men så skakas idyllen av ett brutalt angrepp på en ung kvinna. Fyra dagar senare sker ett liknande överfall. Båda offren tvingas under knivhot klä av sig på underkroppen, och så småningom kommer det till polisens kännedom att förövaren lagt beslag på kvinnornas trosor som ett slags souvenirer. Detta gör att han bland kriminalpoliserna blir känd under beteckningen Trofésamlaren.
Alla fruktar att mannen med stiletten ska slå till igen, och en tredje attack inträffar också. Därigenom skruvas våldsspiralen upp ytterligare, med lika förödande som överraskande konsekvenser.
Och den luttrade kommissarien Sten Wall ställs inför ett av de mest förbryllande fall han någonsin haft att tampas med.

BJÖRN HELLBERG är en av Sveriges mest lästa författare.
 År efter år hamnar han högt på bestsellerlistorna med sina deckare, som präglas av spänning och humor i en realistiskt återgiven vardagsmiljö.
                                                                          Om bok och bild lånad från:
Adlibris
2008-11-19 @ 21:06:12 Permalink Böckernas värld Kommentarer (21) Trackbacks ()


Musse Pigg 80 År

Grattis till Musse Pigg som fyllde 80 år igår den 18 november.
Det är  80 år sedan som det  dök upp en liten mus  i filmen 'Steamboat Willie'.Den lilla musen skapades av Walt Disney. Musen, som skulle ha hetat Mortimer, blev Mickey Mouse. Namnet Mickey var Walt Disneys hustrus idé.
Jag förknippar alltid Musse Pigg med Julen speciellt då han ska klä julgranen när Piff och Puff ställer till det!

1930 blev Musse Pigg  en seriefigur,

Åren 1937 till 1938 kom Musse Pigg ut i en svensktecknad version i Musse Pigg-tidningen.

2008-11-19 @ 17:20:29 Permalink Speciella dagar Kommentarer (23) Trackbacks ()


Dracula

Ja vem va han egentligen den riktige Dracula.Drack han blod,levde han bara under fullmåne,dog han av ljus?
Barnen på mitt jobb började fråga om vampyrer och de började prata om Greve Dracula.Barnen berättade att han är med i Scoooby doo  och de ville veta om han verkligen har funnits:Det har  han faktiskt gjort ,under medeltiden fanns det en Vlad Dracul som blev ökänd för sina råa torteringsmetoder och sin blodtörst..

Greve Vlad Dracula är en litterär figur som förekommer i Bram Stokers roman Dracula från 1897. Stoker fick sin inspiration till figuren från den rumänske fursten Vlad III Dracula.


Vlad III Dracul (1431-1476) var furste av Valakiet i Rumänien
Namnet Dracul härrör från det rumänska ordet betyder dels "djävul och  dels drake.
1442 tillfångatogs Dracula tillsammans med brodern Radu och hölls som gisslan av politiska skäl av en osmansk sultan. Teorierna säger att han under denna fångenskap behandlades så illa (brodern dödades) att han utvecklade en psykos, ett hat och en grymhet som senare skulle komma till uttryck under hans regering.
Dracula blev med tiden ökänd för grymma bestraffningsmetoder:Han var framför allt känd för att kanta vägarna med infångade fiender vilka pålades levande på störar.
Dracula blev en av medeltidens mest utbredda myter och skräckfigurer.


Bram Stokers bok "Dracula" har lånat stoff från den grymme fursten, men det är inte mycket i handlingen som överenstämmer med verkligheten att han skulle livnära sig på blod har aldrig någon kunnat bevisa.
Mer att läsa och fakta lånad av  : Dracula


Det här slottet lät Greve Dracula bygga upp och står nu till salu för en liten summa på ca.60miljoner Euro.
Rumänska myndigheter har på senare år restaurerat slottet, som idag är museum.
Slottet ligger högt upp, som en del av själva berget. Nedanför rinner Arges som är rödfärgad av Draculas offers blod. Berättar i alla fall traktens bönder som också varnar främlingar som undrar efter vägen till slottet, "nu se poate", gå inte dit.
Fakta lånad här

2008-11-19 @ 07:41:38 Permalink Mystiska platser/händelser Kommentarer (18) Trackbacks ()


Present

Kolla här vad jag fick av min goa syrra!
Tack så jättemycket ,kommer tänka på dej varje dag som jag använder den.
**********************************************************************************************************************************
2008-11-18 @ 18:17:16 Permalink Speciella dagar Kommentarer (29) Trackbacks ()


Kan kvitta...

...att gå ut idag,för uuu vad det blåser och regnar ute.
BLÄ!!!
Jag får svårare och svårare att gå upp på morgonen ,skulle vilja ligga kvar där många timmar till,men det går ju inte tyvärr!


 Ja varför oroar man sig jämt,om man släpper det så går nog allt mycket lättare!
2008-11-18 @ 08:45:01 Permalink Allmänt Kommentarer (19) Trackbacks ()


Varg Veum

Har kollat in en till Varg Veum film:Fallna änglar.Den här filmen var den bästa jag sett på länge,historien är mycket spännande då det verkar vara en seriemördare som går lös.Vid de  mord man upptäcker kan man se ett bisarrt genomgående tema :  unga flickor klädda i vita kjolar.
Spänningen byggs upp under filmens gång och tillslut hade jag inte en nagel kvar,En riktig nagelbitar film alltså!^
Kolla in den så fort ni bara kan!

DVD Film: Varg Veum - Fallna änglar
När väl den desillusionerade bergensiske detektiven Veum släpper någon i på livet får han direkt anledning att ångra sig.
Två unga kvinnor hittas mördade under bisarra omständigheter. Båda är klädda i vita klänningar och de är hängda. Ett av offren, Rebecca, är en gammal flickvän till Varg Veum och nuvarande fru till hans kompis Jacob, vilket gör att det blir mer personligt. Varg kastas nu ut i jakten på en osedvanlig skarp seriemördare, samtidigt som lögner och mörka hemligheter sätter vänskapen till Jacob på prov. 
Tillfällighetsvis träffar han de gamla klasskamraterna i bandet Camp, och därigenom också sin tidigare flamma Rebecca, nu gift med bandets frontfigur Jacob.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
2008-11-17 @ 18:43:01 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (27) Trackbacks ()


Leoniderna

I natt om det är stjärnllart så upp och kolla in stjärnhimlen.
För en chans att se ovanligt många s.k. stjärnfall, titta mot söder tidigt på morgonen måndagen den 17 november 2008, då dess maximum inträffar. Det måste förstås vara klart väder för att man ska kunna se skådespelet.
bäst att se dem är att vara på en mörk plats så inte stadens ljus förstör.
Som mest har man sett runt 150000 meteorer /timme.
Kolla in institutionen för astronomiLeoniderna är en svärm av meteorer, som varje år med början 17 november träffar jorden. Regnet av meteorer beror på att jorden då korsar rester i banan av en komet - Tempel-Tuttles komet - , som i form av små partiklar inträder i jordens atmosfär med en hastighet av ca 250 000 km/h och därvid förbränns.

Namnet kommer av att meteorerna tycks komma från stjärnbilden Lejonet(på latin Leo). Företeelsen är historiskt beskriven så tidigt som 802 då kinesiska astronomer beskrev det hela som ett regn av stjärnor och egyptierna namngav året till stjärnornas år.Fakta hämtad här


Varje år runt den 18:e november kolliderar jorden med ett moln av stoft som ursprungligen kommer ifrån kometen Tempel-Tuttle. Kometen går i en avlång elliptisk bana runt solen. Varje gång kometen kommer nära solen, vilket den gör var 33:e år, så smälter denna smutsiga snöboll delvis och en stor mängd vatten och smutsstoft lämnar kometen. Detta stoft omger sedan kometen och sprider sakta ut sig i dess bana. Varje gång jorden passerar kometens bana, vilket sker en gång om året, så kolliderar jorden med dessa stoftkorn som då ger upphov till meteorregn.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^¨

2008-11-16 @ 20:49:04 Permalink Speciella dagar Kommentarer (17) Trackbacks ()


Blossa blåbärsglögg

Årets Blossa glögg 2008 är smaksatt med blåbär.
Jag kan bara säga att den var jättegod men någon gourmet smakare kommer jag aldrig bli.
Jag kände ingen smak av Blåbär,den va till färgen som blåbärsaft och smaken var Glögg.Alltså mycket god!
Jag kunde känna en aning blåbärsdoft .
Flaskan är jätteläcker den är blå och lite bullig

Priset är 79 kr.
Varunummer: 96515-01
LandSverige
  
DistriktSverige
  
Alkoholhalt15,0 %
  
FärgRöd med lila nyans.
  
DoftStor doft med inslag av kryddnejlika, kanel, kardemumma och blåbärssylt.
  
SmakSöt, aningen kärv smak med inslag av kryddnejlika, kanel, kardemumma och blåbär.
  
Användning 
 

http://www.systembolaget.se/
2008-11-16 @ 18:32:35 Permalink mumsigt och gott Kommentarer (24) Trackbacks ()


Ljusets betydelse

Den här årstiden avskyr jag och speciellt November !Jag delar nog detta med många människor i vårt land.
Det är väldigt många som känner sig trötta och hängiga under höst- och vinterhalvåret. Det är helt normalt för ljuset är nämligen mycket viktigt för vårt välbefinnande.
För mej känns det som om jag gärna kunde skippa november,december och januari då skulle jag lika gärna gå i ide så som en björn gör eller ändå bättre flytta till ett land där solen är framme.Tror jag väljer den sista alternativet!


Det är faktiskt inte naturligt för oss här uppe i Norden att vara vakna lika många timmar på vintern som under sommaren. Vi har kvar vissa delar av ett däggdjursbeteende och när den mörka årstiden kommer förbereder vår hjärna sig på vintersömnen.
Det man kan göra för att underlätta sin vintertrötthet är att:
*Tänd ljuset i rummet så fort du vaknar och ligg kvar en stund i sängen så att produktionen av sömnhormonet melatonin bromsas. Installera en timer så att du vaknar i ett ljust rum
*Unna dig en halvtimmes promenad på lunchen. Ljuset påverkar oss positivt även under molniga dagar
Sömnhormonet melatonin bildas i hjärnans tallkottkörtel. Produktionen styrs av dygnets växling mellan ljus och mörker, direkt via ögats näthinna. När mörkret faller påbörjas melatoninproduktionen och pågår tills ögat exponeras för dagsljus igen. Då aktiveras istället kroppens olika stresshormon och vi blir mer pigga och alerta.  
 • Ta en kort tupplur mitt på dagen om du har möjlighet. Vila inte mer än tjugo minuter. Längre tid stör nattsömnen.
 • Fyll på med ljus. Åk iväg på en veckas solsemester om du har möjlighet. 
 • Att gå och lägga sig lite tidigare på kvällen                                                           Mer tips hittar du här

 • ********************************************************************************************************************************

  2008-11-16 @ 10:02:49 Permalink Allmänt Kommentarer (15) Trackbacks ()


  underbart väder

  Har vi haft här i Karlstad idag.
  Det har nästan varit vår i luften runt 10+ och klart solsken.
  Mer sånna dagar vill jag ha.

  Jag hittade en liten Pense' i min rabatt som hade börjat blomma nu.Knepigt för det har ju varit -grader ute.

  Nellie är väldigt lat när vi är ute och går hon får ont i benen och blir fruktansvärt trött och klagar ungefär vart 10e steg
  men idag var det lördag och då får man ju lite belöning som består av lördagsgodis när man gått en liten bit.
  Kanske detta som kallas för en muta!

  Tänk vad mycket gladare jag blir när jag ser en blå himmel och solen tittar fram.Så vackert allt blir då.Men det gäller att passa på att njuta för solen är bara uppe och vänder  snabbt nu !
  Man behöver ljuset nu under vår mörka tid och även om inte solen är framme behöver man gå ut i luften och ljuset minst 20minuter om dagen då det är ljust ute då mår vi bättre och kroppen orkar med mörkret.


  Det hände en knäpp sak imorse.Jag klädde Nellie i en fin klänning och var på väg till kalas hos en dagiskompis ,snopet när vi kom fram så var kalaset imorrn.Som tur var knackade vi ej på för vi hittade ej rätt så jag ringde en kompis och fråga för jag visste hennes dotter skulle oxå på kalas.
  Hmmm knäpp mamma Nellie har va?
  Tur jag har en snäll unge för hon blev iallafall inte sur på mig.Jaha då får vi gå hit i morrn istället då sa Nellie!
  **********************************************************************************************************************************
  2008-11-15 @ 15:53:50 Permalink Allmänt Kommentarer (21) Trackbacks ()


  Varg Veum

  Igår såg jag en film som jag absolut kan rekomendera:Filmen handlar om privatdeckaren Varg Veum som är en snygg(tycker jag)och tuff kille.Utspelar sig i Norska Bergen och norskan gör att filmen blir lite rolig att höra på när man oftast är van att kolla in filmer på Engelska..
  Törnrosa är den andra filmen om Varg Veum jag har ej sett de andra  men kommer absolut att göra det.
  Handlingen är tragisk och handlar om en tjej som Veum får i uppdrag att hitta,det handlar om makt,knark och pengar och det är en del vidriga scener.
  Men gå och hyr den redan ikväll.
  De andra filmerna om Varg Veum:
  Din till döden(2007),Fallna änglar(2007),Bittra blomster(2007).
  Kvinnan i kylskåpet(2008),Begravda hundar(2008),
  Filmerna behöver ej ses i kronologisk ordning.
  DVD Film: Varg Veum - Törnrosa

  Törnrosa 2007
  Varg Veum får i uppgift att hitta den 16-åriga Lisa och hennes pojkvän Peter som rymt hemifrån. Han hittar Lisa i Köpenhamns horkvarter och Peter hittas mördad på ett hotellrum. För att hitta mördaren måste Varg gräva djupt i de två familjernas förflutna, ett förlutet fyllt av lögner och mörka hemligheter...

  Bild och om törnrosa lånad här

  Författaren Gunnar Staalesen är född i Bergen,Det är också i den nordvästra norska kuststadens omgivningar hans hjälte, den luggslitne, lätt alkoholiserade och hårdföre privatdeckaren Varg Veum löser sina fall. Många av romanerna gavs i mitten av 80-talet ut i Sverige.

  Hans böcker har hittills utkommit på inte mindre än tolv språk. Därför känns det rätt naturligt att flera av kriminalromanerna nu liksom andra nordiska deckarkollegors blivit film.

  2008-11-15 @ 09:46:48 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (12) Trackbacks ()


  Under skalbaggens bo

  Har precis avslutat en bok
  Bokomslag för Under skalbaggens bo
  Under skalbaggens bo

  av Mary Willis Walker

  Kan bara säga att läs den här om ni gillar deckare,fast jag måste varna folk med dåliga nerver för guuu va läskig den är.
  Författarinnan tar raskt ett grepp på läsaren och sen läser man så fort det bara går för att det är så olidligt spännande.Jag låg och läste och blev bara mer och mer arg på en galen fanatisk typ som trodde han kunde förutspå Armageddon.Dessutom att  det är barn som löper risk för livet gör inte det hela mindre gastkramande.  Beskrivning:
     En religiös fanatiker och hans sektmedlemmar har kidnappat elva skolbarn och deras busschaufför. De hålls inspärrade under jord och tidsfristen på femtio dagar börjar löpa ut. Desperationen bland polis och anhöriga breder ut sig och inga argument i världen kan förmå profeten Samuel Mordokai att släppa sina "oskyldiga lamm".

  In på arenan träder den orädda kriminalreportern Molly Cates, Vietnamveteranen Jake Alesky och en nunna omskolad till FBI-agent.

  Skall de tillsammans kunna komma profeten in på livet medan klockan obönhörligen tickar vidare?

  Mary Willis Walker, som bor i Austin i Texas där också denna roman utspelar sig har erhålligt en mängd deckarpriser för sina böcker. För Under skalbaggens bo belönades hon med Svenska Deckarakademins pris för bästa utländska roman 1998, Martin Beck Award . Under skalbaggens bo är den första boken av henne som kommit ut på svenska, ytterligare två finns översatta.
  2008-11-14 @ 18:17:44 Permalink Böckernas värld Kommentarer (10) Trackbacks ()


  FredagsS(r)(n)usk

  BLÄ; SKITVÄDER igen usch vad jag är strött på detta,hatar verkligen det.Det känns som jag är trött jämt,men så ska det väl  helt enkelt vara!  Rune kunde inte få upp den...! Doktorn opererade en plåtskena i frugans mus och en magnet i Runes snopp och visst fungerade det! Snoppen drogs dit för jämnan! Efter några veckor träffade frun doktorn som frågade om allt var till belåtenhet.
  - Nej, sa frun, Rune sitter i fängelse!
  - Men vad har hänt?!
  - Jo, han var och badade i simhallen och råkade komma för nära en kille med tandställning...
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  2008-11-14 @ 09:22:39 Permalink Skratt Kommentarer (14) Trackbacks ()


  Jag är så gla' tralalala

  YIPPIE!!!
  Jag har fått jobb i skolan igen.  Jag ska ha en förskoleklass hela vårterminen -09.
  Äntligen,Äntligen  tillbaka i skolan igen.
  Jag kommer ha hand om 12 busiga 6åringar,tänk er 6åringar är inte det en underbar ålder.
  Det känns så himla bra.
  Ja äntligen är jag tillbaka i skolans värd.  Förskoleklass:
  Förskoleklassen ska stimulera barnets utveckling och lärande och vara en grund för barnets fortsatta skolgång. Här blandas lek med kunskaper och barnet får skolvana inför starten i grundskolans första klass.

  Förskoleklassen är oftast en del av en grundskola. Barnet går i förskoleklassen tre timmar per dag och äter lunch på skolan. Före och efter skoldagen erbjuder skolan skolbarnsomsorg i skolans fritidshem. Förskoleklassen är avgiftsfri, men för skolbarnsomsorgen tar kommunen en avgift.

  Förskoleklassen och den nioåriga grundskolan bildar tillsammans en tioårig skolgång
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  2008-11-13 @ 20:31:20 Permalink Pedagogik/Skolans värd Kommentarer (33) Trackbacks ()


  Nattpäron

  På den förskolan som jag arbetar är vi med i ett Konstprojekt,"Konstfulla barn".Vi får vid tre tillfälen  2,5 timme träffa  en konstpedagog som ger oss lite tips om hur man kan arbeta med barn,hon visar olika tekniker och vi får även prova på att skapa själva.
  Idag hade vi turen att få besöka Nattpäron,en buss som åker runt med en utställing.Utställningen gestaltar de fyra byggstenar som en berättelse består av: PERSON, VILJA, PROBLEM och PLATS. Dessa har fått varsitt tematiskt rum.
  Den här mobila utställningen står parkerad mitt på Stora Torget i Karlstad,Inne i bussen  myllrar det av bilder, ord, väsen, knepiga prylar, luckor att öppna och grönlurviga hål
  Vi pratade om berättandet och sagor ,hur man som pedagog kan leda in barnet att skapa egna berättelser.Vi fick jättemånga bra tips och ideer.
  Har ni möjlighet så passa på om ni ser att Nattpäron kommer till er stad,för det är värt ett besök.


  Välkommen stor som liten,
   gammal som ung till ett magiskt rum där berättelser föds och växer sig stora

  Mobila rummet Utställningen Nattpäron är den första utställningen byggd för Riksutställningars nya mobila utställningsrum.Utställningsytan uppgår till ca 90 m². Det Mobila rummet är ett trailerekipage, 17 m långt och 2,55 m brett, ritat av arkitekt Love Arbén.


  Om Nattpäron
  Nattpäron är en utställning. Nattpäron är en bok. Nattpäron är möten mellan barn, pedagoger, lärare, arrangörer, politiker, konstnärer och berättare.

  "Nattpäron - på väg mot små och stora berättelser" består av en vandringsutställning, en bok och programverksamhet. Utställningen är ett berättarbygge, där barnen med hjälp av pedagoger skapar egna berättelser utifrån personer, händelser och annat som de hittar i utställningen. Författaren Johan Althoff står för manus för utställningen och boken, Johan Killgren för utställningens gestaltning.
  Nattpäron är en utställning om berättandets möjligheter som vill ge dig lust och tilltro till din egen förmåga att se, tänka och berätta. Målgruppen är i första hand barn mellan nio och tolv år men besökare i alla åldrar har behållning av utställningen.
  **************************************************************************************************************************************
  2008-11-12 @ 21:51:13 Permalink Allmänt Kommentarer (31) Trackbacks ()


  Drömma

  Kan man ju göra eller hur,för mörkret som är nu är inge vidare tycker jag.^Därför är det så härligt att se tillbaka till April i år när jag och Nellie åkte till Australien i 3,5veckor..


  Å vad det var vackert här i Sydney det här är Balmoral Beach som ligger en liten bit utanför Sydney.

  Kolla in här är Nellie med Opera huset i bakgrunden.

  ÅÅ den va så mjuk och goo den lilla Koalan vi träffade på Koala Parken.


  Avslutar med en underbar bild från vår härliga dag ute vid Stilla havets kust,Jervis Bay.
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  2008-11-12 @ 07:57:20 Permalink Australien Kommentarer (35) Trackbacks ()


  Ödets väg.....


  Och jag har levt mitt liv som ödet styrt mig           
  Jag var en vind som drog förbi
  Och jag har burit på så många lögner
  Jag bara vägra att bli fri

  Jag kunde vara som nån annan än mig själv
  Men jag såg mig som jag är

  Men nu är jag mig själv
  Nu vet jag vad jag vill 
                                                     

  Och jag förstår nu, att mitt liv är till för mig              

  Kom jag vill visa dig här innerst inne
  Där finns en plats jag hade glömt
  Där har jag funnit ro, att aldrig fly mer
  Där vilar allt jag hade glömt

  Där kunde man vara som nån annan än mig själv
  Men du såg mig som jag är  Nordmans Ödet var min väg

  2008-11-11 @ 17:40:49 Permalink Artister/Kändisar Kommentarer (18) Trackbacks ()


  Titta vem som kom hit.....


  och åt vid min talgboll en Nötväcka,eller Trädkrypare som många kallar den,
  jag själv brukar kalla den sprätten för oftast när de äter vid ett fågelbord så sprätter de frön vilt omkring sig.I går morse när vi skulle äta frukost hörde jag ett lustigt visslande och där satt den mitt i talgbollen.


  15 cm. En kortstjärtad och kraftigt byggd fågel med förhållandevis stort huvud och lång, rak, mejselformad näbb. Översidan är blågrå och genom ögat går ett svart streck.
  Nötväckan förekommer tämligen allmänt i lövskog, blandskog och trädgårdar i södra och mellersta Sverige.
  Den enda fågeln som kan klättra nedför en stam med huvudet före.
  Mycket högljudd och har ett flertal olika kontaktläten. Sången är ljudlig och genomträngande och består av en serie visslingar.
  Nötväckan går i Sverige under flera namn:
   i Bohuslän blåspit,
  på Gotland murspit,
   i Närke trädrännare, musveta och eremit, ibland också grå hackspett,
  i Västergötland nötknäppare och nötpacka.
  Nötväckan är en av våra mest utpräglade stannfåglar
  Om Nötväckan
   Bilden lånad från Sveriges Ornitologiska förening.
  2008-11-11 @ 06:10:34 Permalink Djur/Fåglar/Insekter Kommentarer (23) Trackbacks ()


  Arbetsförmedlingen


  Jag sitter här och ler för mig själv.
  Min handläggare på arbetsförmedlingen skickade mig en ny handlingsplan och det är ju bra eftersom jag blir arbetslös den 19/12.
  Men samtidigt skickade hon med ett jobb som jag är tvingad att söka.Så gör de ju ibland eftersom man nu som arbetslös måste söka jobb i hela landet och det är jobb som min handläggare väljer åt mig som jag alltså är tvingad att söka!
  Det är som förskollärare i Kristinehamns Kommun en heltidstjänst  ok så långt,men det knäppa är att min handläggare kan inte ha läst igenom vad det är för slags tjänst.
  Tjänsten är på förskolan Prästkragen  i Kristinehamn,,
  man kan läsa i brevet jag fått från arbetsförmedlingen: Svenska kyrkan söker en medarbetare,Du har en personlig kristen tro och är medlem i Svenska kyrkan.Tidigare arbete med Svenska kyrkan är meriterande,Vår kristna profil visar sig genom samlingar med bibelberättelser,sånger ur vår kristna sångskatt.Varje månad går vi till kyrkan.

  För det första är jag inte religös jag kan nog kalla mej Ateist för jag har ingen tro och jag står för det,däremot tycker jag att kyrkan och religonen är mycket vackert och spännande och jag är fortfarande medlem i Svenska kyrkan jag är döpt iallafall och betalar kyrkosskatt.
  Skulle jag ha varit religös på ett sånt sätt att jag skulle vilja ha religonen i mitt arbetsliv så skulle jag ha haft med det i mitt CV.Ett CV som min handläggare har men hon kanske inte ens har kollat igenom det heller.
  Men tycker ni som läser här att jag ska bli tvingad att söka en tjänst där det står klart och tydligt att de vill ha en kristen person?
  Jag tycker inte att det är ok att min handlägagre skickar ut brev till mig som hon troligtvis inte har en aning om vad det är,men jag är ju tvingad att söka så jag tänker göra det ändå men jag ska samtidigt berätta att jag ej delar förskolans  religösa åsikter +att jag ska skriva ett brev till både A-kassan och min handläggare!.´
  ``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
  2008-11-10 @ 19:12:35 Permalink Allmänt Kommentarer (35) Trackbacks ()


  Härlig dag

  På söndagen åkte vi till Kilenegården som ligger ute i skärgårdskommunen Hammarö någon mil från Karlstad.
  Vi gick en tipspromenad och det var en härlig söndagsförmiddag.
  Vi fick 10 rätt av 12 och vi är med om en utlottning på vinster.
  Vi hade fel på vart osthyveln kommer ifrån?
  Någon som vet, Sverige,Norge,Holland?


  Solen tittade fram mellan trädtopparna.

  Lille Felix har börjat att gå och Malin och Nellie ser till så han inte tappar balansen.

  Kilenegården ligger väldigt vackert med Vänern strax intill!
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  SVAR:osthyveln kommer från Norge.

  2008-11-10 @ 07:59:55 Permalink Allmänt Kommentarer (18) Trackbacks ()


  Min pappas dag


  Min käre pappa fick 2 biljetter till Elvis Forever av mej och syrran.
  Elvis har alltid varit pappas stora idol och Henrik Åberg som sjunger Elvis ska visst vara jättebra.Ska bli roligt att höra hur det var efteråt.

  I höst kommer årets chans för alla Elvisfans som längtar efter en unik liveupplevelse med Elvis allra bästa låtar. "Elvis Forever" är en hårdsvängande konserthusturné utformad som en storslagen musikalisk hyllning till "The King" med de mest glittrande guldkornen från en karriär som än idag saknar motstycke. Allt presenterat av Henrik Åberg, Jack Baymoore och SWE TCB Band som tillsammans kommer att bjuda på de odödliga Elvisklassiker från tre decennier.

  Henrik Åberg tar sig an Elvis 60- och 70-talslåtar. Redan som 19-åring vann han 1995 talangtävlingen "Sikta mot stjärnorna" med sin version av "Blue Hawaii" och sedan dess har han flera gånger bevisat att han har få övermän i Sverige när det gäller konsten att tolka Elvis. Henrik har dessutom haft en rad övriga hits på svenska topplistor samt medverkat i Melodifestivalen.

  Jack Baymoore (alias Kent Vikmo) tolkar Elvis 50- och tidiga 60-talslåtar. Tillsammans med kompgruppen The Bandits slog han igenom internationellt med debutsingeln "A-V8 Boogie" 1996 och har sedan dess varit Sveriges mest framgångsrika rockabillyartist med regelbundna turnéer i USA och Europa. Han har spelat med många av de musiker Elvis själv anlitade: Glen D Hardin, Bob Moore, Reggie Young och John Wilkerson m fl. Många hävdar att Jack Baymoore är oöverträffad när det gäller att fånga det autentiska rockabillysoundet från 50-talets mest febriga år.


  Se så vackert Orkideen blommar nu,
  2008-11-09 @ 17:48:21 Permalink Speciella dagar Kommentarer (27) Trackbacks ()


  Fars Dag

  Den andra söndagen i November firas alltid fars dag i Sverige.Den här dagen  infördes i Sverige 1931.
  Det finns 2,3
  miljoner pappor i Sverige.Det är ganska många och jag hoppas att de blir firade ordentligt idag!
  Sveriges pappor är mellan 16 och 106 år gamla. Hjälp tänk om min son kom om två år och sa att han skulle bli pappa!Eller tänk att ha en pappa som är 106 år vad häftigt fast då är man nog ganska gammal själv beroende när han blev pappa förstås.


  Tillsammans har papporna  5,1 miljoner barn.Det är ganska många ungar det.Och jag är en av dem!
   Det vanligaste namnet för en pappa är Lars. En genomsnittspappa är 54 år och har 2,2 barn. Hmm jag har alltid tyckt statistik blir så dumt för hur kan en pappa ha 2,2 barn,trist att va den där 0,2 an i familjen *fniss*
  Nästan 43.000 män kommer att fira sin första fars dag i år.

  Fars dag firas samtidigt i hela Skandinavien, förutom i Danmark där den firas den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland).
  Fakta om pappor lånat här
  GRATTIS ALLA SUPERPAPPOR DÄR UTE!

  2008-11-09 @ 09:34:06 Permalink Speciella dagar Kommentarer (24) Trackbacks ()


  Mobiltelefon

  Nu ska jag vara en riktig gnälltant.
  En sak som jag hatar och tycker är så larvigt är när folk pratar i telefon inne i affärer.
  Guuu va störande det är.
  Ofta pratar de om saker högt så alla får ta del av deras privata liv.Det går helt enkelt inte att låta bli att lyssna på samtalen,har försökt att låta bli men herregud de pratar ju så högt .En tjej sa att å jag hör knappt vad du säger för folk kan ju inte hålla käften här,Hmmm gå ut härifrån då knäppsskalle tänkte jag!
  Igår va jag inne i en bokhandel och jag la märke till 3personer som gick runt och gapade i sina telefoner.En av dem som pratade i går hade riktigt roligt och gick runt och gapskrattade i affären så de runt omkring fick sig ett skratt de med.Kanske ett bra sätt att pigga upp tillvaron,men jag tycker ändå det ser larvigt ut.
  Herregud kan man inte gå undan och prata eller be personen ringa upp.
  Jaja nu har jag gnällt lite om det!
  ******************************************************************************
  2008-11-08 @ 10:49:59 Permalink Allmänt Kommentarer (35) Trackbacks ()


  stolligt  Det var en bonde som skulle lossa spannmål, men det bar sej inte bättre än att det hände en liten olycka. När han låg i sin sjuksäng på lasarettet och sköterskorna kom och tittade i hans journal så hajjade dom till, varefter de gick fram och lyfte på hans täckte, för att betrakta bonden ädlare delar. Bonden sa inget i början, men efter ett par gånger så tröttnade han och stoppade en sköterska som var i färd med att lyfta på täcket. Han frågade henne varför hon skulle titta in under täcket.
  Då svarade hon:
  - Det står i journalen att 'Lemmen föll ner och krossade foten vid sädestömning'!

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  2008-11-07 @ 09:00:27 Permalink Skratt Kommentarer (33) Trackbacks ()


  Bali

  Jag och min kusin var på Bali  i Indonesien i Januari 1990.
  Ni kan läsa om min resa här.

  Obs datumen på korten stämmer ej jag tog de här bilderna ^med digitalkameran direkt från mitt fotoalbum nu ikväll.Jag var på Bali 1990-01-20~~01-31

  Här bodde vi!

  Mycket suddig bild på mig i poolen vid vårt backpackers.
  Det va så himla varmt och skönt.

  Här är Indiska Oceanen och det var så härligt i vattnet.Det här är Sanur Beach!

  Här är Kuta Beach,många surfare från hela världen träffas här.

  Vill tillbaka till en solig strand!

  Det här är risterasser och det var så himla vackert.

  En ung Soffie med vackra risterasser bakom sig.

  Havstemplet Tanah Lot.

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  2008-11-06 @ 18:56:50 Permalink Resor jag gjort Kommentarer (27) Trackbacks ()


  Veckans dikt...

  Ett litet hjärta står ensamt och gråter.
  Sårat många gånger, men ändå det förlåter.
  Sliter i det gör många, de bara tar och tar.
  Ändå står alltid detta lilla hjärta ensamt kvar.
  Lurat av många, de leker med det lätt.
  Men aldrig att någon vill behålla det på något konstigt sätt.
  Varför vara med i leken, när man inte reglerna kan?
  Varför tro på den kärleken, som sägs vara sann?
  Varför leka med andras hjärtan när man har varsitt?
  Varför är detta lilla ensamma hjärta just mitt?  ********************************************************************************

  2008-11-06 @ 06:57:35 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (17) Trackbacks ()


  Massage

  Jag använder mig av massage när barnen på förskolan har sin vila.Barnen masserar varandra och det är känt att  Den man masserar slår man inte.Det som är roligt är att barnen tycker det är kul .Det är viktigt att massagen sker regelbundet jag gör det 2-3gr/vecka och det får inte vara alltför tidskrävande.

  Tyvärr lever vi idag i ett väldigt stressigt samhälle där många, både barn och vuxna har stressymtom som värk i kroppen,huvuvärk,magvärk mm.
  Massage kan hjälpa barnen att lära sig att slappna av och på så sätt släpper de  onödiga spänningar .
  Både vuxna och barn har  alla ett behov av beröring,här i Sverige och i många andra delar av världen är vår kultur sån att man berör helt enkelt inte varann!
  Jag tror att om man inför massage redan i förskoleåldern så lär de sig att beröra och respektera varandra på ett bra sätt.


  Jag brukar börja med att mörklägga i rummet och tända ljus så det blir lite mysigt.
  Barnen får först  lyssna till en saga och då får de ligga ned och bara slappna av.
  När sagan är slut får barnen sätta sig framför en kompis på ett långt led men om man har många barn kan de sitta i en ring och på så sätt får alla massage på en gång.
   Man kan även göra massagen 2 och 2 och då får en  ligga  på magen, den andre sitter bredvid.
  Jag läser sen  en massagesaga för dem och visar i luften hur de ska massera varandra.Efter att sagan är slut får de vända sig om och massera en ny kompis.
  De här barnen som jag jobbar med nu är 4år.


   Massage är bra:
  ¤ Detta innebär för barnet en stimulering av alla sinnen
  ¤ är en möjlighet att fördjupa och utveckla samspelet med barnet
  ¤ ger en upplevelse av kontakt, kommunikation, glädje och innerlighet
  ¤ är kärleksfull beröring av huden, kroppens största sinnesorgan
  ¤ ett språk som säger mer än ord.

  Här är en saga som jag använder mig av:Ibland tar jag sagor som är kända eller så hittar jag på en,

  Om sommaren är solen rund och gul och stor. -Dra båda handflatorna i cirklar över hela ryggen.
  Solstrålarna värmer så gott. -Sätt en hand i mitten och rita strålar ut över ryggen med andra handen.
  Vindarna blåser. -Dra med spretiga fingrar fram och tillbaka över ryggen.
  Det kommer virvelvindar.- Rita små cirklar över hela ryggen.
  Så bildas det ett moln, ett till och ett till och hela himlen fylls med moln.- Rita små moln över hela ryggen.
  Tillslut blir molnen tunga och det börjar regna. -Tryck fingertopparna på hela ryggen. Alt. Dra fingrarna från axlarna rakt ner till midjan.
  Lång bort i fjärran börjar åskan dundra. -Knyt händerna och banka försiktigt på ryggen.
   Blixtarna ljungar. -Dra fingrar i zick-zack över ryggen, ganska hårt.
  Det blir kallare och regnet övergår i snö. -Dutta försiktigt med fingertopparna över hela ryggen.
  Så kommer det en katt och går i snön.- Den klättrar upp i ett träd och sätter sig och tittar på utsikten. Med pekfinger och långfinger låtsas du att en katt går från byxlinningen upp till axeln.
  Det kommer en katt till och sätter sig jämte.- Gör på samma sätt på andra sidan till den andra axeln.
  Katten vässar sina klor och svänger på sin svans. -Massera kappmuskeln som sitter vid nacke/hals.
  Så går den ena katten ner och den andra följer strax efter. -Gå med långfinger och pekfinger ner igen.
  Det blir härligt varmt och skönt igen.- Dra med hela handflatan i stora cirklar över hela ryggen.
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  2008-11-05 @ 19:00:39 Permalink Pedagogik/Skolans värd Kommentarer (25) Trackbacks ()


  Svart som Natten

  Har precis avslutat en bok Svart som natten Av författarinnan Ann Cleves.
  Det här är en mycket välbeskrivande bok och det gör att det känns som man är på Shetlandsöarna.Innan jag läste Vita nätter hade jag aldrig haft en tanke på Shetlandsöarna som ett resmål men nu efter Svart som natten vill jag åka dit för att se dessa fantastiska naturöar.
  Man får även lite historik på köpet .Det känns som man lär känna personerna  och historien byggs upp på ett sånt sätt att man ej lägger boken ifrån sig.
  En mycket bra bok som jag rekomenderar!

  Läs även Vita nätter
  Boken Svart som natten blev Vinnare av Duncan Lawrie Award för bästa brittiska deckare 2006!


  Svart som natten

  Författare: ANN CLEEVES
  Utgiven: 200701,
   Antal sidor: 382

  Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar framöver den ensamståendemamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som grannflickan Catherine Ross.
  Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla - men en av dem är en mördare. Vem?

  Den brittiska deckarförfattarinnan Ann Cleeves presenteras nu på svenska med den första och fristående delen i en serie om fyra böcker, som alla utspelar sig på Shetlandsöarna. 2006 tilldelades hon för Svart som natten Duncan Lawrie Dagger (tidigare Gold Dagger), en av kriminallitteraturens främsta utmärkelser. Ann Cleeves bor med sin man och sina två döttrar i West Yorkshire i England.
  Adlibris

  2008-11-05 @ 07:58:35 Permalink Böckernas värld Kommentarer (16) Trackbacks ()


  Pneumokockvaccin

  Jag har fått en telefontid med Nellies läkare och då ska jag ta upp det här med Pneumokockvaccin.
  Eftersom Nellie inte har några Tonciller kvar då de opererades bort förra året så har jag tänkt att ge henne detta vaccin!Hon har ju inte det skydd som toncillerna ska ge mot infektioner i övre luftvägarna.

  Nellie opererade bort sina Tonciller för att hon hade en febersjukdom PFAPA ,läkaren som vi träffade i Göteborg Dr.Stefan Berg hade forskat kring febersjukdomen PFAPA som Nellie har. Han hade opererat 12 barn då vi var där i mars och 8 barn hade blivit av helt eller delvis med sin feber så jag tvekade aldrig att besluta om en operation.Nellies feber har ej kommit tillbaka, förut hade hon sin feber var 3e-5e vecka från att hon var 8v.gammal.
  ni kan kolla in tidigare inlägg om ni är intresserade läs här: PFAPA


  Pneumokockvaccin ingår från 1 januari 2009 i barnvaccinationsprogrammet vilket innebär att barn födda 1 oktober 2008 kommer att erbjudas vaccin.
  Vaccinet skyddar mot hjärnhinneinflammation, lunginflammation samt i viss utsträckning öroninflammation.
  Ungefär hälften av alla dagisbarn bär på olika typer av pneumokockbakterier, oftast utan att bli sjuka. Samtidigt är pneumokocker den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner som lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation.
  Vaccinet tycks ge en bra "flockimmunitet", med det menar man att vaccinet minskar infektionsrisken även hos icke vaccinerade personer eftersom risken för att utsättas för bakterien minskar.
  -Det kan vara bra att även vaccinera de äldre barnen, upp till 5 år säger Stefan Söder, produktchef på Wyeth (producent av pneumockvaccinet Prevenar).
  Om Pneumokockvaccin
  bild lånad här
  2008-11-04 @ 19:28:28 Permalink sjukdomar Kommentarer (23) Trackbacks ()


  Nellies nya tröja

  Min älskade moster har stickat en ny tröja till Nellie .
  Tusen tack för den.

  ********************************************************************************************************************************'
  2008-11-04 @ 06:38:45 Permalink Nellie Kommentarer (17) Trackbacks ()


  November

  USCH nu är den värsta månaden här,November,
  Jag lovar mig varje år att jag ska resa bort den här månaden men oftast blir  jag kvar här i vårt iskalla land och lider.
  Fyyy vad mörkt det blir fort nu.USCH OCH BLÄ!!!!
  Nästa år lovar jag att jag ska vara på varmare breddgrader.Hänger ni med?
  November är årets elfte månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar.
  November kallades förr i Sverige för vintermånad,
 • Omkring den 17 november passerar Jorden meteorsvärmen Leoniderna.
 • År 152 f.Kr. flyttade de gamla romarna nyåret två månader bakåt. Innan dess var alltså november den nionde månaden och november betyder just den "nionde månaden".
 • I november börjar vintern mer eller mindre på Norra halvklotet, och förr skulle då höstens skördearbete där vara klart.
 • Fars dag infaller i Sverige andra söndagen i november.I år är det söndagen den 9November som är fars dag.
 • Brrr nu är det November och jag lider av detta.
  Hoppas hoppas det blir en vacker månad.

  2008-11-03 @ 16:09:03 Permalink Speciella dagar Kommentarer (27) Trackbacks ()


  Solstorm

  Jag kollade in filmen Solstorm härom kvällen och jag måste säga att jag blev grymt besviken.
  Jag har läst boken Solstorm av Åsa Larsson och den och de andra böckerna om Advokaten Rebecca Martinsson har alla varit bra.Debuten "Solstorm" gavs ut av Bonniers 2003 och blev en omedelbar succé. Liksom de följande böckerna utspelar den sig i trakten av Kiruna.

  Tyvärr måste jag säga att filmen var riktigt dålig.De hade ändrat väldigt mycket från boken men har man inte läst den och inte har någon aning om vad filmen ska handla om kanske man kan tycka om den.
  Det somvar  bra med filmen var  att det är ett otroligt vackert landskap som visas upp,ett norrsken och naturen uppe i Kiruna är häftigt att se.Annars är det inte mycket som är bra fast tjejen som spelar Sanna gör en mycket bra skådespelarinsats!  Om Solstorm:

  I hjärtat av Kirunas andlöst vackra vinterlandskap mördas frikyrkopastorn Viktor Strandgård. Han ligger på rygg i Kraftkälla Kyrka och ser norrskenet genom de enorma takfönstren medan hans liv tynar bort.

  Rebecka Martinsson, en ung ensamstående advokat i Stockholm, får ett telefonsamtal från sin barndomsvän Sanna. Hon har just funnit sin bror brutalt ritualmördad i kyrkan och vädjar om Rebeckas hjälp. Motvilligt återvänder Rebecka till sin barndomsstad och sina traumatiska minnen av suggestiv åtrå och beundran för frikyrkans karismatiska ledare som hon med stor möda gjort sig fri ifrån.

  Rebecka dyker djupare in i mordmysteriet och det leder henne mot en blodig upplösning. Skuld och hot faller tunga över Kiruna i takt med snön och mörkret.

  SOLSTORM är filmatiseringen av Åsa Larssons storsäljande debutroman med samma namn.
  Skådespelare
  Izabella Scorupco, Mikael Persbrandt, Jakob Eklund, Krister Henriksson och Suzanne Reuter

  Om Solstorm


  2008-11-03 @ 06:49:45 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (15) Trackbacks ()


  Söndagspromenad

  Idag tog vi oss en promenad  till den vackra sjön Alstern som ligger några kilometer utanför Karlstad.Det var en solig och härlig förmiddag.
  Jag och Nellie tog med oss Petra på en tur ut i det vackra vädret. Imorrn ska Petra få sin 4e cellgiftsbehandling.
  Vi skickar henne massor av styrkekramar!


  En liten Nellie går skogsvägen fram.

  Oj det var riktigt halkigt på en del ställen tur att Petra kan hålla i då!


  Så stilla sjön Alstern var idag!

  Se så röda de här bären lyste.Undrar vad det var för buske?

  Kolla in vad vacker Lupin vi hittade!
  ***********************************************************************************************************************************
  2008-11-02 @ 16:50:47 Permalink Speciella dagar Kommentarer (35) Trackbacks ()


  Vackert..


  **********************************************************************************************************************************
  2008-11-02 @ 10:19:29 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (9) Trackbacks ()


  Utmaning

  Jag har blivit utmanad av Sabina och  Iinnaa och  Christina 

  Reglerna är följande:
  Länka dem som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg.
  Berätta 7 saker om dig själv,
  både alldagliga och knäppa.
  Utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem
  Låt dem veta att de blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg.


  7 saker om mig själv.
  1.Jag har getingskräck!
  2.Jag kör en mintgrön liten Fiat
  3.Har varit i Australien 2gånger och jag ska tillbaka dit älskar det landet.
  4.Är väldigt pratglad och sprallig
  5.Hatar att shoppa det här med näthandeln är perfekt!
  6.Älskar mina 3trollungar
  7.Kan inte hejda mig när jag väl fått fatt i en bra bok då sträckläser jag den
  Japp detta va lite om mej!

  Jag hade lite svårt att skaka fram 7 nya utmanare eftersom de flesta redan fått den,men jag gör ett försök med:
  Petra
  Ninni
  Tidsoptimisten
  ********************************************************************************************************************************
  2008-11-01 @ 17:47:23 Permalink Allmänt Kommentarer (10) Trackbacks ()


  Allahelgona dagen  Idag brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Men den seden är bara drygt ett halvt sekel gammal i Sverige.
  Jag tycker Allahelgona helgen är en fin helg och igår när vi åkte förbi kyrkogården lyste det så vackert av alla ljusen och dess betydelse är verkligen ett uppskattat avbrott i höstmörkret .Så tänd ett ljus och låt det brinna ikväll för någon som ni vill hedra.


  Var oss nådig: - fräls oss, milde Herre Gud
  Från allt vad ont är
  Från all vad synd är
  Från djävulens försåt och list
  Från vrede, hat och allt ont uppsåt

  Alla helgons dag som i Sverige numera är benämningen en rörlig helgdag är förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.
  Alla helgons dag infördes 1953
  Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.
  Den 1 november, allhelgonadagen, har katolska kyrkan sedan 700-talet firat de helgon som inte hade egna dagar i almanackan.
  Inom den katolska kyrkan infördes på 1000-talet
  Kollektbönen på Alla helgons dag markerar kyrkans officiella inställning till helgonen, när man ber att "förebilden" av "helgonens skara" skall "väcka oss till ett heligt liv så att vi inte bara firar deras minne utan också följer dem i tro och goda gärningar".
  Fakta lånad här

  Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder
  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  2008-11-01 @ 09:13:00 Permalink Speciella dagar Kommentarer (18) Trackbacks ()


  RSS 2.0