div id="wrapper">

Sjukhusbesök igen

Idag har vi varit på barnkliniken igen.Min Nellie var mycket slö och hade fortfarande hög feber.Hostan var hemskare idag..
När vi träffade läkaren som vi träffade igår verkade det som om hon tyckte jag var en väldigt jobbig mamma som kom in alldeles i onödan och tog upp dyrbar tid,Faktiskt första gången detta händer oss så mycket som Nellie varit sjuk)
Läkaren tänkte skicka hem oss utan att ens kolla om infektionsproverna hade stigit sen igår,.
Jag blev väldigt upprörd och påpekade att sen den 16 sep,har ej Nellie varit sig lik  med feber och hosta den närmsta veckan så jag tyckte att de kunde kolla proverna innan vi blev hemskickade.
Nellie låg och sov i stort sett under vår vistelse på sjukhuset idag.
Doktorn kom tillbaka och plötsligt skulle vi på lungröntgen och Nellie skulle ta nya prover.
Mycket riktigt det var en hög förhöjning av CRP idag låg det på 160 igår 69.Lungröntgen visade inget men hon hörde att det rosslade mer idag än igår.Även vita blodkroppar hade stigit sen igår..
Förklaringen blev att det var på väg att bli en lunginflammation och nu ska Nellie äta penicillin i 10dagar.
Hoppas verkligen att detta hjälper.
Stackars lilla Nellie hoppas hon nu får bli frisk....

2008-09-30 @ 19:22:55 Permalink sjukdomar Kommentarer (20) Trackbacks ()


Vissa dagar känns grå...

¨Vissa dagar känner jag mej deppig och trött....
Jag är som vädret ....när solen är framme så känner jag mej glad och pigg,men när det gråa trista vädret kommer och kylan då känner jag mej depp.Usch vad jag hatar den här mörka tiden som är på ingång...
Ibland när det känns så där grått och trist tycker jag det är vackert att gå på kyrkogården som ligger nära där jag bor.Där känner jag ro och frid och det är så tyst och vackert där.
Igår tog jag en promenad där på kvällen ....

Höstens färger är så vackra..


Det är verkligen fridfullt där...


Känner ni stillheten.....

Dagen innan gick vi tipspromenad vid Vänerns strand,men det var svåra frågor fast  med trevligt sällskap spelar det ingen roll...

Vänern glittrar så där härligt att
man skulle vilja ta sig ett dopp i det blå,fast nops inte när det bara är 8grader ute..Brrr..Carina ,Petra och Nellie...

Här vid Vänern är också en plats där jag finner stillhet och ro här kan man gå och tänka eller sätta sig på en klippa och bara höra på vattnet...

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
2008-09-30 @ 10:53:29 Permalink Tankar Kommentarer (25) Trackbacks ()


Flickan med de röda skorna......


Flickan med de röda skorna : berättelsen om Hannah, min älskade flicka som dog i cancer
Författare: Maria Housden
Antal sidor: 220
¨
Kan bara säga läs,läs,läs den här boken ,den är så välskriven och bra,fast mycket sorglig..
Vid tre års ålder får Hannah diagnosen cancer.
Maria Housden är mamma till Hannah och i boken berättar hon om dotterns Hannahs korta liv och kampen mot den cancer som tillslut tar hennes liv.
Kan bara säga att jag stortjöt under stora delar av boken,men författarinnan fick mig att vilja fortsätta läsa om Hannahs sista tid här på jorden omgiven av de personer som älskade henne..
Tror de flesta runt Hannah upplevde döden som en befrielse för Hannah..
Själv beskriver Maria Housden boken så här: "I den här boken har jag samlat dessa minnen. Den är ett fotoalbum som innehåller de stunder som blev Hannahs gåva till mig."
Den svenska översättningen har fått namn efter de röda skor som inleder hela boken. Flickan Hannah hittar dem i en skoaffär och övertygar sin mamma om att "hon behöver dem". Hon tar inte av sig dem ens när hon ska sova och då hon senare blir opererad får hon läkarna att lova henne att hon ska få ha dem på under hela operationen. Läkarna skakar förvånat på huvudet och lovar. De har aldrig mött en så viljestark liten flicka.


Om boken:

Vid tre års ålder får Hannah Housden diagnosen cancer. Den chockerande nyheten skakar om hela den lilla familjen och förändrar deras liv för alltid. Mitt i rädslan och sorgen omvärderas tillvaron och livet får en ny innebörd och ett nytt värde.

Det är Hannahs mamma Maria som berättar historien om Hannah, om hennes cancer, hennes röda glittrande skor och om hennes otroliga livsglädje. Hannah fick bara leva ett år efter diagnosen men detta år var trots hennes svåra sjukdom fyllt av glädje och mod. Hon var full av kärlek till livet och människorna omkring sig. Under sitt sista år lyste hon upp den tragiska tiden för sin familj. Maria Housden skildrar tiden som en vändpunkt. Först i nära kontakt med döden inser hon vad som är viktigt i livet.

'Flickan med de röda skorna' är en berättelse om det värdefulla i livet. Samtidigt som den skildrar stor sorg förmedlar den kärlek, hopp och förtröstan. Med ett enkelt och rättframt språk förmedlar Maria Housden denna starka berättelse som startar i tragedi och övergår i en hyllning till livet.

Om boken och bild lånad här
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^¨
2008-09-29 @ 19:36:14 Permalink Böckernas värld Kommentarer (22) Trackbacks ()


Nellies trolltårta


Den här fina trolltårtan hade vi på Nellies dop i dec-04
visst är den bara så fin...

Nu är Nellie sjuk igen har varit inne på barnakuten för hon har hög feber och har haft krupp under helgen.
Blir tokig snart av att se mitt lilla troll lida.
De skickade hem oss från barnakuten med febernedsättande och hostmedicin,så ska vi komma tillbaka om 2dagar om hon är dålig då eller om hon blir sämre.Hmmm hon har varit hängig sen den 16sep.till och från ...
Tycker det är knepigt att när hennes sänka är hög och det visar på en stegring av vita blodkroppar att de ej ger antibiotika när hon varit så sjuk länge.
Stackars lilla Nellie hostade så hon spydde under bilfärden hem,bara slem kom upp..
Nu ska vi vila lite efter en fruktansvärd natt och jobbig dag på sjukhuset....
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
2008-09-29 @ 12:02:23 Permalink Nellie Kommentarer (24) Trackbacks ()


Den krossade Tanghästen

Har kollat in filmen "Den krossade tanghästen".Den var mycket bra och spännande.Historien byggs upp under filmens gång och det är det som gör att det blir riktigt spännande ibland.
Tyvärr hade jag boken i minnet och de har gjort om en hel del små detaljer som jag kan störa mej på ,fast om jag bortser från det så är filmen nycket sevärd..Om filmen
Den välbärgade Richard von Knecht faller från en balkong och landar på en taxi på gatan. Det enda ögonvittnet är hans egen fru som lamslås av skräck. När kriminalinspektör Irene Huss kommer till platsen visar det sig snart att det som såg ut som ett tragiskt självmord i själva verket är ett brutalt mord på en av Göteborgs rikaste män. Och det följs av fler mord. Spåren leder Irene Huss in i en farlig värld av kriminella mc-gäng, droghandlare och utpressare. På hemmaplan utkämpar hon en annan fight; hennes upproriska dotter Jenny har en ny pojkvän med starka nazistiska åsikter.
Irene Huss är en karismatisk och modern kvinna som tidigare varit europamästare i Ju-jutsu. 38 år gammal är hon mitt uppe i karriären som kriminalinspektör, men hanterar samtidigt ett hemmaliv med make och två tonårsdöttrar.
"Den krossade tanghästen" är den andra av totalt sex filmer som bygger på Helene Turstens storsäljande deckare om kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor på mordroteln i Göteborg. De övriga filmerna är "Tatuerad torso", "Eldsdansen", "Nattrond", "Glasdjävulen" och "Guldkalven
Bild och om film lånad här
2008-09-28 @ 20:29:36 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (15) Trackbacks ()


Agnes 5år

Hipp hipp hurra för mosters lilla tjej som blir stor -5år idag.Jag pratade nyss med Agnes och hon berättade att hon skulle få en Rosa tårta och massor av paket.
Av mig och barna får hon Inlines med skydd till.Hoppas hon kommer gilla dem..
GRATTIS AGNES!!!!!!!!

 
Här är Agnes bara några dagar gammal.Å vilken gosig liten tjej...Agnes på Mallorca Sep-2008
*************************************************************************************************************************
2008-09-28 @ 09:53:29 Permalink Vänner Släkt Kommentarer (28) Trackbacks ()


Godahoppsudden


Jag gjorde min slutpraktik i SydAfrika i Oktober 2002.Det var en otrolig upplevelse.
Vi var där i 3 veckor.
Här är hela gänget samlat vid Cape Point.Korten är tagna med vanlig kamera och jag har bara fotat med digitalkameran ur fotoalbumet.

Det var häftiga kontraster med havet och bergen som stpade rätt ned.

Här möts två hav Atlanten och Indiska Oceanen..

Cape Point...

Godahoppsudden är Afrikas "syd-västligaste" punkt, belägen i Sydafrika söder om Kapstaden och är sydspetsen på Kaphalvön.
Godahoppsudden rundades första gången av den portugisiske sjöfararen Bartolomeu Diaz 1488. Dias gav udden namnet "Stormarnas udde",
Vid Godahoppsudden möter den kallare atlantiska Benguelaströmmen den varmare Agulhasströmmen och Godahoppsudden är den udde som är gränspunkten mellan Atlanten och Indiska Oceanen.
Den yttersta delen av Godahoppsudden är numera naturreservat där det bl a finns närgångna apor, zebror, antiloper, hjort samt struts och ett stort antal andra fåglar, t ex albatross och svart örn.
Det är uddens spets Cape Point som erbjuder områdets mest dramatiska landskap med klippor som stupar 300 meter ner i havet.
Fakta hämtad här
**************************************************************************************************************************************

2008-09-27 @ 14:52:52 Permalink Resor jag gjort Kommentarer (22) Trackbacks ()


Veckans dikt....

Döden tänkte jag mig så


Det gick en gammal odalman
och sjöng på åkerjorden.
Han bar en frökorg i sin hand
och strödde mellan orden
för livets början och livets slut
sin nya fröskörd ut.
Han gick från soluppgång till soluppgång.
Det var den sista dagens morgon.
Jag stod som harens unge, när han kom.
Hur ångestfull jag var inför hans vackra sång.
Då tog han mig och satte mig i korgen
och när jag somnat, började han gå.
Döden tänkte jag mig så.

av Bo Setterlind


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

2008-09-26 @ 17:07:24 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (25) Trackbacks ()


Te är gott

Näst efter vatten är det te som dricks mest ivärlden.Trodde faktiskt kaffe låg i täten.
Varje år dricks ungefär 1,8 miljarder ton te världen över, och som absolut ledande teproducent levererar Lipton ca 1/4 av det te som antingen konsumeras i form av tepåsar eller som löste.
Jag vill ha smaksatt te och helst grönt te.
Det finns faktiskt koffein i te,Koffein är milt centralstimulerande och ger en uppiggande effekt. Koffein finns både i svart och grönt te,
Olika sorters teer..
Svart te
är det allra vanligaste teet och till det skall bladen först ligga och vissna i ca 25 timmar, sedan skäres de och sprids ut på stora bord i ett rum med hög luftfuktighet och värme. Här reagerar bladsaften med luftens syre, de oxideras, och det är här tebladen får sin bruna färg och speciella smak. Därefter torkas teet.
Grönt te består av teblad som bara torkats, med andra ord inte fått oxidera. Därav den ljusare färgen. Tillverkningssättet gör att tebladen bibehåller mycket av dess nyttiga ämnen som naturligt förekommer i bladen. Därför innehåller grönt te rikliga mängder nyttiga antioxidanter och en mindre mängd vitaminer och mineraler.

För länge sedan användes grönt te som ett läkemedel, men numera dricks det mest för att det är en god dryck. Det är sannolikt att grönt te kan bidra till att förebygga många sjukdomar som är vanliga i västvärlden.


Rött te Rooibos kommer från Sydafrika och kallas ibland "rött te", men det är inte bladen från den vanliga tebusken som används.Det är både buskens blad och dess stam som används till rooiboste, .Till skillnad från vanligt te så innehåller inte heller rooibos något uppiggande koffein,
Vitt te Vitt te har behandlats mycket lite och tebladen är i stort sett ofermenterade.Vitt te kan bestå av både knoppar och blad, eller endast innehålla de vitfjuniga knopparna,

Fakta om te
Det här teet är så gott
2008-09-26 @ 10:35:54 Permalink mumsigt och gott Kommentarer (15) Trackbacks ()


Tänkvärt

Är det verkligen fred vi vill ha
till varje tänkbart pris?
Är vi alldeles säkra på det,
att det värsta av allt är krig?
Med freden kommer vänskapen, den knyts med starka band.
Och banden binder ont vid gott och knyter falskt vid sant.
Den börda som är tung för en bär två man oftast lätt;
och hellre gör man fel tillsammans än man ensam handlar rätt.
Så hand i hand, i en ändlös dans,
ja, som en kedja utan slut,
vågar ingen släppa sitt förscräckta grepp
trots att vi dansar mot ett stup.

Så är det verkligen fred vi vill ha
till varje tänkbart pris?
Är vi alldeles säkra på det,
att det värsta av allt är krig?

Med lag ska landet byggas upp. Och lagen kräver fred,
så att dom som äger makt och guld ska kunna tjäna ännu mer.
Men om folket kräver mer betalt för smörte som dom sålt,
då är det brott mot fred och lag och det kallas för revolt.

Så är det verkligen fred vi vill ha
till varje tänkbart pris?
Är vi alldeles säkra på det,
att det värsta av allt är krig?

Med freden kommer segraren och han som slogs och stred
får på böjda knän och med huv'et lågt ta emot den starkes fred.
Och när se'n tungan slitits ur hans mun och hans ögon skrapats ut
och när ben och armar bundits hop med övermaktens knut
och när han har fått en trasa i sin mun
så att ingen hör ett ljud
då har allting blivit normalt igen
och ett krig har tagit slut.

Men är det verkligen fred vi vill ha
till varje tänkbart pris?
Är vi alldeles säkra på det,
att det värsta av allt är krig?

Och med freden kommer tystnaden: allt ordnas under hand
och folk och länder styckas upp i samförståndets namn.
"Så tag du halva jorden bror och halva månen med
så tar jag andra halvan, så är vi bägge två tillfreds."
Och om man då kämpar mot förtryck och hot
för den frihet som man valt,
då blir varje krig en segerstrid
och varje fred ett nederlag.

Så är det verkligen fred vi vill ha
till varje tänkbart pris?
Är vi alldeles säkra på det,
att det värsta av allt är krig?
Björn Afzelius

Jag har alltid tyckt om den här låten ,men jag trodde det var Imperiets låt.Men det var Afzelius som skrivit den.Visst är den bara så bra..
2008-09-25 @ 22:09:43 Permalink Tankar Kommentarer (9) Trackbacks ()


GRATTIS Felix 1ÅR


Idag fyller Malins lilla goa Felix  1År
.Paketet var inte så intressant men.............

Snöret var ju superskoj....

Presenten Felix fick av mig och barna.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^¨¨
2008-09-25 @ 17:38:54 Permalink Speciella dagar Kommentarer (10) Trackbacks ()


Stonehenge


Läste om att gåtan om Stonhenge i England nu ska vara löst.Tror forskare iallafall.
Förr sågs Stonehenge som en plats med helande kraft och blev betydelsefull långt tidigare än vad som tidigare varit känt .
Teorierna har varit många, men nu tror sig brittiska forskare slutligen ha kommit fram till vad de mytsomspunna cirklarna av stenar i sydvästra England hade för användning.
De medgav att Stonehenge kan ha lockat människor av olika skäl, men att den huvudsakliga anledning till att stenblocken placerats i cirklar är att de ansågs kunna lindra människors lidande. De är övertygade om att stenarna, rika på kopparsulfat, fraktades av människor från södra Wales eftersom de ansågs ha en helande effekt.
Läs hela artikeln från DN

Stonehenge
Stonehenge är ett av västvärldens mest kända byggnadsverk och är beläget 12mil väster från London.
Namnet Stonehenge kommer från det fornengelska ordet Stanhengist som betyder "de hängande stenarna".

Stensättningen byggdes troligen mellan 2500 f.Kr. och 2000 f.Kr. (bronsåldern). Vallen och graven är från ungefär 3100 f Kr (yngre stenåldern).
Stonehenge består av väldiga resta stenar i två stora cirklar. Den yttre cirkeln, 30 meter i diameter, är sluten och bildad av nära 5 meter höga stenar, på vilka en rad långa, horisontella, intill varandra stötande stenar vilar.

Om Stonehenge

2008-09-24 @ 21:39:53 Permalink Mystiska platser/händelser Kommentarer (25) Trackbacks ()


SolenTänk vad otroligt viktig vår största stjärna,solen  är egentligen.
Inte bara det att den ger oss värme ,utan solen skänker oss en otrolig glädje.
För kolla runt er när det är grått och trist en längre tid hur ser människorna runt omkring er ut?
Japp,Gråa och nedstämda,ja de allra flesta iallafall,
men sen när solen är framme i alla årstider så nog synns det flera glada och spralliga människor runt oss.
Utan solens energi skulle vi ju inte kunna leva för solens energi utstrålar värme och ljus.
Solen hjälper ossäven  att bilda D-vitamin

Därför är jag lycklig idag för här skiner solen på mig..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2008-09-24 @ 12:10:20 Permalink Tankar Kommentarer (19) Trackbacks ()


TragisktTänder ljus för offren i skolmassakern i Finland som inträffade igår,
så himla onödigt och hemskt.Hur kan det få inträffa?

Jag hittade det hos Rankan
2008-09-24 @ 07:51:54 Permalink Allmänt Kommentarer (15) Trackbacks ()


Cairns

När jag luffade runt i Australien 1990 så stannade vi länge i staden Cairns.Cairns ligger vid stillahavskusten i norra delen av Queensland i Australien.Från Sydney är det ca.242mil.
 Cairns är ett perfekt utgångsläge för måmga olika strapatser.Jag bara älskade den staden.
Queensland kallas i Australien för "the Sunshine State" det förstår man när man är där,och har på grund av sina många soltimmar avskaffat sommar- och vintertid.
Här finns allt man kan tänka sig ,solen, värmen, de vita palmkantade sandstränderna, regnskogarna och inte minst det spektakulära barriärrevet som breder ut sig längs nästan hela kusten.
Vi tog flera  turer ut på Barriärrevet och det var så vackert så jag ville stanna tiden.
En dag  åkte vi  till Green Island och där snorklade vi och badade och myste i det härliga vädret.Å vilket vatten och vilket skådespel havet bjöd på.Alla dessa färgglada fiskar som vi såg när vi snorklade går inte att beskriva med ord,det måste helt enkelt upplevas.Vi stötte även på revhaj,rockor som va otroligt stora.

Har man möjlighet att välja tidpunkten att besöka norra Queensland är det som bäst att undvika sommarmånaderna då det är varmt och fuktigt och den giftiga kubmaneten gör havet olämpligt att bada i.
 Södra Queensland är dock bra året runt.
Fakta hämtad här:
ÅÅÅ jag vill resa dit igen..................
2008-09-23 @ 20:47:41 Permalink Resor jag gjort Kommentarer (13) Trackbacks ()


en sjuk trollunge...

Idag är jag hemma och vabbar med min lilla Nellie.
Hon har haft feber sen lördags.Men som det var förut innan toncillerna opererades bort har hon nu en temp.på mellan 38,5-39,1 när hon är sjuk ,stor skillnad då febern aldrig va under 39.5.
Nellie har en sjukdom som heter PFAPA se vad jag skrivit förut om PFAPA
Vi träffade Nellies läkare på barnkliniken i Karlstad ,prover togs ,undersökning gjordes och nu hoppas både läkaren och jag att detta är ett vanligt virus så att det ej är PFAPA som kommit tillbaka.
När Nellie haft sin periodiskafeber har hennes sänka legat runt 100-150 :nu var sänkan 61 så föroppningstvis är det ett vanligt virus som är i hennes kropp.
Fast hon har inga andra förkylningssymtom och det finns en antydan av blåsor på hennes tunga.
Alla som läser här lova att ni hjälper oss att hålla tummarna att detta är bara ett vanligt virus......

Idag har solen tittat fram så vi tog oss en höstpromenad i det vackra vädret.

Här glider Klarälven så sakta och stilla,den vackra Stenbron skymtas.

Färgerna på kastanjeträdet är så vackra

Ett dopp kanske,....


********************************************************************************************************************************


2008-09-23 @ 13:24:54 Permalink sjukdomar Kommentarer (27) Trackbacks ()


Ängel till min vän.........Petra får en till skyddsängel av mig,
Igår fick hon sin andra cytostatikabehandling av 6 behandlingar.
Jag har aldrig mött någon som är så modig och stark som hon .
Jäklar om inte varenda liten läskig cancercell dör av det där äckliga giftet.
Tänker på dej min vän....
*************************************************************************************************************************************
2008-09-23 @ 10:03:39 Permalink Vänner Släkt Kommentarer (12) Trackbacks ()


Eldsdansen

Jag kollade in "Eldsdansen" på lördagskvällen.
Den här filmen handlar om pyrmani kopplad till mord och den känns ganska bra även fast delar av filmen är mycket seg.Men som tur är blir det riktigt spännande efter ett tag  och när ett oerhört tragiskt drama rullas fram som avslöjar bakgrunden till varför det brinner i Göteborg och varför några människors mördas. Dessutom är slutet mycket gripande.
En stor eloge till den unga tjej som spelar Sofie: nervigt, trovärdigt och starkt.

"Eldsdansen" är den femte av totalt sex filmer som bygger på Helene Turstens storsäljande deckare om kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor på mordroteln i Göteborg. De övriga filmerna är "Tatuerad torso", "Den krossade tanghästen", "Nattrond", "Glasdjävulen" och "Guldkalven".Göteborg drabbas av en serie anlagda bränder. Kriminalinspektör Irene Huss börjar utreda en mordbrand som visar sig ha kopplingar till ett femton år gammalt olöst fall. Samtidigt tvingas hon utreda ett knivmord på en gammal dam ute i skärgården, ett fall som till en början inte verkar ha något som helst samband med mordbränderna. Men när Irene gräver djupare i mordfallet upptäcker hon saker som avslöjar gamla sedan länge glömda hemligheter
Bild och fakta hämtad här
2008-09-22 @ 20:18:25 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (14) Trackbacks ()


22 september

Idag är det höstdagsjämningen.Då är det helt enkelt höst vare sig vi vill eller inte.
Brrr nu kommer det bli mörkare och mörkare ända tills december,men sen vänder det igen och vi går mot ljusare tider.Så idag är dagen och natten lika långa.
Fast jag tycker det har känts som om det varit höst ända sen augusti.
Vart tog sommaren vägen iår.?

 bild lånad här

På norra halvklotet inträffar höstdagjämningen i år den 22 september kl 17.44.
Höstdagjämning inträffar det ögonblick då solens centrum skenbart passerar himmelsekvatorn på väg söderut. Detta får till sin följd att dag och natt är lika långa.
Höstdagjämningen
är ett av de två dygndag och natt är lika långa över hela världen. Redan efter sommarsolståndet blir dagarna kortare på norra halvklotet. Efter höstdagjämningen blir dagarna på norra halvklotet kortare än nätterna. Höstdagjämningen infaller runt 20 marssödra halvklotet och runt 22 septembernorr halvklotet.
bild och text lånad här
2008-09-22 @ 08:54:41 Permalink Speciella dagar Kommentarer (26) Trackbacks ()


Miranda nallen

Ta aldrig någon för givet.
Ha alla dina  vänner nära ditt hjärta,
för du kanske vaknar en dag och  upptäcker
att du förlorat en diamant när du var för  upptagen
att samla på stenar.
Det är bättre att ha få  diamanter än många stenar

*****************************************************************************************'


Jag älskar Mirandanallen eller Me to you -Tatty teddy  -som den också kallas.
Tycker den är så söt och gosig,jag blir glad av den...
När jag försökte söka på vem som gjort nallen från början hittar jag inga fakta alls.Någon som vet nåt?
Men jag hittade själva storyn om Nallen...

Tatty Teddy...coming this October 2005
2008-09-21 @ 21:23:33 Permalink Tävlingar Kommentarer (7) Trackbacks ()


Utflykt


Äntligen har solen tittat fram igen.Det borde vara förbjudet att den är borta så länge...
.Vi gjorde en liten cykeltur i det underbara vädret.

En kikare är alltid bra att ha med sig......

Vi mötte en Kopparorm

Och en liten huggormsbebis...
vågade ej fota för nära...

hmmm det va väldigt kallt i vattnet....
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Många säger Kopparorm men det är faktiskt en ödla...
En kopparorm (eller ormslå som den också kallas) är faktiskt ingen riktig orm, trots att den ser ut som en sådan. Kopparormen är en ödla utan ben men om man tittar noga på den kan man se antydan till ben. Den kan bli uppemot en halv meter lång.
Honan och ungarna har en svart smal rand på ryggen vilket hanen saknar. Den finns i hela landet utom i nordligaste inlandet. En kopparorm är en fredlig typ som äter daggmaskar, insekter och sniglar. Den är fridlyst men man får ta upp den (aldrig i svansen!) för att ta sig en närmare titt.Den föder levande ungar .

Fakta hämtad här
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2008-09-20 @ 16:46:41 Permalink Speciella dagar Kommentarer (35) Trackbacks ()


Guldkalven

Filmtips:
Har kollat in filmen Guldkalven som är filmatiserad av boken med samma namn.
Jag har läst alla böckerna som författarinnan Helene tursten har skrivit om kriminalaren Irene Huss.Jag gillade böckerna och filmen "Guldkalven"är mycket bra och välgjord, blev inte alls besviken så som jag brukar bli när jag läst en bok som sen filmats.
Kan bara säga att filmen är jättebra och jag rekomenderar den verkligen.
Filmen Guldkalven" är den sjätte av totalt sex filmer som bygger på Helene Turstens storsäljande deckare om kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor på mordroteln i Göteborg.
De övriga filmerna är "Tatuerad torso", "Glasdjävulen", "Den krossade tanghästen", "Nattrond" och "Eldsdansen".
Filmen är bra och handlingen är spännande för mord bland nätpokermiljonärer och finansvalpar är emellanåt mycket spännande och även om jag ganska snart kan räkna ut vem - i den lilla kretsen misstänkta - som är mördaren och med vilket motiv morden sker.
Så nu ska jag kolla in alla de andra trots att jag börjar med den sista i serien först.Verkar ej spela så stor roll.


Filmens handling

En man hittas ihjälskjuten i bakluckan på en bil. På ena handen är fyra fingrar avklippta. Mannen var delägare i ett nätpokerbolag som snabbt utvecklades till ett flermiljonföretag som sedan gick i konkurs. Strax därefter hittas ännu en delägare mördad. Den tredje och sista delägaren Sanna är ännu i livet, men lever under ständiga hot.

Polisen hittar till slut tre av det första offrets avklippta fingrar, men var finns det fjärde fingret? Vem ska mördaren skicka det sista fingret till? Och varför är fingrarna avklippta?
Bilden och film hämtad här

2008-09-20 @ 00:01:56 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (19) Trackbacks ()


Veckans dikt
Det glimmar i guld och klaraste rött,
det prasslar så sakta i parken,
ty hösten är kommen, och almar och lönn
de fälla nu bladen till marken:

"Så fall, våra blad, fall mjukt och lätt!
Vi väva ett täcke så varmt och så tätt,
vi väva ett täcke åt marken.

Se vintern är nära, och vädret är grått,
nu måste vi värma och lysa!
Vi väva ett täcke så varmt och så gott,
att blombarnen icke må frysa.

Sov gott, alla blombarn, sov gott, sov sött,
Vi väva ett täcke i gyllene rött,
vi väva ett täcke åt marken.

Text: Elsa Beskow
********************************************************************************************************'

2008-09-19 @ 09:22:43 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (18) Trackbacks ()


Tack kära moster...


Den här fina tröjan har moster Anki stickat åt mej tack så mycket!!!


********************************************************************************************************************************

Det här halsbandet fick Jennifer av moster Anki som en 15-årspresent..
Halsbandet är köpt i Thailand när min goa moster var där.
Ordet på halsbandet har en betydelse fast moster minns ej vad det var,kanske nån här som kan Thai?
********************************************************************************************************************************
2008-09-18 @ 16:37:02 Permalink Vänner Släkt Kommentarer (27) Trackbacks ()


Hope

Nu har jag varit sådär dum igen,jag har sträckläst en bok och har precis läst ut boken "Hope" av författarinnan Lesley Pearse.Jag kunde helt enkelt inte sluta läsa den.Började med den på söndag kväll och igår tog den slut.
Måste helt enkelt läsa mer böcker av den här författarinnan för hon skriver på ett sånt sätt att det ej går att släppa boken.
Boken Hope utspelar sig under slutet på 1800-talet och man trollas snabbt in i berättelsen.
Den är både spännande,kärleksfull och även historisktbeskrivande.Huvudpersonen Hope får verkligen kämpa sig fram i livet.
Jag rekomenderar boken starkt.Författare: Lesley Pearse
Utgiven: 200806,
 Antal sidor: 620
Beskrivning av boken
   Hope är en dramatisk kärlekshistoria i krigets skugga. När Hope är nyfödd förs hon bort från den rika familjen Harvey på Briargate Hall till en liten by i närheten. Där växer hon upp som i den fattiga, kärleksfulla familjen Renton, och hennes sanna identitet förblir en hemlighet. Hopes idylliska barndom får ett abrupt slut den dagen hon råkar bli vittne till en hemlig kärleksaffär på familjen Harveys gods. Hon tvingas genom utpressning ge upp sitt liv i Somerset och lämna sin älskade familj för att aldrig återvända. Förtvivlad och utfattig kämpar Hope för att överleva i Bristols slumkvarter. Men mitt ibland det förödande kolerautbrottet visar Hope ett oerhört mod som skicklig sköterska, en fallenhet som så småningom tar henne till Krimkriget och de fasansfulla slagfälten. Men Hope kommer att återvända till England och möta de personer som fördrev henne därifrån. De mörka familjehemligheterna är inte för evigt tystade ...

Lesley Pearse fick sitt stora genombrott som författare med romanen Georgia och hon är numera en av de mest älskade brittiska författarna.
. Lesley Pearses huvudpersoner är både starka och svaga och tvingas kämpa hårt för att bli lyckliga. De är lätta att ta till sitt hjärta och berättelserna lockar både till skratt och tårar.


Om boken och bild hämtad här

Böcker som Lesley Pearse har skrivit:
Georgia (1993
Tara (1994
Charity (1995
Ellie (1996)
Camellia (1997)
Rosie(1998)
Charlie (1999)
Never Look Back (2000)
Trust Me (2001)
Father Unknown (2002)
Till We Meet Again (2002)
Remember Me (2003)
Secrets(2004)
A Lesser Evil(2005
Hope (2006)
Faith (2007)
Gypsy (2008)
GeorgiaTaraCharityEllie
CamelliaRosieCharlieNever Look Back
Trust MeFather UnknownTill We Meet AgainRemember Me
SecretsA Lesser EvilHopeFaith
Gypsy

Böckerna hämtade på Lesley Pearses hemsida
************************************************************************************************************************************
2008-09-17 @ 18:45:43 Permalink Böckernas värld Kommentarer (19) Trackbacks ()


Troll forts...


Kolla här är de ju mamma,trollen som kommer fram bara när det är fullmåne...

Å där ....kolla ser ni det är faktiskt ett mystiskt troll........

va mörkt det börjar bli redan på eftermiddagen när man går i skogen bland alla troll....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2008-09-16 @ 19:16:13 Permalink Djur/Fåglar/Insekter Kommentarer (32) Trackbacks ()


Falsk krupp

Min Nellie får det ibland och det låter verkligen läskigt.Men hon är så himla duktig och lugn fast det låter som om hon ej ska få luft och hostan låter som om hon skäller som en hes hund
.Inatt satt jag med henne på balkongen en lång stund och jag gav henne Mollipect.Idag är hon lite hostig men inget annat.Alltid när hon får falsk krupp  brukar det bli en förkylning av det så vi får väl se..
Min son hade det med när han va liten så jag blev ju inte lika rädd första gången det kom på Nellie.
Min natt och Nellies har varit jobbig men det knepiga är att när Nellie är sjuk på nätterna och ej sover speciellt mycket så nog tusan är hon inget trött  dagen efter.Var får barn energi från.?Skulle vilja ha lite av den!
Fast det förstås när Nellie  väl somnat en sån natt så ligger jag vaken och lyssnar så att ungen andas,svårt att få ro när man vet att älsklingen har det svårt.Kan bara säga att jag är Skit trött idag.

Vad är falsk krupp?

Krupp eller pseudokrupp-falsk krupp är en sjukdom som orsakas av virus och som drabbar små barn.
Falsk krupp är en hastigt påkommande virusutlöst inflammation i de övre luftvägarna. Den är lokaliserad till strupen och den omgivande vävnaden. Det karaktäristiska symptomet är hosta som låter som ett sjölejon som skäller.
andra symtom är heshet och väsande andning med andnöd, som beror på att luftstrupen har svullnat. Symtomen kommer oftast på kvällen när barnet legat en stund.
På engelska kallas pseudokrupp vanligen för enbart croup, vilket betyder krupp. Av den anledningen har barnläkare föreslagit att pseudokrupp bör kallas för bara krupp, eller viruskrupp.
Krupp är, liksom andra luftvägsinfektioner, vanligast på hösten och vintern. 
Egenvård vid falsk krupp-
*Försök få barnet att lugna ner sig och förhålla sig själv  så lugntsom möjligt.
*Se till att barnet sitter upp,det underlättar andningen,
*ge rikligt med dryck,
*ge febernedsättande om feber uppstår
*packa in barnet varmt och ta med det ut i torr, kall luft.
*jag har fått Mollipect utskrivet att ge vid alltför besvärande hosta
*Sök vård om barnet blir slött och även omdu själv tycker det är otäckt.. 
Fakta hämtad här och här
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2008-09-16 @ 14:24:40 Permalink sjukdomar Kommentarer (25) Trackbacks ()


Mamma

MAMMA

Innan jag blev mamma,
lagade jag och åt varm mat.
Jag hade kläder utan fläckar
Jag kunde sitta i lugn och ro och prata i telefonen.


Innan jag blev mamma,
sov jag så länge jag önskade,
och oroade mig aldrig över hur sent jag kom i säng.
Jag borstade mitt hår och mina tänder varje dag.


Innan jag blev mamma,
städade jag mitt hus varje dag.
Jag klev aldrig över leksaker.
Jag glömde aldrig texten till vaggvisorna.


Innan jag blev mamma,
oroade jag mig aldrig för om mina växter var giftiga.
Jag tänkte aldrig på vaccinationer.


Innan jag blev mamma,
hade jag aldrig kräkts på, bajsats på, spottats på,
tuggats på, kissats på,
ej heller blivit nypt av små fingrar.


Innan jag blev mamma,
hade jag fullständig kontroll över mina tankar, min kropp.
Jag sov hela natten.


Innan jag blev mamma,
hade jag aldrig hållit hårt i ett skrikande barn,
så att läkaren kunde ta prover och ge sprutor.
Jag blev aldrig härligt lycklig över ett enkelt leende.
Jag satt aldrig uppe sent och tittade på ett sovande barn.


Innan jag blev mamma,
hade jag aldrig suttit med ett sovande barn i famnen,
för att jag inte ville lägga ner det.
Jag kände aldrig mitt hjärta krossas i tusen bitar,
när jag inte kunde stoppa smärtan.
Jag visste aldrig att någonting så litet,
kunde påverka mitt liv så mycket.
Jag visste aldrig att jag kunde älska någon så mycket.
Jag visste aldrig att jag kunde älska att vara mamma.


Innan jag blev mamma,
visste jag inte hur det kändes att ha hjärtat utanför kroppen.
Jag visste inte hur speciellt det kunde kännas att mata en hungrig baby.
Jag kände inte till dessa band mellan en mamma och hennes barn.
Jag visste inte att någonting så litet kunde få mig att känna mig så betydelsefull.


Innan jag blev mamma,
hade jag aldrig gått upp mitt i natten var tionde minut för att se att allt var bra.
Jag hade aldrig känt till värmen,
glädjen, kärleken, hjärtesorgen, undret eller tillfredsställelsen
över att vara en mamma.
Jag visste inte att jag var i stånd att känna så mycket ...
innan jag blev mamma.

Den känslan man får av att vara mamma kan inte mätas med något annat...


Fick den på mailen en dag visst är den fin!!

2008-09-16 @ 08:43:08 Permalink Tankar Kommentarer (15) Trackbacks ()


Troll
Trolltider är det nu ute i skogarna.
Nellie och jag hittar små troll överallt när vi är ute i skogen,de bor under broar,vid stubbar,under stenar,ja överallt...Har ni sett dem ni med ?
Vet ni att det finns förtrollade troll ute i skogarna nu och de kommer bara fram ibland.Det har Nellie sagt.Alla de stenarn som har mossa på sig sån där grön mossa ni vet,det är troll det!!!
Jag förknippar troll som är snälla och hjälpsamma,fast man läser mest om trollen i sagans värd som är elaka!!
I folktron är troll lite av ett gruppnamn för naturväsen som var svåra att sätta fingret på i äldre tider. Trollen kunde variera högst avsevärt både i storlek, utseende och lynne. Ibland sades trollen vara mycket lika människor och ibland totalt väsenskilda.
**********************************************************************************************************************************
2008-09-15 @ 16:46:52 Permalink Djur/Fåglar/Insekter Kommentarer (24) Trackbacks ()


Boktips

Jag har precis läst ut boken "En man med litet ansikte".Av författarinnan Helene Tursten.En man med litet ansikte är den sjunde fristående boken om kriminalinspektör Irene Huss på våldsroteln i Göteborg.Inledningen är snabb och tuff och man sätts rakt in i en spännande jakt på en smitare som tillslut trasslar in sig i Trafficking världen.Trafficking-härvan känns trovärdig och precis så obehaglig som den ska, och polisens utredning tuffar ju på i hårt tempo.
Frontfiguren i Helene Turstens böcker heter Irene Huss och jobbar vid Göteborgspolisen.  Jag har läst de andra böckerna om Irene Huss och det som är lite kul är att man får ta del av både Irenes spännade liv som kriminalare och även hennes privatliv.
En läsvärd bok !

Om boken:
De två poliserna utanför gatuköket tror knappt sina ögon. Rakt mot dem kommer den nyss efterlysta BMW:n i rasande fart. De tar upp jakten och blir vittne till hur bilen mejar ner en fotgängare. Polisen sätter in alla resurser och får upp ett spår som leder till en mörk gammal jordkällare och ett makabert fynd. Jakten på en ung flickas mördare för kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor in i en värld där man handlar med människor och ett liv helt saknar värde. Verksamheten bedrivs där polisen minst anar det och har förgreningar i hela Europa.

Hemma försöker Irene få vardagslivet att fungera. Tvillingdöttrarna Jenny och Katarina är redo att ta steget ut i vuxenvärlden. Irenes mamma har vacklande hälsa och är ständigt ett dåligt samvete. Att Irenes man Krister är deltidssjukskriven från sitt kökschefsjobb blir nästan en lättnad för henne ­ men vad händer när inte han orkar dra hela lasset längre? Samtidigt ägnar Irene dagarna åt att bekämpa grov internationell kriminalitet ­ och nu verkar det som om en av traffickingvärldens mest hänsynslösa hallickar befinner sig i Göteborg.


En man med litet ansikte
Helene Tursten
Utgiven: 200703,
 Antal sidor: 324
Om boken och bild hämtad här

Bibliografi:
- Den krossade tanghästen 1998
- Nattrond 1999
- Tatuerad torso 2000
- Glasdjävulen 2002
- Kvinnan i hissen och andra mystiska historier 2003
- Guldkalven 2004
- (redaktör:) Svarta diamanter 2004
- Eldsdansen 2005
- En man med litet ansikte 2007

 Böckerna håller på att filmatiseras och det ska bli sammanlagt 6 filmer.


Hemsidan Irene Huss
***********************************************************************************************************************************
2008-09-14 @ 19:15:07 Permalink Böckernas värld Kommentarer (20) Trackbacks ()


Höstmarknad

Och här är dungen, där göken gol,
små töser sprungo här
med bara fötter och trasig kjol
att plocka dungens bär,
och här var det skugga och här var sol
och här var det gott om nattviol,
den dungen är mig kär,
min barndom susar där. Gustav Fröding


Här är Nellie vid Frödings minnessten som ligger i Alster utanför Karlstad


Oj va den är stor Nellie och Emil kollar in minnesstenen...


Det är höstmarknad på Alsters Herrgård den här helgen.Alltid mysigt att kolla vad som finns bland stånden,
Gustaf Fröding föddes och bodde sitt första år här på Alsters herrgård som ligger utanför Karlstad i Värmland.

Det var en tjej som visade upp sina tomtar och troll som hon gjort de va helt otroliga,hon gjorde allt i naturmateriel och de roliga va att hon hade skrivit om de olika figurerna vad de var för naturväsen.

Här är en Bergatrollfamilj.

Och en Vättfamilj
Bilderna är lånade hos:Annalena Edman-Ylven

*******************************************************************************************************************************
2008-09-13 @ 16:12:23 Permalink Allmänt Kommentarer (41) Trackbacks ()


Fundering
Tro på Dig själv

Varför är det så svårt att tro att man är bra,

att känna att just jag är den jag helst vill va.

Nå´n annans kvalitéer är sånt man bara vet,

men uppskattning från andra tas emot med tveksamhet.

Tänk om vi bara kunde byta plats ett litet tag

och genom andra ögon se oss själva för en dag.

Då skulle du få veta det du inte tror på nu

- att det är helt fantastiskt att det finns någon som du.

                                                                     Siv Andersson
***************************************************************************************************************************************************************************************

2008-09-12 @ 14:15:05 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (22) Trackbacks ()


vackert

Nu står jag snart inte ut med detta skitväder.
Jag tror jag sticker till Australien igen!!!

Det  här är Jervis Bay!!
Ligger på Sydkusten i New South Wales.

Å här var det underbart!!!
*********************************************************************************************************************************'

2008-09-11 @ 16:23:13 Permalink Stränder Kommentarer (37) Trackbacks ()


Ödet

Vissa dagar speciellt sånna här gråa och trista  känns ibland allt bara för jävligt. Idag är en sådan dag.Dessa dagar funderar jag väldigt väldigt mycket,
en sak jag kom på idag när jag va på min rastpromenad var:,Vad är ödet? Är ödet förutbestämt eller är det slumpen som avgör vad som kommer hända?Kan man styra sitt öde?
Ödet var för längesedan något abstrakt, något gestaltlöst som man inte riktigt kunde placera, men mot vilken människor hela tiden förgäves kämpade mot. Under de gamla grekernas tid brukade man kalla det hybris (övermod) om en individ försökt resa sig.

Många menar att ödet visar vägen i livet att det som är menat ska ske och det sker i sinom tid,men är inte det själva livet?

Jag tror att motgångar och olyckliga händelser  faktiskt kan vändas till något positivt även om det är tungt precis när allt känns botten. För tänk vilka lärdomar man kan få av det jobbiga.Samtidigt undrar jag är det då ödet att en människa blir sjuk,en person vinner 50 miljoner kronor,en annan dör alldeles för ung.Är inte detta slumpen?Eller är detta verkligen ödet??
Kan säga att jag inte alls tror på ödet  för vem är det  isånna fall som har den makt att styra över alla andra? .
Hmmm blir invecklat det där.


Determinism=Man tror på ödet
Istället för att förespråka att människan är fri så menar determinismen att allting är förutbestämt. Människan har inga fria val, inga valmöjligheter. Istället bör hon försöka förstå vad "ödet" bestämt åt henne och vara nöjd med den roll livet tilldelat henne.

Öde,
sammanfattningen av de händelser, som en varelse upplever under sitt levnadslopp till lycka eller olycka. En människas öde bestäms av hela den mångfald inre och yttre orsaker, som påverka henne, hennes medfödda
andliga och kroppsliga natur, de omständigheter, under vilka hon lever, och hennes egna av viljan ledda handlingar.
enligt Wikipedia
Ödet
 kan även liknas vid en viss förutbestämd följd av händelser som någon eller något oundvikligen kommer att uppleva eller utsättas för.
enligt:Susning

Klicka för mer information om detta ordspråk! Ditt öde ligger i ditt eget bröst.
Friedrich von Schiller (1759-1805)
 

2008-09-10 @ 18:31:55 Permalink Tankar Kommentarer (23) Trackbacks ()


Ut i svampskogen

Ja nu är ju jag en person som ej äter svamp,ibland kan jag ta en pizza med svamp fast det mesta pillas bort innan de når min mun,,
Tycker att det är alldeles för många som stryker med av alla luriga svampar som de plockar och de tror har hittat matsvamp..
Fast med Petras lektioner om giftiga svampar vet jag vad jag ska använda för svamp om jag ska förgifta nån....
Men men idag gick jag ,Nellie och Petra en härlig skogstur och Petra hade med sig en påse ifall vi skulle hitta någon svamp.Och det gjorde vi minsann.
Oj va svamp vi hitta!!


Kolla in mina Trattisar


Ännu mer svamp!!!

Kolla, kolla snabba er

Den här svampen va visst ätlig,Fårticka..
*********************************************************************************************************************************

Här sitter en liten pirat hon är specialpirat för hon är världens bästa tjuv.
Va tusan lär sig ungarna på dagis nuförtiden!!
********************************************************************************************************************************
2008-09-09 @ 19:38:59 Permalink Vänner Släkt Kommentarer (32) Trackbacks ()


en flyttfågel

vill jag va..
 bilden lånad här

Fattar inte att jag står ut att bo här i Sverige,har skrivit om det förut för jag avskyr ju när det är kallt och grått,
känner mej som en björn som ska gå och sova nu under den mörka årstiden.
Nu har inte solen visat sig på flera dagar och jag känner mej helt slut då.Jag är verkligen beroende av solen och dess dyrbara D-Vitaminer.
Jag skulle vara en flyttfågel ,för  tänk att få sväva där uppe i luften vad mycket jag skulle få se..Vad enkelt det skulle vara att förflytta sig,att hänga på när de andra packar ihop sig då hösten kommer  och flyga iväg till varmare breddgrader.
Lite häftigt är det faktiskt med flyttfåglar,tänk de har ingen packning med sig,ingen GPS eller kompass utan de har helt enkelt en inbyggd  "magnetkompass" med sig för att orientera sig med och den är överraskande känslig och exakt.
90 procent av Sveriges fågelpopulation flyttar till mildare klimatzoner utanför Sverige. Det innebär att cirka 450 miljoner fåglar lämnar Sverige varje år.

"Fåglar kan använda olika orienteringsmetoder samtidigt. Många arter kan orientera sig såväl efter magnetfältet som efter solen och stjärnhimlen. Magnetfältsorienteringen bygger på att fåglarna kan känna av magnetfältets lutning i förhållande till jordytan. Därigenom kan de bestämma sin position i nord-sydlig riktning. Ju mer vertikalt magnetfältet är ställt desto närmare befinner sig den magnetiska polen" Texten  lånad här 

Ja nu packar jag väskan och drar iväg ska ni med...


Min syrra med familj är på Mallis,åå va härligt för dem,är underbart väder där runt 30grader och medelhavet är så varmt och skönt.Hoppas de njuter för fullt och tänker på mej när de tar en iskall Sangria.
************************************************************************************************************************************
2008-09-09 @ 14:59:53 Permalink Tankar Kommentarer (12) Trackbacks ()


Arn

Äntligen har jag kollat in den första Arn-filmen.Har tänkt att kolla in den jättelänge men det har aldrig blivit av men nu är den sedd.
Nu måste jag ju kolla in 2an med.
Jag tyckte den va jättebra,nu har ju inte jag läst boken så jag hade inte några förväntningar alls..
Filmerna om Arn Magnussons spännande liv är baserat på Jan Guillous 3 romaner om Arn, som blev 2 filmer.
Arn - Tempelriddaren gillades av folket men sågades av proffsen. Bland annat fick filmen Biopublikens pris.Jag tyckte att filmen var mycket välgjord.
Inspelningarna har till största delen ägt rum i Västra Götaland men också i Marocko (Heliga landet) och i Skottland (skogsmiljö, kyrkointeriörer och interiör Varnhem bla).  Regissören Peter Flinth och scenografen (production designer) Anna Asp har tillsammans med flera medarbetare letat naturmiljöer och kulturbyggnader i landskapet.Det är den dyraste filmen 210 miljoner kronor i svensk filmhistoria.

Orig. titel:
Arn
Genre:
Drama/Krig
Regi:
Peter Flinth
I rollerna:
Joakim Nätterqvist
Sofia Helin
Stellan Skarsgård
Bibi Andersson
Michael Nyqvist
Gustaf Skarsgård
Lina Englund
Biopremiär:
25 december 2007
DVD-premiär:
17 juni 2008


 Arns hemsida
2008-09-08 @ 19:48:27 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (31) Trackbacks ()


Jennifer 15ÅR

Idag fyller min goa Jennifer 15 År.GRATTIS!!!
Hon har blivit firad ordentligt ,i fredags av sina vänner och idag av mormor och morfar,Petra +sönerna,Karin+Isabell,Malin+Felix,och av syskonen.Och Joel såklart!!Nu har hon åkt iväg till hennes pappa och blir firad av släkten där.

15 ÅR

Oj va mycket fina saker hon har fått.

Herregud jag har nu  varit mamma i 15 år.Kommer inte ihåg hur man är när man inte är mamma!!
Minns det som det va igår när jag fick upp ett litet troll på magen och där var hon med stora mörka  ögon som kollade in mig och hennes pappa.Hon tog mej med storm och den här lilla trollungen blev och är älskad över allt annat...
Jennifer var som en liten Monchichi de där små aporna som fanns då.Här är Jennifer bara nån timme gammal,så fin och gooo va hon då!

Se på hennes mörka hår,vi klippte hennes lugg första gången då hon va 4mån.

Någon dag gammal bara!!

1år har nu gått..

2år

3År


Skolkort från åren som gått,(den halvan som är täckt är Jonathan med på)

Min Jennifer är en
Sömntuta    Kakmonster sprallig
 som jag älskar så som bara mammor kan.....
***********************************************************************************************************************************
2008-09-07 @ 17:21:52 Permalink Speciella dagar Kommentarer (35) Trackbacks ()


Marsipanbaby

Kolla in det här.
Jag fick ett mail idag av Carina.Kan ni fatta att det är Marsipan?
Visst är de bara sååå gulliga.

Camille Allen är det som har skapat dem.
Camille Allen är från Canada hon gör ofta sina babysar i lera men även i Marzipan.
Vilket himla pilljobb hon gör.Men åå så otroligt vackra små konstverk hon gör.
Om jag skulla haft en sån vacker baby på doptårtan skulle jag verkligen inte vilja förstöra den genom att sätta kniven i den.
*************************************************************************************************************************************
2008-09-06 @ 16:04:24 Permalink Allmänt Kommentarer (26) Trackbacks ()


veckans dikt

GRUBBEL

Det är så erbarmligt lite
en människa kan förstå.
Man skulle ej grubbla och tänka
men tänker och grubblar ändå.
Och dagarna fogas till veckor,
veckorna fogas till år.
Man skulle ej snärjas av grubbel
så hastigt som livet går.
Nils Ferlin
************************************************************************************************************************************
2008-09-05 @ 18:23:54 Permalink Citat/Ordspråk/Dikter Kommentarer (21) Trackbacks ()


September

Nu har vi kommit in i den 9,e månaden ;September.
Oftast brukar september vara en vacker höstmånad och jag hoppas att september bjuder på en solig och skön månad för nåt mer rusk behövs verkligen inte nu efter den regniga augusti som va.
För mej är september en mycket speciell månad då två av mina tre barn är födda då.Nellie den 1e och Jennifer den 7e.
Det föds ganska många barn i september,måste väl bero på att det är så trist och mörkt i december så folk vill ha det extra mysigt då eller?
Hösten börjar komma nu man ser det på träden och på sommarblommorna och man känner det i luften.
På mornarna brukar det ofta vara fuktigt och ibland dimma,ser lite mystiskt ut tycker jag.


Trots att september är den nionde månaden enligt vår gregorianska kalender betyder namnet den sjunde månaden. Det beror på att man år 153 f.Kr. flyttade årets början till januari istället för mars, där den tidigare legat.
September kallades förr i Sverige för höstmånad

Fakta hämtad här
*********************************************************************************************************************************
2008-09-04 @ 22:53:06 Permalink Speciella dagar Kommentarer (20) Trackbacks ()


TV-TIPS

I kväll visas dokumentären "Mitt huvud är en torktumlare" på 1an kl.21-22

Svensk dokumentär från 2008. Många av oss har, eller lever med någon som har, ADHD. Nästan hälften av fängslade kriminella har diagnosen. Många andra märker att något inte stämmer eller att de inte är som andra. Hur är det att leva med ADHD och hur möter samhället detta? Vilket ansvar har skola och socialtjänst? Bandyspelaren Per Fosshaug berättar om sin ADHD-utredning och resultatet av den avslöjas i filmen. Bland övriga medverkande finns journalisten Annika Sundbaum-Melin och professorerna Christopher Gillberg och Russell A Barkley. Även 06/09 i SVT1 och 10/09 i SVT1.
. I "Mitt huvud är en torktumlare" får vi följa utredningen som leder fram till att Per, drygt 40 år gammal, får diagnosen adhd
(Attention-deficit/Hyperactivity disorder).
För en person med adhd är förmågan att planera, organisera, överblicka och upprätthålla koncentrationen nedsatt. Kombinerat med en stresskänslighet och svårigheter att förstå de sociala koderna hamnar många i problem redan i förskolan.
Känslan av tidigt utanförskap är den gemensamma nämnaren för dem som medverkar i dokumentären, vilket också bekräftas av forskaren Christopher Gillberg, som menar att det är skolan som knäcker många barn med adhd för gott.

Jag måste kolla in den,ikväll ..
.
*********************************************************************************************************************************
*******************************************************************************************************************************'

2008-09-04 @ 17:05:49 Permalink Filmtips/TV Kommentarer (15) Trackbacks ()


En skyddsängel
.....sänder jag till min underbart goe vän Petra som i måndags började sin otroligt tuffa cellgiftsbehandling.Du är den modigaste och bästaste jag vet...

Om idag inte var en ändlös landsväg
och i natt en vild och krokig stig
om i morgon inte kändes så oändlig
Då är ensamhet ett ord som inte finns

Men bara om min älskade väntar
och om jag hör hennes hjärta sakta slå
Bara om hon låg här tätt intill mig
kan jag bli den jag var igår

Jag kan inte se min spegelbild i vattnet
Jag kan inte säga sorgelösa ord
Jag hör inte mitt eko slå mot gatan
Kan inte minnas vem jag var igår

Det finns skönhet i flodens silversånger
Det finns skönhet i gryningssolens sken
Men då ser jag i min älskades öga
en skönhet större än allting som jag vet!

Och bara om jag vet att hon väntar
och om jag hör hennes hjärta sakta slå
Bara om hon låg tätt intill mig
kan jag bli den jag var igår
 Bob Dylan "Tomorrow is a long time" svensk översättning Ulf Dageby)

*******************************************************************************************************************************


Den sorters Cytostatika - (FEC -, fluorouracil,epirubicin och cyklofosfamid. )Petra får  är speciellt bra mot bröstcancer.
Cytostatika används i Petras fall för att minska risken för återfall eftersom hennes tumör redan opererats bort.Den här sorterns behandling kallas   adjuvant behandling.
Cytostatika skadar tumörcellerna och förhindrar att de delar sig och blir fler. Oftast påverkar cytostatika arvsmassan så att den process som gör att de skadade cellerna förstör sig själva sätts igång.
Jag har tyckt hela tiden varför ska Petra  få en cytostatikabehandling då hennes cancer  ej spridit sig till lymfvävnaden eller nån annanstans .Men de läkare som jag har följt  Petra till förklarar att man ger  en cytostatikabehandling för att förhindra att det kanske finns någon äcklig liten cancercell som cirkulerar i Petras kropp.Jag måste helt enkelt förstå detta.Fast det känns konstigt när hon va så frisk och pigg att hon nu ska va dålig och sjuk,,,

FEC-kuren är den vanligaste standarsbehandlingen och den ska Petra få vid 6tillfällen med 3 veckors intervall.
Jag hatar cancer och allt som hör till.Jag älskar min vän och hon är den modigaste jag vet.
Idag var jag och hälsade på världens tröttaste Petra och hon har börjat må illa men tack vare medicinerna så spyr hon inte än iallafall och illamåendet minskar.
Imorrn ska vi ut till det vackra Skutberget om hon orkar!!

All fakta om cytostatika hämtad här- cytostatika.
                                                                                             

2008-09-03 @ 19:59:03 Permalink sjukdomar Kommentarer (33) Trackbacks ()


Boktips

Har precis läst ut boken Fladdermusmannen .Boken var mycket bra och händelsen utspelar sig i Sydney där jag var i April  jag kände igen massor av saker därifrån.
Boken är både spännande  och även gripande.Fladdermusmannen är mycket välskriven och humoristisk på sina ställen. Den är skriven på ett mycket lättläst språk.Däremot är det  ganska många personer som är betydelsefulla i berättelsen, vilket gör att man kan tappa bort sig ibland,
Kriminalaren Harry Hole  möter den urgamla Aubiriginiska historien  och i berättelsen vävs aboriginiska myter in vilket gör boken ännu bättre.
Kan bara säga att jag måste läsa någon av de andra böckerna om kriminalaren Harry Hole.Författare: Jo Nesbø
Antal sidor: 350


Beskrivning:
   När norske polisen Harry Hole skickas till Sydney på andra sidan jordklotet, är det långt ifrån turistbroschyrernas glättiga värld han får uppleva. Tillsammans med den aboriginske kollegan Andrew Kensington ska han få fast den som mördade en kvinnlig, norsk B-kändis. Jaktmarkerna är de skitiga miljöerna i Sydneys skuggvärld, och i glädjekvarteren med dygnet-runt-service rör de sig bland horor och hallickar, cirkusartister, transvestiter och langare.
För Harry blir utredningen ett möte med det moderna Australien, de urgamla myterna och kärleken.

Böckerna om Harry Hole i utgivningsordning:
Fladdermusmannen
Kackerlackorna
Rödhake
Smärtans hus
Djävulsstjärnan
Frälsaren
Snömannen

 Om författaren.:
Jo Nesbø, född 1960, är civilekonom och en av Norges mest kända rocksångare. För sin debutbok Fladdermusmannen tilldelades han priset för bästa nordiska kriminalroman, Glasnyckeln. Thrillern Rödhake, som var hans andra bok på svenska, fick en mycket stor framgång i Sverige. Med Fladdermusmannen vann han det norska Rivertonpriset och den nordiska Glasnyckeln för 1997 års bästa kriminalroman.
2008-09-02 @ 18:33:54 Permalink Böckernas värld Kommentarer (22) Trackbacks ()


Nellie 4 År

För 4 år sedan födde jag en liten trollunge klockan 7,42.
Hon var verkligen ett litet troll.
Jag hade fått ett magiskt datum av barnmorskan att den 27/8 skulle hon komma ut men det lilla trollet var inte redo just då.
Men tillslut kom hon..

Den här lilla trollungen blev syskonens favorit och mormor och morfars lilla bustroll,ja alla som träffade henne blev tokiga i mitt lilla troll. ...

1år

Hon växte så fort och lärde sig att gå..eller springa kan man nog säga...

2år

3år

4år
GRATTIS NELLIE MIN ÄLSKADE TROLLUNGE!!!!
********************************************************************************************************************************
Överaskning 1

Kolla här vad Nellie fick av Pyrobritt idag.
Tack så jättemycket för den gulliga Ferdinand!!

********************************************************************************************************************************
Överaskning 2

Tack snälla Farmor Barbro och Stig för den här jättefina tröjan och mössan som jag fick idag..

***********************************************************************************************************************************
Tack mormor och morfar och moster Marie för de fina presenterna,de kommer Nellie ha det jätteskojigt med.
2008-09-01 @ 20:15:58 Permalink Nellie Kommentarer (35) Trackbacks ()


RSS 2.0