Debatt


Min dotter och jag blev värsta ovänner häromdagen då vi kom in på detta med att präster ska viga homopar i ett äktenskap från 1 Maj iår.
Jag är ingen homofob utan jag tycker att kärleken mellan två stycken människor oavsett kön är upp till var och en.Sen om de vill avge varandra löften så tycker jag det är ok.
Partnerskap för homosexuella och äktenskap för heterosexuella tycker jag låter bra så som det varit ett tag.

Men nu kommer  alltså Homosexuella par att kunna gifta sig i Sverige från och med 1 maj i år. Det är huvudbudskapet i motion som Moderaterna, Centern och Folkpartiet på onsdagen lämnade till riksdagen.Svenska kyrkan inte kommer att vara klar med ändringen av kyrkans vigselordning till 1 maj. Däremot ska det vara möjligt för homosexuella par att gifta sig borgerligt från och med den 1 maj. Präster i Svenska kyrkan ska även i fortsättningen ha rätt att vägra att viga homosexuella par. Däremot ska borgerliga vigselförrättare inte ges rätt att vägra. HBL

Däremot så tycker jag att om en präst INTE vill viga dem i kyrkan så får de helt enkelt välja en annan präst och enligt artikeln här ovan så är det ju så som jag tycker..
Många präster har ju bibelns ord som sin stöttesten i sina predikningar och det är väl det som är Kristendomens ord.
Nu kan ju jag tycka att Bibeln är lite mossig för den skrevs ju ner för så många år sen.Bibeln tycks säga att alla sexuella handlingar mellan personer av samma kön utgör synd och även Koranen säger så:.nu vet jag inte vart man hittar detta i de båda böckerna.Nån som vet får gärna berätta vart det står!

De som förespråkar att homosexuella ska få ingå äktenskap brukar visa dessa 2 artiklar:
 • artikel 12 i Europakonventionen, som ger alla medborgare rätt att ingå äktenskap, fordrar äktenskap för två personer av samma kön.
 • heterosexuella och homosexuella relationer skall vara lika inför lagen.


 • Äktenskap är ett juridiskt och samhällelit, och ofta också ett religiöst och andligt, avtal mellan samlevande personer. Äktenskap kan ingås religiöst eller borgerligt.
  Vanligtvis ingås äktenskapet i en särskild lokal, i en kyrka, synagoga, moské eller motsvarande vad beträffar religiösa vigslar; på ett rådhus eller liknande för borgerliga vigselceremonier.

  Den civilrättsliga regleringen av äktenskapet kom med 1734 års allmänna lag då kyrklig vigsel blev obligatorisk, som kompletterade 1686 års kyrkolag.Wikipedia


  Registrerat partnerskap eller registrerat parförhållande är den juridiska motsvarigheten till samkönade äktenskap, i de fall då lagstiftningen inte velat likställa dessa med äktenskap mellan man och kvinna Infördes 1 Januari 1995. Wikipidea
  Kommentarer
  Postat av: Anna

  Mmmm det finns många åsikter om det här..min åsikt är att alla präster måste acceptera att kärleken kan se ut på olika sätt... och att det inte alls är deras jobb att ha döma o förnedra någon..så det så!!

  2009-02-07 @ 17:08:40
  URL: http://filipendula.blogg.se/
  Postat av: bjorne

  Det där är ett ämne som är för stort för att greppa,känner några bögar och önskar dom all lycka,ikväll blir det casinot,mat 2öl och lite spel.ha en bra fredagskväll o kram.

  2009-02-07 @ 17:09:13
  URL: http://bjornesmagazin.blogg.se/
  Postat av: Inger

  Vilken söt kissemiss...

  Jag tycker inte heller att det är prästerna sak att döma, om äktenskapet..kärlek är mellan två människor. Sedan är frågan om man alltid måste gifta sig... en svår fråga....som nog kommer att ta lång tid att ta in hos många...Så jag funderar inte så mycket...men kul att debattera...men mycket känsligt för många...

  Ha det fint..kramkramen..

  2009-02-07 @ 17:13:41
  URL: http://ingeremksson.blogg.se/
  Postat av: Lena

  Det är ett ämne som kan väcka stor debatt. Som präst bör man acceptera alla människor oavsett vad man har för relation till det motsatta könet. Själv tycker jag att man ska vara man och kvinna i ett äktenskap. Men jag har inget emot de som har valt att leva med någon av samma kön.

  2009-02-07 @ 17:33:21
  URL: http://lenasoderberg.blogg.se/
  Postat av: Maria

  Bibeln skulle kanske behövs skrivas om lite. Jag tycker inte det spelar nån roll om det är två av samma kön eller en av varje. Kärleken är det finaste vi har. Så med andra ord så tycker jag att homosexuella ska få gifta sig.

  Valparna är Rhodesian ridgeback, halv syskon till Kruse.

  Kram

  2009-02-07 @ 17:56:11
  URL: http://lofgrens.blogg.se/
  Postat av: Micke

  Får gärna fylla i en egen lista men kanske ska ta det imorgon när ölen försvunnit ur kroppen ;) Annars kanske det påverkar listan där favvodrycken ska skrivas in ;)

  2009-02-07 @ 17:57:26
  URL: http://tomten.bloggagratis.set
  Postat av: felicia

  eller hur!

  2009-02-07 @ 18:08:01
  URL: http://feliciaholmgren.blogg.se/
  Postat av: britten

  jag tycker den juridiska delen av äktenskapet ska inte ligga hos en myndighet...sen kan man ju ha bröllopet hur och var man vill..det känns som det enda rätta i dag när samhället ser ut som det gör...men kärleken är inte enbart till för man och kvinna..för vem är vi att döma tycker jag...kram till er

  2009-02-07 @ 18:09:50
  Postat av: Lena

  Tuff fråga men i min mening är bibeln något som är gammalt och förlegat så det är dax att leva i 2000-talet och låta människorna idag leva därefter. Vi ska uppmuntra kärleken!

  "Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.

  Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen.

  Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.

  Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre och störst av dem är kärleken".

  Pauli brev till korinterna i 1 Kor 13:4-7, 13  Ha en trevlig kväll!

  Kram!!!  2009-02-07 @ 18:09:59
  URL: http://cruelladelena.blogg.se/
  Postat av: lena

  Min egen åsikt är den att om en präst inte vill viga ett homoxesullt par så ska han inte bli tvingad till det.Jag tycker det är upp till var och en att bestämma över hur dom vill leva sina liv.

  SV:Kortet tog jag i Las Palmas i tisdags!!

  Ha en fin kväll, kram lena.

  2009-02-07 @ 18:17:51
  URL: http://lenahellstrom.blogg.se/
  Postat av: Stefans

  Och idag har det blivit ett par dm till tyvärr :-(

  Som du säger så är det ju ganska kul, vid alla tillfällen utom då man ska köra bil. Så då kan du ju tänka dig vad jag tycker med mitt jobb ;-)

  Jag tror jag ska börja ha med mig kameran då jag jobbar istället. Visst blir det bar med mobilen också, men optiken kan ju aldrig mäta sig med en kamera.

  Ha en fin kväll.

  2009-02-07 @ 18:20:32
  URL: http://jalonen.blogg.se/
  Postat av: Leia

  Well, jag tycker att de ska få gifta sig, men kanske inte i en kyrka. Det finns så många andra ställen de kan gifta sig på och där det kan bli minst lika speciellt!

  2009-02-07 @ 18:41:55
  URL: http://onlyforever.blogg.se/
  Postat av: My

  ja eftersom kyrkan är så emot sådana äktenskap, så förstår jag inte överhuvudtaget att homosexuella VILL gifta sig i en sådan lokal!!!!

  2009-02-07 @ 19:05:41
  URL: http://myilivet.blogg.se/
  Postat av: Ulrika

  Jag tycker det är en jättesvår fråga det där. Kärleken är det största och viktigaste som finns.

  Jag är ju kristen själv men vet inte vad jag tycker i den här frågan. Jag vet att jag tycker att det inte spelar någon roll om det är kärlek mellan två människor av olika kön eller två av samma.

  Samtidigt känns det fel med tvång också, vad det gäller präster. Men samtidigt önskar jag att prästerna är öppna för kärleken och inte så fördommsfulla.

  Fast det har ju med tro och göra också, så det är svårt. Du hör hur velig jag är? :)

  Ha en fin kväll. Kram

  2009-02-07 @ 19:10:33
  URL: http://mittmirakel.blogg.se/
  Postat av: Margaretha

  Som präst borde man acceptera ALLA människor oavsett sexuell läggning!! Det är inte deras sak att bestämma vad som är rätt och fel!!!

  Kan man inte acceptera äktenskap av alla slag skall man inte vara präst ....Det är inte dom som vill viga sig som skall behöva leta efter en präst som kan göra det....

  Detta är min åsikt ... kanske lite kontroversiell men jag stär för den !!!!

  Kram på dig

  Margaretha

  2009-02-07 @ 19:37:21
  URL: http://catfriend.blogg.se/
  Postat av: tess

  Som präst ska man väl acceptera alla människor... ja tycker de verkar lite konstigt när de faktiskt inte gör det... va har de för människosyn. TUR ja inte e med i nå kyrka för sånt där står inte ja bakom.  Det är inte jag som gjort fin utan Maria men visst blev det bara sååå fint.... TACK... visst e vi söta?? De e våra bröloppsbilder. //Tess

  2009-02-07 @ 19:38:58
  URL: http://tess701.blogg.se/
  Postat av: Marie

  Mm, det har varit så mycket diskussion om detta, men jag vet inte riktigt var jag själv står i frågan. Jag funderade faktiskt på det häromdagen nu när debatten har kommit upp igen...men jag vet faktiskt inte...jag får nog fundera ett tag till.

  2009-02-07 @ 20:50:02
  URL: http://http:www.alltiallon.se
  Postat av: Fia

  Visst är det märkligt att det där ska kunna bli ett problem. Människor som älskar varandra och vill leva tillsammans borde ju kunna få juridisk trygghet och få sitt förhållande välsignat.

  2009-02-07 @ 21:54:56
  URL: http://neverkeso.blogg.se/
  Postat av: Sus i dus

  Ja detta kan nog debatteras i oändlighet!  Kram Sus

  2009-02-07 @ 21:56:59
  URL: http://sus68.blogspot.com
  Postat av: Mimmi

  Det är en fråga som är så svår att kunne besvara utan att det blir en massa väsen .. alla tycker olika .så har det varit sen vi kom till jorden

  Men jag kan hålla med om det som en annan skrev här .. visst kan de gifta sig .men måste det vara i en kyrka? när det har blivit så mycket debatt om det så tycker jag samma som en annan här också skrev .. varför gifta sig i en kyrka där prästen inte vill viga .. ta en annan kyrka eller gifta sig borgligt

  2009-02-07 @ 21:58:16
  URL: http://mimmi-antikrundan.blogspot.com
  Postat av: Nilla

  Goo kväll..

  Hett ämne ungefär att säga till en jägare att varg inte borde skjutas..snygg jämförelse va he he men ha det bra

  2009-02-07 @ 22:14:52
  URL: http://fnilla.blogg.se/
  Postat av: Inger Maryissa

  Jag är heller inten homofob, utan tycker att alla har rätt att älska vem man vill oavsett kön.

  För äkta kärlek är ju det viktigaste här i livet.  Samtidigt kan jag ärligt erkänna att det känns lite konstigt det med vigsel av homosexuella par.

  Men kanske det är därför det är så nytt och annorlunda...

  Jag tycker nog också att präster som känner sig obekväma i att viga homosexuella inte ska tvingas till det.

  För det är nog inte så roligt för ett par att vigas av en präst som inte gillar det.

  Så jag tycker också att det i så fall är bättre de väljer en präst som inte är emot det.  Åter igen så bra information du ger oss här.

  Kramar

  2009-02-07 @ 22:19:10
  URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
  Postat av: Lisa

  Vilket bra debattämne, heder åt dig!! Jag är inte en person som är troende, religiös eller homofob.

  För min del tycker jag att det är helt ok för homosexuella att gifta sig var de vill och hur de vill. För mig handlar det inte om kön utan om människor. Kärlek mellan människor är och måste vara det som står över allt annat. Sedan kan jag tycka att de präster som vägrar viga par av samma kön kanske inte skall vara verksamma inom den Svenska Kyrkan. Det gäller för övrigt de som inte accepterar kvinnliga präster också. Bra ämne Soffie!! Kram till dig

  2009-02-07 @ 23:58:44
  URL: http://livscoach.blogg.se/
  Postat av: Malin

  Kärlek är kärlek, vare sig det gäller mellan man och kvinna eller man- man, eller kvinna- kvinna... Kärlek gör oss starka oavsett... kramiz M

  2009-02-08 @ 00:01:04
  URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/
  Postat av: AtDeHyDi

  Tänk vad trist om vi alla tyckte lika ;-)

  Inget som går upp mot en riktig debatt ...

  2009-02-08 @ 01:29:09
  URL: http://atdehydi.blogg.se/
  Postat av: Kattis

  Godmorgon!

  Dubbeltack ska du ha.

  Sen håller jag med dig.

  Helt och hållet.....men vad bråkade du och dottern om då?? Höll hon inte med dig?

  HA en skön söndag!

  KRAM

  2009-02-08 @ 09:03:59
  URL: http://kattis11.blogg.se/
  Postat av: Ulla

  Jag har inga problem med att även homosexuella par skulle få kalla sitt "giftermål" äktenskap istället för registrerat parnerskap. Vidare tycker jag inte, som flera skrivit, att det inte är prästers rätt att döma kärlek mellan två människor oavsett om de är olika kön eller samkönade.

  2009-02-08 @ 10:28:19
  URL: http://ulla67.blogg.se/
  Postat av: Annelie

  Jag tycker det ska vara lika för alla. Vad man som präst anser så är det inte prästens rätt att avgöra. Det måste ske proffisionellt och vi lever ju faktiskt under 2000- talet  ...svårt ämnet detta.  Ha en fin dag! kram

  2009-02-08 @ 13:42:48
  URL: http://rospinglan.blogg.se/
  Postat av: Lena

  Jag anser inte att en präst ska tvingas att viga ett homosexuellt par om prästen har problem med detta. Vilket kan tänkas då bibeln talar om man och kvinna...  Jag har förmodligen samma syn som dig Soffie.

  2009-02-08 @ 14:47:15
  URL: http://lenakald.blogg.se/

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback
  RSS 2.0