Cypern 1989-06-12~~06-26/2001-06-05~~06-13

Cypern har jag varit 2gr.1989-06-12----06-26              2001-06-05----06-13
Första gången åkte jag,Pär,Roger och Marie dit då bodde vi i Ayia Napa ett riktigt partyställe.
Andra gången åkte jag och min dotter Jennifer dit vi bodde i huvudstaden Larnaca.

Från början är Agia Napa ett gamlmalt fiskeläget som har utvecklats till Cyperns mest mångsidiga resmål.
Vi var där i 14dagar och hyrde motorcyklar som tog oss runt till olika ställen.
Tyvärr så krockade Roger och Marie.På Cypern är det vänstertrafik och jag tror att det hade stor betydelse för att det gick som det gick.Marie bröt benet mycket illa och blev opererad där.Så nu vet vi hur Cypriotisk sjukvård funkar.

Trots det inträffade hade vi härliga veckor på Cypern som bjöd på god mat och värme.Temperaturen låg mellan 28-33grader och vattnet var ca.23 Underbart.

Mitt i byn Ayia Napa  ligger ett intressant medeltida kloster, omgivet av en hög mur, tillägnat Skogens Moder. Dess 1500-tals kyrka, som är uthuggen ur berget, ligger delvis under markytan. Lokaliteterna på kyrkans västra sida tillhör Kyrkornas världsråd. Framför södra porten står ett sykomorträd, som man tror vara över 600 år gammalt.


Jag och Pär var på utflykt upp i Trodosbergen som ligger utanför Nicosia som också kalas cyperns hjärta. Bergen är i sig själv en kolossal syn, men de ruvar också på nio byzantinska kyrkor som alla fått UNESCOs stämpel "ett av världens kulturarv uppe i bergen såg vi utgrävningar.
Vi kollade på Mosaikerna i Paphos, Dionysos hus, Theseus hus och Aions hus, dessa villor för de förmögna från 200-talet med sina enastående mosaikgolv anses vara de finaste i östra Medelhavsområdet. Motiven för de flesta vackert komponerade mosaikerna är hämtade från den grekiska mytologin. mosaikgolvsåg en gammal Amfiteater oj vilken akustik det var där

Afrodite vi badade vid Afrodites födelseplats,
Om man simmar runt den lilla klippan ska man visst hålla sig 10år yngre.jag gjordet inte för fyy vad kallt det var i vattnet här..
Afrodites födelseplats eller -Petra tou Romiou, enligt sägnen uppsteg kärlekens och skönhetens gudinna Afrodite ur havets vågor just på denna utsökta natursköna plats. Det grekiska namnet Petra tou Romiou (Grekens sten) är förknippat med en legendarisk gränsvakt från den bysantinska tiden, Digenis Akritas, som med sina uppseende väckande krafter höll de rövande saracenerna på avstånd. Det sägs att han vid en sådan sammandrabbning kastade ett stort stenblock (petra) mot sina fiender.


         
Nissi Beach,


Nissi Beach ligger vid Famagusta Bay, har fin kritvit sand och klart vatten. En av de bästa stränderna på ön.
Nissi beach ligger ca 3 km från Ayia Napas centrum.Stranden finns med på nästan alla vykort från Cypern.Här kan man se Pelikaner.

Grecian beach
Stranden  ligger en kvarts promenad från Aiya Napa.Här är sanden inte vit som på Nissi Beach utan den är brun.
Strax vid sandstranden finns hamnen. Den är rätt så liten men mysig. Här finns några fiskebåtar samt större kryssare som kör ut turisterna på utfärder man kan promenera ut på piren.

Louma Beach, i närheten av Agia Napa med fin sand, men oj vad folk det var där .Fig Tree Bay, gyllene sand och mycket populär strand som ligger vackert vid Protaras...

När jag och Jennifer var på Cypern bodde vi i Larnaca här finns en lång och välskött sandstrand-Phinikoudes Beach, , där badade vi varje dag innan vi gick upp till lägenhetshotellets pool. Vi hade varmt och skönt den här veckan och det var alldeles lagomt varmt för en snart 7åring temperaturen var aldrig över 30grader och medelhavet hade hunnit värmts upp till ca.23grader.


 en bred palmkantad strandpromenad där vi åt både luch och middag.

S:t Lazaruskyrkan

En av Larnakas största sevärdigheter är Ayios Lazaros kyrkan, som är byggd över Lazaros grav. Lazaros blev efter sin död återuppväckt av Jesus och reste sedan till Cypern, där han levde sina sista år innan sin slutgiltiga död

The Church of Ayios Lazaros in Larnaca

Jennifer träffade en norsk tjej som var lika gammal som henne så vi umgicks med henne och mamman.
vi gjorde en utflykt till en nästan öde strand en bit utanför Larnaca,hit kom nästan inga turister och jag har glömt vad den hette. Vi var även på båtutflykt där vi kunde se på ett vrak genom en glasbotten.Vi såg delfiner och hade det bara underbart.

Fakta om Cypern
Cypern är välkänt som ön där Afrodite, skönhetens och kärlekens gudinna, enligt legenden föddes
Cypern är den Solsäkraste platsen i medlehavet- Över 300 soldagar per år

Vädret är stabilt, och här finns Medelhavets längsta säsong, från tidig vår och ända fram till senhösten
Det geografiska läget gör att Cypern influeras av såväl Europa som Mellanöstern och Afrika.

Cypern ligger söder om Turkiet och är den största ön i östra Medelhavet.

Sedan Turkiet invaderade den södra delen av ön 1974 har de grekcypriotiska och de turkcypriotiska samhällena varit skilda åt av den s.k. gröna linjen.


Yta och befolkning: Cypern har ca 780 000 invånare.
Huvudstad är Nicosia med ca 190 000 invånare.
Öns totala yta är 9 251 km2.

Valuta

CYP = cypriotiska pund, 100 SEK = 6,11 CYP (aug-07).

Huvudstaden Nicosia är sedan 1974 en delad stad. Vid Checkpoint Ledra Palace i Nicosia finns enda möjligheten att komma över till norrsidan. Om man åker hit  till den  turkiska sidan kan du titta på den gamla staden Kyrenia med sin fina hamn och den forna grekdominerade turistorten Famagusta, som numera kallas för Gazimagosa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0