Rhodos 1987-06-10~~06-18

image95
1987-06-10 ~~06-18
Min allra första utomlandsresa gick till Rhodos-Grekland.Jag och min dåvarande kille Micke åkte dit.
Vi bodde en bit utanför Rhodos stad i Faliraki.
Åkte med Vingresor och bodde på ett hotell Telhinis.
Stranden i Falliraki var bara så där underbar finkorning och lång ca.4km
.Medelhavet var så blått kommer jag ihåg.
Vi gjorde en del utflykter på vår vespa som vi hyrde.
Vi åkte till Rhodos stad med den underbara Mandrakihamnen.
Eftersom vi var där i början på Juni var blomsterprakten enorm.Dofterna var sååå härliga.
Vi var även i Apelsinlunden.Häftigt att ta sig en apelsin från ett träd.
Ett ställe som va så vackert var Fjärilsdalen.Har nog aldrig sett så många vackra fjärilar i mitt liv!!!
En dag åkte vi till Akropolis och Lindos.Stranden ligger nere i en lagun och det är ett sånt där minna man alltid kommer att ha med sig.Såå vackert.
Vädret mellan 28-30grader och solsken varje dag.
Maten var jättegod.Jag har älskat Grekiska maträtter sen jag var i Grekland första gången.MMM.
Och jag blev helt förälskad i Grekland.


Lite fakta:


image96

Rhodos brukade vara solguden Helios ö. Enligt mytologin hade han blivit förälskad i nymfen Rhodos, och när han sken sitt ljus på henne förvandlades hon till ön. Namnet betuder "ros" och ön är känd sedan antiken som en blomsterplats.


De gamla grekerna kallade Rhodes "Solön" eftersom solguden var deras beskyddare,

Statsskick:Republik.
Huvudstad: Athen i Grekland, på Rhodos är det Rhodos stad.
Språk:Grekiska.
Invånare:110.000 invånare.
Yta: 1398 kvadratkilometer.
Valuta: Euro.


image97

Rhodos är stort, störst i Dodekaneserna(Tolvöarna), fyra i ordningen av Greklands öar.
100 000 människor bor här. En miljon besökare tar sig årligen till den ö där solen i snitt skiner 300 av 365 dagar.

Kollosen på Rhodos
Det var förmodligen under den klassiska perioden som Kolossen på Rhodos byggdes. Den var en av de sju underverken i den antika världen, och vi känner endast till den genom antik litteratur och mynt. Det var en staty av solguden Helios, ca. 35 meter hög, och stod med en for på varje sida av Lindos hamn. Efter en jordbävning kollapsade den, men när folket på Rhodos ville bygga upp den igen, sade ett orakel att de skulle lämnade den som den var. På så sätt förblev den liggande i hamnen i hundratalls år tills turkarna tog den.

Att se på Rhodos
* Gamla stan

Rhodos stad har faktiskt Europas största bebodda medeltida kärna.
. Sedan en tid tillbaka är det gamla Rhodos upptaget på Unescos världsarvslista.

En given träffpunkt för alla i Rhodos stad är den vackra Mandrakihamnen. image99
Rhodos nöjesliv är för de yngre till stor del koncentrerat till stadsdelen mellan badstränderna där gatorna kantas av musikbarer och diskotek. I Rhodos gamla medeltida stadsdel är det livlig kommers och folkliv hela dagen, och om kvällarna erbjuds här ett sofistikerat nattliv för alla åldrar. Direkt vid Rhodos stad, på ömse sidor om öns norra udde, ligger den smala men trivsamma Elli-stranden.

*Lindos,
image100
vita 1700-talshus och kullerstensgator på slingrande gator upp mot Temple of Athena gör sig bäst före och efter turistsäsongen.
Några mil längre söderut ligger Rhodos andra stora historiska sevärdhet - Lindos med sitt akropolis. Staden lyser vit och inbjudande när den först siktas i en vägkrök.
För den som vill ta sig upp till toppen en brännhet dag finns hjälp i form av åsnor.Den långa trappa som leder den sista biten upp till klippan får man själv klara av. Här finns belöningen i form av en dorisk kolonnrad från 200-talet f Kr som avtecknar sig mot ett blått hav och en vidunderlig utsikt. Och ljuset som faller stämningsfullt in genom resterna av en bysantinsk kyrka. Ännu ett antal trappsteg upp finns en platå med vad som är kvar av Athenas tempel.

*Siánna,
 den vackraste bergsbyn på västkusten känd för sin tall- och salviasmakande honung och en len lokal drink gjord på vindruvor som heter soúma.

*Petaloudes,
Endast 25 km från Rhodos stad ligger en av öns med rätta mest berömda sevärdheter.
  Fjärilsdalen  ligger på västkusten i en frodig dal med små sjöar, vattenfall och broar.
 Här växer de speciella ambraträden, vars doftande kåda drar till sig hundratusentals fjärilar. Liknande platser finns bara på ett fåtal ställen i världen. Tiden står stilla i dalen och livet har sin egen rytm. Efter en kort stund i dalen verkar den kanske inte som något verkligt enastående, men så snart man tittar noga på bergen och träden ser man fjärilar överallt. De håller sig helt stilla, varje liten rörelse betyder förlorad energi och förkortad levnad.

De sju källorna grundades av italienarna och skulle från början fungera som bevattningsanläggning. Man kan gå igenom den 200 meter långa tunneln, även kallad kärlekstunneln, där man vadar med vatten upp till knäna. Enligt myten är den du först möter på andra sidan din tillkommande

image101


STRÄNDER:

:image98

Faliraki

är en av Rhodos finaste stränder.

Öns längsta sandstrand, som består av finkornig sand, finner du på östkusten cirka 15 km från Rhodos stad. Här finns en mängd vattensportaktiviteter, bungy jump, olika barer och butiker. Faliraki har också ett stort antal poolbarer längs strandpromenadenElli Beach

Populär strand belägen på den östra sidan av Rhodos stad. Denna strand har betydligt mindre vind och vågor än vad stränderna på västra sidan har. Sanden består till viss del av klappersten, resten av grovkornig sand. Bra utbud av kiosker och enklare tavernor längs med strandpromenaden. Solsängar och parasoller finns att hyra.


Agii Apostoli

Windy Beach

På den västra sidan i Rhodos stad finns en strand som till största delen består av grovkornig sand. Den har fått sitt namn av den behagliga brisen som sveper över stranden och gör den mycket angenäm även under de varmaste sommarmånaderna


Kallithéa

Kallithéa är en fin bukt på östkusten, cirka 12 km från Rhodos stad, som är känd för sitt klara vatten. Här går det ypperligt att bada från klipporna men det finns också en liten sandstrandTsambika

  Den finns i en vacker bukt på östkusten, cirka 35 km från Rhodos stad. Tsambika är en ljus, finkornig sandstrand. Runt stranden finns enklare tavernor, vattensportaktiviteter samt möjligheter att hyra solsängar och parasoller.


Ixia

Den långa Ialyssosbukten består av småstenar och är på sina ställen utsatt för mycket vind och vågor.Resa runt
Rhodos är en stor ö och naturligtvis avspeglar sig det i trafiken som är ganska intensiv. Speciellt gäller det i och omkring Rhodos stad och motorvägen till Lindos. Bil, moped och cykel finns att hyra nästan överallt.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0