Cellprov


Usch jag tycker ej om att ta cell-prov,men vem gör det ?Jag tycker det gör ont men det sa barnmorskan som gjorde provet att neej inte gör det här ont inte,men det vet ju inte hon hur jag känner det?

Men vad bra att man tar cell-prov för att på ett tidigt stadium upptäcka om man har cellförändringar.
Här i Karlstad kostar det 100 kronor och jag tycker det är värt varendaste krona för upptäcks cancer itid så kanske det ej har hunnit gå alltför långt.
En sak jag tycker är knepigt är att de meddelar svaret oavsett om det är negativt eller positivt via post.För om det är ett negativt svar skulle jag hellre vilja prata med någon.
Svaret kommer om 6 veckor.Detta prov tas var 3e år och det är jättebra tycker jag.


Gynekologiskt cellprov tas på kvinnor för att cellförändringar som kan utvecklas till cancer ska upptäckas på ett tidigt stadium. Alla kvinnor mellan 23 och 60 år kallas regelbundet till provtagning. Om provet visar på cellförändringar får du en tid hos en gynekolog.
Gynekologisk cellprovtagning infördes i Sverige i slutet av 1960-talet. Både insjuknande och dödlighet i livmoderhalscancer har sedan dess sjunkit till mindre än hälften.(Info:vårdguiden)



Kommentarer
Postat av: Camilla

Ja..cellprov och mammografi är ju jätte bra att dom kollar upp.

Men jag tycker att man borde gå på en typ "besiktning"

av hela kroppen...typ var tredje år.

Man vet ju inte....

Man kan ju vara sjuk fast man inte vet om det.

Men,men...vi får vara glada att vi blir halvt besiktigad ;)

Ha en bra dag och kram på dig!

2010-02-24 @ 08:35:37
URL: http://cammo69.blogspot.com
Postat av: anki

det är verkligen en förmån som man ska gå på även om man inte vill, viktiga undersökningar och visst gör det ont.. 100:- är billig livförsäkringar för är det negativt svar så har man kommit i god tid och oftast hinner det stoppas innan det gått för långt. .-)



ha en skön dag

2010-02-24 @ 09:41:05
URL: http://www.engstromsfoto.se
Postat av: liz, livetpåIrland

Jättebra att du tar upp detta, Soffie, när jag var i Australien 1990, så besökte jag läkaren för ett annat problem och hon föreslog att jag skulle ta cellprov, vad bra att hon gjorde det, jag hade tydligen tidiga cellförändringar, och fick laser behandling för det.

Allt har varit bra sedan dess, jag brukar ta cellprov vartannat år, kvinnor får nu ett cellprovtest gratis vartannat år på Irland.

Hjälper det dig att andas djupt som i yoga och sjunka axlarna när barnmorskan tar cellprovet? jag bruka försöka att göra så iaf...

ha det så bra annars

liz

2010-02-24 @ 10:06:41
URL: http://barazile.blogspot.com
Postat av: Yvonne

Sånt slipper jag, hehe! Men mammografi gör ont :( Lika otäckt som blodtrycksmaskinen ;) Men visst är det bra att man kan göra...och att det inte kostar multum...

2010-02-24 @ 10:28:43
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Susanne

Inte är det något vidare att ligga där men det är en billig livförsäkring.

Försök bara att slappna av så går allt säkert bra.



Kram och lycka till

2010-02-24 @ 12:09:55
URL: http://gronanyanser.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Hej! Fin blogg :D Hoppas du får en bra onsdag! :)

2010-02-24 @ 12:55:55
URL: http://petlover.blogg.se/
Postat av: madeleine

Cellprov är inte det roligaste men som du säger, det är värt det.

Bra att du gjorde det!

Kram madeleine

2010-02-24 @ 14:11:19
URL: http://mitthemochjag.blogspot.com
Postat av: Cissi

Ingen rolig undersökning men bra att man har möjligheten att göra den!



Hoppas på det bästa!

Kram

2010-02-24 @ 14:39:40
URL: http://cissileandersson.blogg.se/
Postat av: Maria [Fotoblogg]

sv; tack så jätte mycket.



Tog det provet förra veckan, och som sagt de 100 kr är värt varenda öre. Och håller även med dig om att det är konstigt att man får både beskeden via brev.

2010-02-24 @ 17:15:27
URL: http://mariaholgersson.blogg.se/
Postat av: Camilliondollar Baby

Personligen tycker jag inte att det gör ont. Däremot är det ju ingen höjdare att ligga i gynstolen...



Det här med 100 kr, är det nåt de har börjat med nyligen? Har aldrig behövt betala nåt, när jag har varit. Får inte heller nåt svar, om det inte är negativt då förstås.



Kram

2010-02-24 @ 18:28:37
URL: http://blogglosacamilla.blogg.se/
Postat av: ansepanse

visst ska man gå och ta cellprover även om man tycker att det är läskigt, en bra livförsäkring liksom

ha en fin kväll

2010-02-24 @ 19:03:15
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Ulla

Jag ska ta mitt cell-prov på fredag och det är inget jag ser fram emot, men jag håller med dig om att det är bra att ta det

2010-02-24 @ 21:09:02
URL: http://ulla67.blogg.se/
Postat av: ÅSa

Cellprov gör dödens ont. Tog det för någon vecka sedan och blev glad för resultatet. Men att ligga där med benen i vädret... ja då är det synd om en.

2010-02-25 @ 20:42:24
URL: http://galanthus.blogg.se/
Postat av: anne

Du menar nog tvärtom... Om provet är negativt så betyder det att man inte har hittat några cellförändringar och om man hittar förändringar så är provet positivt, och då kallas man till ny undersökning, oftast för att ta ett vävnadsprov. Och vid det nya besöket får man tillfälle att prata med läkare. Cellförändringarna kommer i olika gradering och det är nog inget helt bra idé att börja förklara vare sig på brev eller i telefon...



Att säga att provet inte gör ont är ju litet klumpigt, även om det nu inte gör ont-ont, så är det en del kvinnor som upplever situationen som jobbig.

2010-02-25 @ 22:49:01
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Tess

Hej!



Jag blir jätteglad när jag läser att tjejer går och gör cellprover, konstigt att säga av mig kanske men jag tycker att det är många som fegar ur och drar till med diverse dåliga ursäkter för att slippa. Det är för hälsans skull man gör detta test och som sagt det är helt frivilligt så jag kan inte förstå hur folk kan prata om detta som att det vore något hemskt.



Självklart är upplevelsen och ev smärta något individuellt, men jag har faktiskt svårt att tro att det gör ont utan jag tror att många upplever provet som oerhört obehagligt. Personligen gillar jag inte att göra cellprover, just för att jag upplever det som obehagligt. Men säger tjejer/kvinnor att det gör ont så säger jag absolut inte emot. Men det är skillnad på obehaglighet och smärta, dumt att stressa upp sig själv och andra i onödan. :)



Hoppas ingen tar illa upp av detta, är som sagt väldigt glad att vi tjejer har valet att kolla upp sånt här för ynka 100 spänn. Något som man gärna lägger på andra onödigheter, varför inte ett cellprov ist för godis/cigg/sprit. :)



Ha det fint! :)

Vänlig hälsning

2010-11-19 @ 05:21:57
URL: http://www.rosasocker.wordpress.com
Postat av: Ika

Skönt att höra att det finns nån annan som tycker att det verkligen gör ont - googlar man på cellprov hittar man nämligen bara en massa bedyranden om att det inte alls gör ont. Jag blev kallad till cellprov, men det gjorde så ont att jag kved och grät och spände kroppen i panik - så något prov lyckades hon inte ta. Har klarat av gyn-undersökning tidigare, då gjorde det också ont, men inte så här vedervärdigt.

2011-04-08 @ 19:19:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0